Από τη Δευτέρα «όλες οι τράπεζες παντού είναι ανοικτές» επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Οι πολίτες στο γκισέ θα μπορούν να κάνουν ένα σύνολο δοσοληψιών (καταθέσεις, μεταφορές ποσών και άλλες πράξεις λογιστικών εγγραφών), εντούτοις δεν θα μπορούν να τραβήξουν μετρητά καθώς θα παραμείνει το όριο των 60 ευρώ την ημέρα.

Εντούτοις, για τις αναλήψεις εξετάζεται οι πολίτες να μπορούν να λαμβάνουν σωρευτικά τα ποσά που δικαιούνται.

«Το 60 ευρώ δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως η διαδικασία. Αν κάποιος δεν θέλει να πάρει 60 ευρώ τη Δευτέρα, μπορεί να πάρει την Τρίτη 120 ευρώ, την Τετάρτη μπορεί να πάρει 180 ευρώ. Αυτή είναι μία πρόταση που επεξεργαζόμαστε και νομίζουμε ότι είναι τεχνικά εφικτή» δήλωσε ο κ. Μάρδας.

Σε ό,τι αφορά τις επιταγές είπε ότι θα μπορεί κανείς να τις καταθέσει, ενώ γι’ αυτές που έχουν λήξει στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας εξήγησε ότι ο χρόνος της αργίας θεωρείται ως μη υπάρχον, δηλ. η Δευτέρα θα θεωρείται η πρώτη μέρα λήξης της επιταγής.

Για τις θυρίδες ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι αφού ανοίξουν οι τράπεζες ο καθένας θα μπορεί να πηγαίνει μόνος του στη θυρίδα του και να κάνει ό,τι θέλει.

Για τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, είπε ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ελληνικές κάρτες τους αλλά δεν θα μπορούν να παίρνουν χρήματα, ενώ όσοι έρχονται από το εξωτερικό θα χρησιμοποιούν τις κάρτες τους με ό,τι όριο τούς έχουν δώσει οι τράπεζές τους εκεί.

Στο μεταξύ την παράταση της τραπεζικής αργίας έως και την Κυριακή, 19 Ιουλίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι, με Υπουργική Απόφαση, παρατείνεται έως και 19 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι την αύξηση της έκτακτης ρευστότητας που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η αύξηση ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ για μία εβδομάδα.

«Η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA σήμερα ήταν συμμετρική με την απόφαση να τον παγώσουμε πριν από μερικές ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα με την απόφαση για “χρηματοδότηση – γέφυρα” αλλά και την ψήφιση από διάφορα κοινοβούλια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές».

Αποκάλυψε, πάντως, ότι τις προηγούμενες ημέρες «υπήρξαν φωνές τις προηγούμενες ημέρες που μιλούσαν για έλξη του ELA προς το μηδέν κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση».

Μπλοκαρισμένα 4.500 κοντέϊνερς με προϊόντα

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ζητώντας την ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, καθώς η τραπεζική αργία έχει οξύνει επικίνδυνα τα προβλήματα στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα ο κ. Μίχαλος αποκαλύπτει ότι έχουν παγώσει επιχειρηματικές συναλλαγές ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 4.500 κοντέϊνερς με πρώτες ύλες και προϊόντα βρίσκονται μπλοκαρισμένα στα τελωνεία λόγω των capital controls.

Αναλυτικά η επιστολή Μίχαλου στον κ. Τσακαλώτο:
«Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Μετά την υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου που ικανοποιεί τους όρους που έχουν θέσει οι εταίροι μας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, περισσότερα από 4.500 containers με πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα βρίσκονται μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, καθώς οι ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να προβούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας έχουν «παγώσει» επιχειρηματικές συναλλαγές που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως διακίνηση επιταγών και συναλλαγματικών από πληρωμή δανείων κλπ.

Τεράστια προβλήματα, εκτός από τις εισαγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και οι ελληνικές εξαγωγές λόγω της τραπεζικής αργίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητεί να ιεραρχηθούν κάποιες προτεραιότητες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να επανέλθει σταδιακά στην κανονικότητα η λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος.

Σαν πρώτο βήμα θα σας ζητούσαμε την άμεση έκδοση απόφασης που να προβλέπει τη δυνατότητα διατραπεζικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων και προμηθευτών και πελατών του εξωτερικού, αλλά και την επαναλειτουργία του συνόλου των τραπεζικών καταστημάτων, με στόχο την ομαλή εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και γενικότερα των Ελλήνων πολιτών. Και θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στην τεράστια σημασία που έχει για την αγορά η «καλή ψυχολογία» που μπορεί να επανακτηθεί με την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος, έστω και χωρίς τη δυνατότητα κατάργησης των capital controls.

Σήμερα, δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς ότι οι διεθνείς αγορές δε θεωρούν αξιόπιστη τη χώρα μας. Θα πρέπει να πράξουμε τα πάντα, προκειμένου αυτό το λεγόμενο “country risk” να μη μετεξελιχθεί και σε “business risk”. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν αξιόπιστες, εκπληρώνοντας όλες τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους και γενικότερα τους πελάτες τους, μέσω του τραπεζικού μας συστήματος.

Διαβαθμίζοντας, λοιπόν, τις προτεραιότητες, σας καλούμε για άμεση επαναφορά στην κανονικότητα της λειτουργίας των επιχειρηματικών συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εναπομείνασες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, είτε εξαγωγικού προσανατολισμού, είτε εισαγωγικές, κινδυνεύουν με αθέτηση συμφωνιών ή ακόμη και με παύση λειτουργίας τους, γεγονός που εκτός της οικονομικής καταστροφής, θα προκαλέσει και νέα έκρηξη της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα σας παρακαλούσαμε να προβείτε το ταχύτερο δυνατόν σε όλους εκείνους τους απαραίτητους πολιτικούς χειρισμούς, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η συμφωνία στο Eurogroup και να ξεκινήσει άμεσα η στήριξη με κεφάλαια, τόσο των ελληνικών τραπεζών, όσο και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την όσο το δυνατόν συντομότερη έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση».