Συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιδιώξει να έχει το συντομότερο δυνατόν ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται πως προεκλογικά η ΝΔ είχε δεσμευθεί για μερική αποκατάσταση των ζημιών, που έχουν υποστεί οι 11.000 μικροομολογιούχοι αποταμιευτές που μετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Η λύση στην οποία έχει καταλήξει η ΝΔ για το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών, που έχουν υποστεί οι αποταμιευτές – φυσικά πρόσωπα, έχει συζητηθεί με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και έχει και τη θετική γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η λύση αυτή συνίσταται στην ανταλλαγή των νέων ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και των ομολόγων του EFSF που έλαβαν τα φυσικά πρόσωπα στο πλαίσιο του PSI, με νέα ομόλογα πενταετούς διάρκειας. Με τον τρόπο αυτό οι ομολογιούχοι θα λάβουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στα κουρεμένα τους ομόλογα έως και 25 χρόνια νωρίτερα από το αρχικά καθορισμένο (στην 5ετία αντί της 30ετίας), ενώ θα περιορισθούν σημαντικά και οι ζημιές που καταγράφουν τα νέα ομολόγα Ελληνικού Δημοσίου.

Η πρόταση της ΝΔ, που ουσιαστικά υιοθετεί ένα σενάριο αποζημίωσης το οποίο είχε επεξεργασθεί ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου με τον πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρο Χριστοδούλου, αφενός οδηγεί στην ταχύτερη αποπληρωμή των ομολογιούχων, αφετέρου εάν ληφθούν υπόψη οι αρχικοί όροι του PSI (όχι οι σημερινές χαμηλές τιμές αγοράς) βελτιώνει την αξία του χαρτοφυλακίου των πληγέντων από το PSI.

Ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου θα επιδιώξει την άμεση εκκίνηση της σχετικής λύσης στην οποία οι ομολογιούχοι θα εντάσσονται εθελοντικά.