«Δεν θα συμφωνηθεί τίποτα αν δεν συμφωνηθούν όλα» λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι την τελευταία ώρα αναφερόμενοι στις δραματικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται αυτή την ώρα σε πλήρη εξέλιξη.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα στέκονται σε τέσσερα σημεία – κλειδιά. Το πρώτο έχει να κάνει με την «διαδικασία προχρηματοδότησης» που αφορά ένα ποσό της τάξης των 7 δισ. ευρώ.  Αυτό μπορεί να γίνει με τρείς τρόπους. Ο πρώτος είναι η αξιοποίηση των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα. Ο δεύτερος, με διμερή δάνεια μικρού χρόνου και ο τρίτος να αξιοποιηθούν χρήματα (περίπου 13 δισ. ευρώ) που βρίσκονται στα «ταμεία» του EFSM. Για να ενεργοποιηθεί, όμως, αυτή η περίπτωση χρειάζεται συνεδρίαση του ECOFIN ο οποίος θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη μετά το σημερινό τακτικό eurogroup.

Το δεύτερο σημείο-  κλειδί φαίνεται πως είναι το κοινοβούλιο της Ολλανδίας το οποίο, όπως ενημερώθηκε η σύνοδος κορυφής δεν μπορεί να ψηφίσει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αν θεωρηθεί πως η χώρα μας έχει προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες (προσλήψεις – άνοιγμα της ΕΡΤ). Σε αυτή τη περίπτωση οι ηγέτες προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα, ώστε, να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο κάτι που μπορεί να γίνει αν οι συγκεκριμένες προσλήψεις θεωρηθούν κομμάτι του προγράμματος μέχρι το 2017.

Το τρίτο σημείο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις το ύψους των οποίων φτάνει τα 50 δις. ευρώ και δεν αφορά μόνο όσες είναι ενταγμένες στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά θα προστεθούν κι άλλα. Αυτές οι αποκρατικοποιήσεις θα αποτελούν κάτι σαν… εγγύηση για το τριετές πρόγραμμα.

Το τέταρτο και τελευταίο σημείο –κλειδί αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αν διαπιστώσει πως «υπάρχει προοπτική προγράμματος» τότε θα ανοίξει την «κάνουλα» της χρηματοδότησης μέσω του ELA. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «προοπτική προγράμματος» για την ΕΚΤ αποτελεί ακόμα και το: «δεν θα συμφωνηθεί τίποτα αν δεν συμφωνηθούν όλα» που ακούγεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες.