«Η Ελλάδα με αυτή την επίσκεψη, με την παρουσία του πρωθυπουργού στο Belt and Road Φόρουμ και με την υπογραφή του τριετούς action plan με την Κίνα ουσιαστικά μπαίνει με ένα σημαντικό ρόλο στο χάρτη αυτής της μεγάλης στρατηγικής πρωτοβουλίας. Η Ελλάδα είναι ένα σημείο κρίσιμο για την εξέλιξη της στρατηγικής αυτής», δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Αφού υπογραμμίζει ότι τo τριετές action plan με την Κίνα είναι ένα πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας- που αφορά το σύνολο των έργων υποδομής και το σύνολο των έργων προώθησης δικτύων και ειδικότερα στους τομείς μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών- σημειώνει ότι η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να διαμορφώσει ένα σύνολο προτάσεων που να κινούνται στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής.

Ο κ. Πιτσιόρλας, χαρακτηρίζει «ιστορικής σημασίας» τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο έλληνας πρωθυπουργός σε όλη τη διοργάνωση, σημειώνοντας ότι το status quo της Ελλάδας αναβαθμίζεται μετά από αυτή τη συμμετοχή στο φόρουμ.

Τέλος, ο κ. Πιτσιόρλας εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται μία καινούργια σύλληψη για το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. «Αυτή η σύλληψη», αναφέρει, «υπάρχει στη σημερινή κυβέρνηση, αυτή η σύλληψη εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό με την παρουσία του εδώ και με τις ομιλίες του εδώ, αυτή πρέπει να μεταφραστεί σε ένα συγκεκριμένο πια πολιτικό και οικονομικό σχέδιο. Νομίζω ότι μιλάμε για μια ποιοτική αλλαγή».