Έως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών θα έχει έτοιμο νέο σχέδιο νόμου που θα καθορίζει τις αποδοχές σε περίπου 300.000 υπαλλήλους που εξαιρέθηκαν από το νέο μισθολόγιο που παρουσιάζεται στο πολυνομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή. Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα αφορά στο μισθολόγιο δικαστικών, ένστολων, πανεπιστημιακών, διπλωματών, ανώτατων κληρικών, διευθυντών και επιμελητών ΕΣΥ. Το καθεστώς των βασικών μισθών αυτών των κατηγοριών εργαζομένων, που σήμερα υπάγονται σε ειδικά μισθολόγια, αναμένεται να εξισωθεί με αυτό των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και οι όποιες διαφοροποιήσεις θα προκύψουν μέσω κάποιων ειδικών επιδομάτων.

Η διαφοροποίηση για τα ειδικά μισθολόγια θα είναι πως θα διατηρηθούν κάποια επιδόματα που προβλέπονται για κάθε κατηγορία προσωπικού.

Οι γιατροί του ΕΣΥ λαμβάνουν για παράδειγμα επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιδόματα όπως κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενώ στα μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καταβάλλεται ερευνητικό επίδομα και επίδομα διδακτικής προετοιμασίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η δαπάνη για μισθούς της κεντρικής διοίκησης μειώνεται 9,3% το 2012 στα 10.219 εκατ. από 11.261 εκατ. που εκτιμάται ότι κλείνει φέτος, μετά και τη δεύτερη μείωση 20% της δαπάνης για μισθούς μέσω του ενιαίου μισθολογίου στο τελευταίο δίμηνο του έτους.

Η μισθολογική δαπάνη μειώνεται κατά 550 εκατ. στα 12.615 εκατ. το 2012 και προέρχεται από κατάργηση σημαντικού αριθμού κενών οργανικών θέσεων και επαναπροσδιορισμού θέσεων ευθύνης, καθιέρωση ελαστικών μορφών απασχόλησης στο δημόσιο, παροχή αδειών άνευ αποδοχών, αύξηση ωραρίου εργασίας στις 40 ώρες εβδομαδιαίως, μείωση συμβασιούχων κατά 10% το 2012 πλέον του 50% το 2011, επιβράδυνση ρυθμού λήψης μισθολογικής ωρίμανσης, καθώς και αναπροσαρμογή εισακτέων σε ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας.