Με 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην στηρίζουν την πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής και παράλληλα εγκρίθηκε – με 251 ψήφους υπέρ (Ναι), 32 κατά (Όχι) και 8 παρών και 9 απόντες, οι εκ των οποίων οι 7 του ΣΥΡΙΖΑ- η ελληνική πρόταση και εξουσιοδοτήθηκε η διαπραγματευτική ομάδα για τις τελικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Μεγάλα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησαν την γραμμή του κόμματος. Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης, Στρατούλης αλλά και Λαπαβίτσας δεν στήριξαν. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν Μακρή και Βρουφάκης που δεν μπήκαν καν στην διαδικασία να πάρουν θέση.

«Παρών» ψήφισαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας και Στάθης Λεουτσάκος ενώ «όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ είπαν οι Ψαρέα και Γαϊτάνη.

Αντίθετα, «Ναι» ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης ο οποίος και… καταχειροκροτήθηκε, ενώ κάτι αντίστοιχο σημειώθηκε και όταν ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ψήφισε υπερ.

Η διαπραγματευτική ομάδα θα βρίσκεται σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες για την τελική συμφωνία και σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκεί τώρα το μυαλό του. Σίγουρα ο αριθμός των βουλευτών που δεν στήριξαν την κυβέρνηση προβληματίζει τον πρωθυπουργό και θα πρέπει να τονίσουμε πως τα ξημερώματα του Σαββάτου δεν ψήφιζαν για τα μέτρα του μνημονίου. Όταν -και αν έρθουν- τα μέτρα στη Βουλή, ίσως οι απώλειες να είναι ακόμη μεγαλύτερες…

«Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση της Διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τονίζοντας πως «η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευση για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους».

«Όλα τα άλλα στην ώρα τους», κατέληξε.

Επιστολή Λαφαζάνη για το «Παρών» στην ψηφοφορία

Με μια δήλωσή του που αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα, iskra.gr  εξήγησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, την ψήφο του – παρών- στην ψηφοφορία της Ολομέλειας μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωσή του με το παρών εξέφρασε την ριζική και κατηγορηματική του αντίθεση με μια πρόταση που κινδυνεύει την κηδεμονία της πατρίδας του.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει: «Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου.

Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».

«Παρών» ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Παρών δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» διευκρινίζοντας πως θεωρεί θεσμική της ευθύνη να μην κλείσει τα μάτια ισχυριζόμενη πως δεν κατανοεί τον εκβιασμό από πλευράς της Γερμανίας και της Ευρώπης.

«Ο καθένας οφείλει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.Όλοι και όλοι κρινόμαστε από τη στάση και τις αποφάσεις μας» τόνισε ενώ εξήγησε, πως η κυβέρνηση δίνει μία άνιση μάχη σε καθεστώς εκβιασμών και ασφυξίας, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε φυλακή για τους λαούς της.

«Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα μπορούσα ποτέ να το ψηφίσω», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «την θεσμική μου ευθύνη την αναλαμβάνω δηλώνοντας παρών».

«Ο Πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια γενναιότητα παρρησία και ανιδιοτέλεια. Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός και αυτός που πάλεψε όσο κανείς προκάτοχός του, τον τιμώ και θα τον τιμώ πάντα γι’ αυτή του τη στάση και επιλογή» συνέχισε η πρόεδρος της Βουλής.

«Ο ελληνικός λαός τίμησε την κυβέρνηση που τον εμπιστεύθηκε, τίμησε την Βουλή και είπε ένα γενναίο και ιστορικό όχι. Ένα όχι στην αποπληρωμή ενός χρέους που δεν το δημιούργησε και δεν του αναλογεί, όχι σε μέτρα εξαθλίωσης και εξουθένωσης. Αυτό το όχι οι δανειστές επιμένουν να το μετατρέψουν σε ναι και χαιρέκακα συμπράττουν μαζί τους κι όσοι το δημιούργησαν. Αυτό το όχι του λαού υποχρεώνει όλους μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμά του να μην ζήσει ζωή μισή. Η κυβέρνηση σήμερα εκβιάζετε να συναινέσει σε όσα δεν της αναλογούν, στους εκβιασμούς, στα μνημόνια, σε νέα μέτρα εξαθλίωσης», εξήγησε και πρόσθεσε: «αυτό το όχι οι δανειστές πεισματικά επιμένουν να το μετατρέψουν σε ναι. Αυτό το όχι του λαού υπερβαίνει όλους και όλες μας και μας υποχρεώνει να υπερασπιστούμε το δικαίωμά του».

«Όλοι και όλοι κρινόμαστε από τη στάση και τις αποφάσεις μας» τόνισε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση δίνει μία άνιση μάχη σε καθεστώς εκβιασμών και ασφυξίας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε φυλακή για τους λαούς της.

«Ο λαός εμπιστεύτηκε στην κυβέρνηση την απαλλαγή του από τα μνημόνια» συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, σπεύδοντας να εξηγήσει ότι το χρέος δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με παράνομες συμβάσεις και μίζες.

«Αυτό το χρέος το δημιούργησαν ξένες δυνάμεις με συμβάσεις διαφθοράς από τις οποίες ωφελήθηκαν εκείνες , καταδικάζοντας τον λαό. Αυτό το χρέος που δεν δημιούργησε ούτε ο λαός ούτε η κυβέρνηση χρησιμοποιείται εδώ και πέντε χρόνια ως εργαλείο εξανδραποδισμού του λαού από δυνάμεις που δεν έχουν το ιστορικό δικαίωμα. Η Γερμανία δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα τις οφειλές της που υπερβαίνουν το ελληνικό δημόσιο χρέος, 325 δις ευρώ . Η Γερμανία απόλαυσε την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο για να ορθοποδήσει με την συναίνεση της μικρής Ελλάδας  την ώρα που υπέθαλψε υπαιτίους διαφθοράς κα τους προστάτεψε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές. Σήμερα συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να θέλει να πάρει την ιστορική ρεβάνς, προβάλλοντας μια πολιτική που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας με σκοπό την υπολογισμένη εξόντωσή του λαού. Και δυστυχώς κυβερνήσεις και θεσμοί στοιχίζονται πίσω από αυτή την επίθεση».

«Το χρέος χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξανδραποδισμού του λαού από δυνάμεις που λειτουργούν με ολοκληρωτικούς μηχανισμούς» υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι οι δανειστές εκβιάζουν την κυβέρνηση.

Για τους λόγους αυτούς ανέφερε πως δηλώνει παρόν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «θεωρώ θεσμική μου ευθύνη να κλείσω τα μάτια και να ισχυριστώ πως δεν καταλαβαίνω τον εκβιασμό. Δηλώνω παρόν στην σημερινή συζήτηση θεωρώντας ότι έτσι είμαι πιο χρήσιμη σαν Πρόεδρος της Βουλής, πιο χρήσιμη στον Πρωθυπουργό, πιο χρήσιμη στις μελλοντικές γενιές. Δηλώνω παρόν αποκρούοντας τον εκβιασμό όπως επιτάσσει το Σύνταγμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα της ομιλίας της κ. Κωνσταντοπούλου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απουσίαζε από την αίθουσα της Ολομέλειας. Μάλιστα υπήρξαν διαμαρτυρίες τόσο πριν ξεκινήσει όσο και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία της. Αρχικά ο κ. Βαρβιτσιώτης διαμαρτυρήθηκε ισχυριζόμενος πως δίνεται προτεραιότητα στην Πρόεδρο της Βουλής ενώ θα έπρεπε να μιλήσουν εισηγητές και ειδικοί αγορητές. Επίσης αφότου ολοκλήρωσε την παρέμβαση της ο κ. Βενιζέλου υποστήριξε πως «η κυρία Κωνσταντοπούλου προσέβαλε τον συνταγματικό και εθνικό πατριωτισμό των κομμάτων της Βουλής, τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης.Η κα. Κωνσταντοπούλου είχε την ψευδαίσθηση ότι συνομιλεί με την Ιστορία. Παραλήρημα εναντίον της δημοκρατίας κ του κοινοβουλευτισμού».

Τσίπρας: Έχουμε μπροστά μας ένα ναρκοπέδιο, δεν μπορώ να το αγνοήσω

«Υπάρχει πιθανότητα, και όχι βεβαιότητα συμφωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής βάζοντας χαμηλά τον πήχη για τις διαπραγματεύσεις και συμπλήρωσε με νόημα πως «θέλουμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» ενώ παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «οι προαπαιτούμενες δράσεις απέχουν πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Τα σημαντικότερα από τα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού έχουν ως εξής:

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Θα μου επιτρέψετε έναν προσωπικό τόνο: από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα την συνείδηση μου προκειμένου να διεκδικήσω το δίκαιο του λαού μας και να προασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα. Έξι μήνες σε αυτή την κατεύθυνση έχω πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν πολλές φορές μέσα σε κλίμα απειλών και εκβιασμών. Σε αυτές τι δύσκολες στιγμές ανέλαβα ρίσκα , δεν το έβαλα κάτω, δεν συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών προκειμένου να εξασφαλίσω την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία.

Πολλοί θα πουν πως έφτασαν εκεί που δεν μπορούσε να φτάσει κανείς άλλος πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε ένα πόλεμο δώσαμε άνισες μάχες, είχαμε απώλειές αλλά κερδίσαμε και έδαφος.

Τώρα όμως φτάσαμε στην διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρος έχουμε μπροστά μας ναρκοπέδιο. Και αυτό ούτε να το κρύψω μπορώ ούτε να το αγνοήσω.

Κάναμε λάθη. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ. Δεν υπάρχει όμως προηγούμενο που μια χώρα να είναι στο χείλος της χρεωκοπίας και να διαπραγματεύεται με τόση αξιοπρέπεια.

Ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι επιθυμούν και επιδιώκουν ακόμα και σήμερα την απαλλαγή τους από μια μη αρεστή κυβέρνηση και από έναν ενοχλητικό λαό που επιμένει να την στηρίζει.

Αποφασίσαμε λοιπόν με υψηλή αίσθηση της ευθύνης και γνωρίζοντας την κρισιμότητα της απόφασης αυτής να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση. Η δανειακή συμφωνία που θα τεθεί στην κρίση του Eurogroup αύριο, περιέχει δεσμεύσεις που απέχουν από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις μας. Η σύγκριση που έχουμε να κάνουμε είναι με αυτό που πιθανόν έχουμε μπροστά μας.

Στις 25 Ιουνίου πήραμε ένα τελεσίγραφο το οποίο είχε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς καμία ανάσα και ουδεμία αναφορά στο χρέος. Το αρνηθήκαμε. Το ίδιο θα έκανε όποιος άλλος ήταν στην θέση μας.

Δεν είχαμε την πρόθεση η πρωτοβουλία αυτή να οδηγήσει στη περιπέτεια των κλειστών τραπεζών.

Παρά τις κλειστές τράπεζες και τις δυσκολίες στον κοινωνικό ιστό ο ελληνικός λαός πήρε μια σπουδαία, γενναία και ιστορική απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους από εμάς

Δεν έδωσε εντολή ρήξης αλλά εντολή διαπραγμάτευσης. Δεν ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου αλλά ως ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας δύναμης.

Δεσμεύτηκα να φέρω μια συμφωνία μέσα σε 48 ώρες. Δεν θα έρθω σήμερα να κάνω κάτι άλλο. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό. Εξέλαβα το όχι ως εντολή για μια καλύτερη συμφωνία ως επιλογή αξιοπρέπειας για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού χιλιάδων ανθρώπου που έχουν βιώσει την φτώχεια και την αναξιοπρέπεια.

Τώρα είναι η ώρα του απολογισμού. Έχουμε προοπτική επαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της χώρας σε βάθος τριετίας. Έχουμε την υπόσχεση ενός ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου και για πρώτη φορά έχουμε στα σοβαρά το τραπέζι την αναγκαία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Το ομολογούν όλοι πλέον. Όχι μόνο το ΔΝΤ. Μέχρι και ο Ν. Τουσκ μίλησε για το χρέος ως αντιστάθμισα στις μεταρρυθμίσεις.

Δύσκολο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που μας ζητείται. Καλύτερο από το τελεσίγραφο αλλά δύσκολο. Έχουμε όμως μια πιθανότητα – όχι βεβαιότητα- μια συμφωνία που βάζει οριστικό τέλος στα σενάρια του Grexit και στέλνει σήμα στους επενδυτές να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία.

Επιτρέψτε μου να επιμείνω σε πέντε σημεία:

1ον) η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενους και θα έχει πιθανότητα μόνο τεχνική υποστήριξη. Αυτό είναι και το επίσημο τέλος τρόικας

2ον) τριετής η διάρκεια και παρέχει χρόνο και χώρο για να ισορροπήσει η χώρα και να φύγει εντελώς η συζήτηση από το grexit.

3ον) πρωτογενή πλεονάσματα: Ως το 2018 θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας χωρίς να πρέπει να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα έξω από τις δυνατότητές μας.

4ον) Με το δάνειο από τον ESM δίνει τη δυνατότητα μετατροπής του βραχυπρόθεσμου χρέους σε μακροπρόθεσμο

5ον) Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως συνέπεια των επιπτώσεων από τα capital controls και τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές.

Θέλω να επαναλάβω ο στόχος της παρέμβασής μου σήμερα δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Στόχος είναι μιλώντας της γλώσσα της αλήθειας, να εκθέσω με σαφήνεια τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας

Φτάνουμε στο τέλος μιας πολύ σκληρής μάχης που σημάδεψε ήδη την μεταπολιτευτική ιστορία του ΄τόπου. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα αλλά και για αλλάξει την πορεία της Ευρώπης. Μπορεί αυτό να μην φαίνεται εφικτό τώρα αλλά είμαι σίγουρος πως ο σπόρος αξιοπρέπειας που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης. Φέραμε το αίτημα για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Πυροδοτήσαμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό που όμοιο τους δεν έχει υπάρξει από την δικτατορία και έπειτα,.

Αγωνιστήκαμε για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τα εργασιακά δικαιώματα, για αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως δίκαιο του λαού. Είμαι σίγουρος που αυτός ο αγώνας δεν μπορεί και δεν θα πάει χαμένος.

Η εξουσιοδότηση στον υπ. Οικονομικών δεν αποτελεί ψήφο απλά σε ένα νομοσχέδιο αλλά είναι ψήφο με βαρύνουσα πολιτική σημασία γιατί αφορά την επόμενη ημέρα,.

Τώρα έχουμε εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό μας για να συνεχίσει να παλεύει για το δίκιο, την προκοπή και την ευημερία.

Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα τα καταφέρουμε. Όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να ζήσουμε ως ισότιμος εταίρος με αξιοπρέπεια».

 

 

Καμμένος: Δεν φοβάμαι το Grexit, φοβάμαι τον εμφύλιο πόλεμο και τον εθνικό διχασμό

Ομιλία σε δραματικούς τόνους έκανε στη βουλή ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος αν και όπως ο ίδιος είπε η συμφωνία αυτή είναι αντισυνταγματική θα την ψηφίσει διότι το μόνο που φοβάται δεν είναι το Grexit αλλά ο εμφύλιος πόλεμος και ο εθνικός διχασμός!

«Είναι η πιο δύσκολη συνεδρίαση στην οποία έχω βρεθεί. Είμαι βέβαιος πως το σύνολο των βουλευτών των ΑΝΕΛ και η πλειονότητα εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ αν ψηφίζαμε μόνο με γνώμονα τη συνείδησή μας θα ψήφιζε ένα μεγάλο ‘’Όχι’’. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε να είμαστε μαζί στη κυβέρνηση και να αποκαθηλώσουμε τα παλιά κόμματα. Ντρέπομαι που είναι στα Αγγλικά το κείμενο που φέραμε. Δεν το προσυπογράφω. Δεν κάνω αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι που και στα Αγγλικά το έφερναν και δεν το διάβασαν. Το κοινό νόμισμα έγινε ρόπαλο που χρησιμοποιούν οι δανειστές κατά της Ελλάδας. Το ευρώ δεν φέρνει πλέον κοντά την Ευρώπη» τόνισε ο Πάνος Καμμένος.

Στη συνέχεια και σε δραματικούς πλέον τόνους ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, πρόσθεσε: «Το συγκεκριμένο κείμενο έχει διατάξεις που αντιτίθενται στο Σύνταγμα καλούμαστε να ψηφίσουμε αντισυνταγματικές διατάξεις οι οποίες αλλιώς συμφωνήθηκαν και αλλιώς σήμερα έρχονται. Λευκή επιταγή δεν παίρνει κανένας. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί συνθηκολόγηση. Η συνθηκολόγηση είναι ηπιότερη από την παράδοση. Δεν φοβάμαι το Grexit, ούτε τις άλλες απειλές που εκστομίζουν. Ένα μόνο πράγμα φοβάμαι: Τον εθνικό διχασμό και τον εμφύλιο πόλεμο. Ο Ελληνικός λαός δεν είναι έτοιμος αυτό να το διαχειριστή. Αν το πίστευα θα το ψήφιζα να φύγουμε από το ευρώ. Τα μέτρα είναι σκληρά και πλήττουν την κοινωνία. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν είναι να φέρουν την ρύθμιση του χρέους. Ένας άλλος τρόπος είναι το αναπτυξιακό πακέτο».

Τέλος, υπογράμμισε πως: «Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έναν τιτάνιο και άνισο αγώνα. Με βαριά θα πούμε ‘’Ναι’’ για να μην αιματοκυλιστεί ο τόπος».

Τσακαλώτος: Η συμφωνία πρέπει να κριθεί με το μεγάλο κάδρο

Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση μετά το δημοψήφισμα επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Όπως εκτίμησε, η λαϊκή παρέμβαση άλλαξε τα πράγματα, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική πρόταση είναι καλύτερη από αυτήν που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως εκτός από την διαπραγματευτική σχέση το δημοψήφισμα έφερε «εκτός από την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος και πολιτικές εξελίξεις».

Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «μια βδομάδα μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πριν, αυτό φαίνεται γιατί η συμφωνία που είχαμε πριν ήταν το σχέδιο Γιούνκερ και το μόνο που μπορούσαμε να βελτιώσουμε σε αυτή ήταν το ΕΚΑΣ. Η λαϊκή παρέμβαση δεν είναι το ίδιο με τον λαϊκισμό, όπως μας καταλόγισαν κάποιοι, φαίνεται πως αλλάζει τα πράγματα η λαϊκή παρέμβαση. Για παράδειγμα η έκθεση του ΔΝΤ δημοσιεύτηκε μετά το δημοψήφισμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών πως παρόλο που το ΔΝΤ προ δημοψηφίσματος υποστήριζε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο,έκλεινε το μάτι σε πάρα πολύ υψηλά πλεονάσματα, ενώ τώρα κρατά διαφορετική στάση».

«Επίσης το δημοψήφισμα όμως έφερε και πολιτικές εξελίξεις. Φάνηκε από την ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ του αποτελέσματος ότι δεν υπήρξε θριαμβολογία, από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συνενώθηκαν τόσες δυνάμεις πρώτη φορά για το καλό της Ελλάδας, άλλαξε την πολιτική πραγματικότητα αυτής της χώρας».

Αναλύοντας την συμφωνία αρχικά ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως «πρέπει να κριθεί με το μεγάλο κάδρο. Η συμφωνία είναι καλύτερη από το σχέδιο του Γιούνκερ γιατί δεν μας ζητάνε περισσότερα μέτρα παρόλο που έχει χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας, μας ζητούν το ίδιο πλεόνασμα αλλά με διαφορετική πορεία. Η συμφωνία είναι καλύτερη από το σχέδιο του Γιούνκερ γιατί από τη μια δεν μας ζητάνε περισσότερα μέτρα παρόλο που έχει χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας, δηλαδή μας ζητούν το ίδιο πλεόνασμα αλλά με διαφορετική πορεία. Τα μέτρα έχουν υφεσιακή κατεύθυνση αλλά συνολικά αν έχουν υφεσιακή πορεία. Αυτό θα εξαρτηθεί από τι θα γίνει με το χρέος. Αν καταλάβει ο κόσμος ότι κάτι έχει αλλάξει, αν φύγουμε από την ρητορεία του Grexit, αν δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδυτές, αν υπάρξει αισιοδοξία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην υπερισχύσει η υφεσιακή κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό η συμφωνία πρέπει να ιδωθεί στο συνολικό πλαίσιο».

Δύσκολη χαρακτήρισε την διαπραγμάτευση μέχρι στιγμής χρησιμοποιώντας παραδείγματα ενώ συμπλήρωσε πως ο,τι κερδίσουμε από αυτή τη συμφωνία, θα πηγαίνει στους πιο φτωχούς και θα υπάρχει ταξική μεροληψία. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Τσακαλώτο αυτοί είναι και οι λόγοι για το μεγάλο ποσοστό του δημοψηφίσματος, η ταξική μεροληψία του κόμματος και η γνώση των ανθρώπων που τους ψήφισαν πως νοιάζονται για τις ανάγκες των πολλών. «Εμείς νοιαζόμαστε για τις ανάγκες των πολλών» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, ούτε ωραιοποιεί τα πράγματα.

«Μας έλεγε το ΔΝΤ να απλοποιήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές από τρεις σε έξι αλλά ταυτόχρονα δεν μας επέτρεπε να μετράμε την αύξηση της εισπραξιμότητας, ενώ δεν δέχονταν να προϋπολογιστούν τα μη παραμετρικά μέτρα, όπως η φοροδιαφυγή και η διαφθορά».

Αίσθηση προκάλεσε το παράδειγμά του για την κυρία Μέρκελ. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την κ Μέρκελ διευκρίνισα πως αυτά που μας ζητάτε είναι σαν να μας λέτε ότι είμαστε η Bayern Munich ή η Barcelona αλλά δεν μας αφήνετε να χρησιμοποιήσουμε ούτε το Νεϊμάρ, ούτε το Μέσι ούτε το Σουάρες».

Τέλος ανέφερε πως «αυτό που ζητάμε αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε τους καλύτερους όρους για μια βιώσιμη συμφωνία που θα φέρει ανάπτυξη να υπογράψουμε μια συμφωνία που θα δίνει την αισιοδοξία στον ελληνικό λαό ότι κάτι άλλαξε , αν δεν υπάρξει αυτοπεποίθηση την Δευτέρα ότι κάτι άλλαξε τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Μεϊμαράκης: Σας εξουσιοδοτούμε για να φέρετε την Κυριακή συμφωνία

Την εξουσιοδότηση της Νέας Δημοκρατίας με μοναδικό στόχο να συναφθεί μέχρι την Κυριακή η συμφωνία, διευκρίνισε ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

«Η ευθύνη της ιστορίας είναι βαρύτερη από αυτό που βιώνουμε. Το βλέμμα όλων παρακολουθεί την συνεδρίασή μας με μεγάλο ενδιαφέρον και θα περίμεναν πολλοί να υπάρχει ένταση και διχόνοια αλλά νομίζω ότι πρέπει να τους διαψεύσουμε, ειδικά όταν συζητούμε για ένα νομοσχέδιο που έχει ένα άρθρο»

