Κάποια πράγματα φαίνεται ότι δεν αλλάζουν ποτέ. Ακόμα και το 2012, όπου η χώρα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο τη δημιουργία εικόνας αξιοπιστίας στο εξωτερικό και πλήρους διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών της, κάποιοι επιμένουν -και οι προϊστάμενοί τους, τους το επιτρέπουν- να λειτουργούν με λογικές παλαιότερων ετών και δεκαετιών. Επιλέγουν, δηλαδή, να διοικούν οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, χωρίς να δίνουν πλήρη λογαριασμό.

Τα στοιχεία, που εξέδωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, δείχνουν ότι παραμένουν πολλοί οι κρατικοί φορείς, που δεν τηρούν Μητρώο Δεσμεύσεων. Πρόκειται για μητρώα, που εξασφαλίζουν την πιστή εκτέλεση των προϋπολογισμών και παρέχουν – μεταξύ άλλων – και πληροφορίες για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, δηλαδή τα χρέη τους.

Η υποχρέωση τήρησης αυτών των μητρώων έχει προβλεφθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2010. Όμως, σχεδόν δύο χρόνια μετά από τη συγκεκριμένη απόφαση, Μητρώα Δεσμεύσεων τηρεί (Μάρτιος 2012):

-Το 66% του στενού πυρήνα του κράτους

-Το 74% της τοπικής αυτοδιοίκησης

-Το 95% των νοσοκομείων

-Το 51% των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης

-Το 55% των υπόλοιπων νομικών προσώπων

Συνολικά, μόλις το 69% όλων των φορέων, υπηρεσιών και οργανισμών, που ελέγχονται από το κράτος. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυξάνεται μήνα με το μήνα σε κάθε κατηγορία, στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης -δηλαδή στα ταμεία – μειώθηκε (ήταν 53% το Φεβρουάριο).

Ακόμα και ο στόχος, που έχει τεθεί, δείχνει πως θα αργήσουμε να πετύχουμε την απόλυτη διαφάνεια στα δημοσιονομικά. Και αυτό, γιατί πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να φτάσουμε στο 70% και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς μέχρι το 90%. Και, μπορεί το 69% να φαίνεται πολύ κοντά στο στόχο του επόμενου μήνα, όμως δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε και να είμαστε ευχαριστημένοι, όταν μόλις οι 7 στις 10 διοικήσεις φορέων έχουν συμμορφωθεί με τις επιταγές ενός προεδρικού διατάγματος, δύο χρόνια μετά την έκδοσή του;

Και γιατί να βιαστούν, άλλωστε, οι υπόλοιπες, όταν παραμένουν ατιμώρητες για αυτή τους την απειθαρχία; Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε απειλήσει με διακοπή χρηματοδότησης όσους φορείς δεν έστελναν στοιχεία. Η απειλή αυτή δεν έγινε ποτέ πράξη.

Πώς, λοιπόν, θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις από την επόμενη κυβέρνηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, για παράδειγμα, όταν μόλις ένα στα δύο ταμεία τηρεί το συγκεκριμένο Μητρώο και ο υπολογισμός των υποχρεώσεων γίνεται – όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου – κατ΄ εκτίμηση, «λόγω μη αποστολής στοιχείων για τις ληξιπρόθεσμες του τρέχοντα μήνα»;

Αλλά, ποιος ασχολείται με αυτά; Προέχουν οι εκλογές !