Ένα είναι σχεδόν σίγουρο μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες: η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει στα τελευταία 60 χρόνια και πάνω. Έτσι ξεκινά δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο οι αναλυτές περιμένουν ότι θα και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης θα καθορίσουν ότι η Ελλάδα έχει κηρύξει χρεοκοπία, γιατί οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημιές, όποιο σχέδιο κι αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι ιδιώτες πιστωτές. Οι επιλογές είναι ανταλλαγές ομολόγων, μετακυλίσεις ή επαναγορές.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η χρεοκοπία δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην αγορά, γιατί θα γίνει μόνο σε προσωρινή βάση. Τόσο η Fitch όσο και η Standar & Poor’s και η Moody’s, πιθανότατα θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας σε τριπλό C όταν γίνει η ανταλλαγή, η μετακύλιση ή η επαναγορά από μέρους των ιδιωτών επενδυτών και δοθεί το κίνητρο για άλλη αντιμετώπιση των Αθηνών, με μειωμένο πλέον δανειακό βάρος.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Αξία», οι όροι «περιορισμένη» και «επιλεκτική» σημαίνουν ότι η Ελλάδα ως εκδότης δεν θα χρεοκοπήσει, αλλά μόνο τμήμα των ομολόγων της θα αναβαθμιστεί. Τα ομόλογα που δεν θα επηρεαστούν από το όποιο πρόγραμμα χρησιμοποιήσουν οι ομολογιούχοι δεν θα ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία. Στην περίπτωση που ο εκδότης είναι χρεοκοπημένος, υπό κανονικές συνθήκες η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να δεχτεί τα ομόλογα του ως εγγύηση για δάνεια. Η ΕΚΤ αναμένεται όμως να αντιμετωπίσει την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση και να άρει επιλεκτικά τις ρυθμίσεις που δεν της επιτρέπουν να δεχτεί τα χρεοκοπημένα ομόλογα ως εγγύηση.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι ότι η χρεοκοπία δεν είναι ίδιο πράγμα με το πιστωτικό γεγονός ή την εξόφληση των credit default swaps, που ασφαλίζουν τους επενδυτές στις χρεοκοπίες ομολόγων. Είναι δύσκολο να κηρυχτεί credit event, πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές. Κι αυτό γιατί η ένωση International Swaps and Derivatives Association (ISDA) θα καταλήξει στο πόρισμα ότι οι πράξεις στην Ελλάδα είναι εθελοντικές και δεν υποχρεώνουν τους επενδυτές να συμμετέχουν.