Δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, κατέθεσε με υπόμνημά του στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, α’ αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, υπογραμμίζοντας: «Η επιχειρηματική κοινότητα εξακολουθεί να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα». Το υπόμνημα κατετέθη σήμερα στον υπουργό, στο πλαίσιο της συνάντησης του κ. Κατρούγκαλου με εκπροσώπους της ΚΕΕΕ, των επιμελητηρίων της χώρας, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «η αντιμετώπιση της ανεργίας και η στήριξη της απασχόλησης θα πρέπει να αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τη χώρα». Όπως σημειώνει, «οι αποφασιστικοί παράγοντες εντοπίζονται στη συνεπή εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας, στην επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, που δεν θα μένει στα λόγια, και σε έναν νέο ανταγωνιστικό δυναμισμό της οικονομίας που θα βασίζεται στην υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις».

Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΒΕΘ, έτσι όπως συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα, είναι:

  •  Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η αύξηση των εισφορών πλήττει ευθέως την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
  • Πάγωμα των παλαιότερων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, όταν ο ασφαλισμένος αποπληρώνει τις τρέχουσες οφειλές του. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν κατορθώσει να πληρώσει τις παλαιότερες υποχρεώσεις του, να αφαιρούνται από τον ασφαλιστικό του χρόνο.
  •  Θέσπιση μπόνους για τους συνεπείς ασφαλισμένους του Οργανισμού.
  •  Μεγαλύτερη ευελιξία, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας.
  •  Συνέχιση της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε περιπτώσεις μη πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.
  •  Αποκατάσταση της αδικίας που αφορά τους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι θα πάρουν σημαντικά μειωμένες συντάξεις έναντι των παλαιότερων συνταξιούχων. Είναι παράλογο κάποιος που έχει εργαστεί για 15 χρόνια να λαμβάνει αντίστοιχη σύνταξη με κάποιον που έχει απασχοληθεί διπλάσιο χρόνο.
  •  Εξορθολογισμό των προστίμων που επιβάλλει το ΙΚΑ σε περιπτώσεις ελέγχων σε επιχείρηση, στην οποία μπορεί να βρίσκεται συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη, ενώ ο ίδιος απουσιάζει χωρίς ωστόσο να είναι εργαζόμενος. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση ιδιοκτήτη επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, που υποχρεώθηκε να καταβάλει 10.550 ευρώ πρόστιμο, επειδή κατά τον έλεγχο απουσίαζε ο ίδιος και στην επιχείρηση βρισκόταν συγγενικό του πρόσωπο.
  • Απλοποίηση – κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας. Οι απλοί και καθαροί κανόνες εμπεδώνουν κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία και την αγορά εργασίας.
  • Σημαντική μείωση των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων.
  • Αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας με σκοπό τη στενότερη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και την οικονομία.
  • Δημιουργία αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας για στοχευμένο σχεδιασμό των δράσεων απασχόλησης, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η ΚΕΕΕ έχει ήδη υποβάλει πρόταση για την ανάληψη ενεργού ρόλου από το ΓΕΜΗ στο πλαίσιο του Συστήματος Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Ελλάδα.
  • Τη θέσπιση ελεγκτικών μηχανισμών, στα πρότυπα του ΣΕΠΕ, προκειμένου να ελέγχεται η αδήλωτη επαγγελματική δραστηριοποίηση, καθώς επίσης μηχανισμοί ελέγχου και για το παρεμπόριο που εξελίσσεται σε γάγγραινα για το στεγασμένο εμπόριο. Το ζητούμενο είναι η ύπαρξη της άδειας ασκήσεως επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς και η εγγραφή στην αρμόδια ΔΟΥ. Αναμφισβήτητα η ύπαρξη όλων των προαπαιτούμενων για τη διασφάλιση της νόμιμης και πιστοποιημένης εργασίας θα βάλει τέλος στην επικινδυνότητα και τα λάθη που μπορούν να προκύψουν από ανειδίκευτους εργαζόμενους. Ομαδικές απολύσεις «έσχατο μέσο επιτακτικών αναδιαρθρώσεων».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο υπόμνημα για τις ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες υπογραμμίζεται ότι καταφέρνουν καίριο πλήγμα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, γι αυτό θα πρέπει κανείς να προσεγγίσει το ζήτημα ως έσχατο μέσο επιτακτικών αναδιαρθρώσεων, με κοινωνικές ρήτρες που αφορούν στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων.

«Η αρνητική οικονομική συγκυρία και το θολό τοπίο του εργασιακού περιβάλλοντος, που συχνά μοιάζει με τη «ζώνη του λυκόφωτος», για να μπουν στο χρονοντούλαπο, απαιτούν συναινέσεις, γόνιμο και ώριμο κοινωνικό διάλογο, εργασιακή ειρήνη και όραμα ανάπτυξης που θα προάγουν την υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργική ανταγωνιστικότητα» καταλήγει το υπόμνημα.