Σχέδιο για τον τρόπο λειτουργίας του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) φέρεται να έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη σήμερα η Handelsblatt που αναφέρει ότι πρόκειται για ένα «κείμενο εργασίας» 41 σελίδων που συνέταξε τη Κυριακή ο Σόιμπλε για τους ευρωπαίους ομολόγους του και το οποίο έχει ήδη αποστείλει σε πέντε κορυφαίους γερμανούς πολιτικούς.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι με το έγγραφο αυτό η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου παίρνει μορφή νόμου, προκειμένου να θεσμοθετηθεί ο ρόλος του ταμείου ως «υπερ-αρχής» για τη διάσωση κρατών.

Στην ουσία, το EFSF εξελίσσεται σε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό θεσμό, ενώ τα νέα του εργαλεία δεν συνδέονται πλέον με αυστηρούς οικονομικούς και δημοσιονομικούς όρους, αναφέρει η Handelsblatt.

Συγκεκριμένα, το ταμείο έχει στη διάθεσή του τρία νέα εργαλεία:

-Θα μπορεί να διασώζει τράπεζες. Η ανακεφαλαιοποίηση θα επιτυγχάνεται εμμέσως, μέσω χορήγησης δανείου σε χώρα που πλήττεται από τραπεζική κρίση.

-Θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά και τα οποία θα μπορούν να διατηρούνται έως το τέλος της διάρκειάς τους ή να πωλούνται νωρίτερα.

-Θα βοηθά με ένα «προληπτικό δάνειο» σε περίπτωση που μια χώρα δέχεται πιέσεις από τις χρηματαγορές.

Πάντως, το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Η πρώτη ήδη εκφράστηκε από τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας «γενικής εξουσιοδότησης» προς το ταμείο.

Το κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει να αποφασίζει για κάθε νέα βοήθεια ξεχωριστά και να αποφασίζει εκ των προτέρων, πριν μια απόφαση γίνει δεσμευτική».