Την σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ενέκριναν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωμοδοτώντας πως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου είναι επαρκείς.

Η online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών για εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής με το σύστημα TAXISNET είναι τεχνικά έτοιμη ως λύση από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο διαδικαστικά ζητήματα δεν επέτρεπαν την ενεργοποίηση της. Μετά την έγκριση της τεχνολογικής λύσης από την ΕΕ ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του συστήματος.

Το μέτρο αποσκοπεί στη καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο συναλλαγής, αντί όπως συμβαίνει σήμερα αυτό να γίνεται με τις τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποχρεούνται να υποβάλουν οι έμποροι.

Ο τρόπος υλοποίησης της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι σχετικά απλός, ειδικά όταν η συναλλαγή γίνεται με πιστωτική κάρτα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το μέρος της τιμής που αντιπροσωπεύει ο ΦΠΑ μπορεί να πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου και όχι σε εκείνον του πωλητή.

Έτσι εκείνος δεν θα χρειάζεται να υποβάλει περιοδική δήλωση και να πληρώνει ΦΠΑ. Όσο για την προσαρμογή των ταμειακών μηχανών στις προδιαγραφές του ΤAXISNET, το κόστος θα είναι μικρό. Εκείνο που δεν είναι σαφές, είναι το κατά πόσο η on-line σύνδεση και η εν συνεχεία απόδοση του ΦΠΑ θα μπορεί να εφαρμοστεί αυτόματα και για συναλλαγές με μετρητά.