Σε σπριντ 24 ωρών έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ώστε να φτάσουν, σήμερα ή έως αύριο το αργότερα, τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή ώστε να εγκρίνει το αυριανό Euroworking Group τα δύο δισ. ευρώ.

Το ένα νομοσχέδιο αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο θα κατατεθεί πιθανόν αύριο και το δεύτερο είναι αυτό που θα κλείσει τον κατάλογο των προαπαιτούμενων και μπορεί να κατατεθεί ακόμη και μέσα στην ημέρα.

Και μπορεί η Αθήνα να λέει πως εκπλήρωσε το 90% των προαπατουμένων, κοινοτικοί αξιωματούχοι όμως τονίζουν ότι δεν έχει γίνει ούτε το ένα τρίτο ακόμα.

Αν το αυριανό Euroworking Group, που συνεδριάζει ειδικά για την Ελλάδα, πει «όχι», τότε όχι μόνο θα καθυστερήσει η δόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά θα επηρεαστεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο Mega, συνέδεσε την υλοποίηση του μνημονίου με την ανακεφαλαιοποίηση.  «Για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα που θα βρίσκεται στην σωστή τροχιά», είπε και πρόσθεσε ότι «αν αρθούν τα capital controls και δεν έχουμε ένα πρόγραμμα που υλοποιείται κανονικά οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα».

Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει αποφάσεις σε θέματα-αγκάθια όπως είναι η επιβολή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Βέβαια χθες προέκυψε και το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, που έχουν βάλει λουκέτο διαρκείας.