Παρόλα αυτά ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως το κόμμα του υπέγραφε χωρίς αυτή την εξουσιοδότηση αισθανόμενο ότι το εξουσιοδοτεί ο ελληνικός λαός. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος ανέφερε «δεν θα σας ακολουθήσω σήμερα στο να αναφέρω στο ποιος φταίει και τι κάναμε μέχρι εδώ παρόλο που είναι σίγουρο ότι η χώρα ήταν καλύτερα πριν 2 μήνες, πολύ καλύτερα πριν 4 μήνες και πάντως πάρα πολύ καλύτερα τον Δεκέμβριο του 2014 όταν μας οδηγήσατε σε εκλογές. Πίστευα ότι σε αυτό το νομοσχέδιο θα κάναμε τυπική συζήτηση και δεν θα χρειαζόντουσαν ούτε οι αρχηγοί να μιλήσουμε όμως με την ομιλία σας μας αποδείξατε ότι καταθέσατε το νομοσχέδιο για να συζητήσουμε για μια πρόταση η οποία υπάρχει στην αιτιολογική έκθεση. Μας είπατε ότι δώσατε την μάχη της διαπραγμάτευσης , μας είπατε ότι κανένας πρωθυπουργός ποτέ δεν έφτασε να μάχεται όσο εσείς. Μάλλον εννοείτε κανένας πρωθυπουργός δεν έφτασε σε ένα τριήμερο να κινδυνεύουμε να βγούμε από την Ευρώπη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δημοψήφισμα λέγοντας πως «την ώρα που ερχόταν η συμφωνία εσείς φρενάρατε και φύγατε από το τραπέζι. Είναι καλά τα δημοψηφίσματα και τα θέλαμε κι εμείς. Όμως δεν είναι τυχαίο ότι το Σύνταγμα προβλέπει να μην γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους. Όμως όταν ρωτάμε τους πολίτες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ουδείς θα διαφωνήσει ότι δεν θέλω να δώσω άλλους φόρους, δεν θέλω να πληρώσω παραπάνω. Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην οικονομία όμως υπάρχουν και δεν λύνονται με δημοψηφίσματα αλλά με πολιτικές αποφάσεις. Δεν έπρεπε να προχωρήσετε ως λύση στο δημοψήφισμα αλλά πρέπει να έχετε την τόλμη να πάρετε την ευθύνη να υπογράψετε».

Όσον αφορά την εξουσιοδότηση ο κ. Μειμαράκης ανέφερε ρητά πως ο λόγος που εξουσιοδοτεί το κόμμα του τον πρωθυπουργό είναι να φέρει την Κυριακή μια συμφωνία. «Ο λόγος που δώσατε πριν ανεβάζει τις υποψίες πως υπάρχει περίπτωση όταν ξαναπάτε στην διαπραγμάτευση και σας ζητηθούν περαιτέρω μέτρα να πείτε ότι δεν έχετε διαφορετική εξουσιοδότηση και να αποφύγετε τις ευθύνες. Εμείς θέλουμε μέχρι την Κυριακή συμφωνία εμείς θέλουμε να σας εξουσιοδοτήσουμε να πάτε να διαπραγματευτείτε και να γυρίσετε με συμφωνία».

Τέλος αναφέρθηκε και στις αντιπολιτευτική στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ υπέγραφε παρόμοια μνημόνια. «Εμείς αναγνωρίζουμε πως κάνετε το εθνικό σας καθήκον σήμερα . Βέβαια όταν εμείς το κάναμε μας λοιδορούσατε, δεν θα σας αντιγράψουμε. Θα σας πούμε μπράβο που έχετε την γενναιότητα να κινηθείτε στην ίδια κατεύθυνση δεν σας κατηγορούμε γιατί κατανοούμε πως όλα αυτά που γίνονται δεν τα θέλετε.

«Ξέρουμε από διαπραγματεύσεις,ξέρουμε τι εκβιαστές είναι, ξέρουμε πόσο πολύ εκβιάζουν, εσείς τώρα το καταλαβαίνετε. Πονέσαμε πολύ όταν ήταν να πάρουμε απόφαση. Και δεν κοιμηθήκαμε πολλές φορές. Γι’ αυτό σας λέμε ότι σας καταλαβαίνουμε. Γιατί κάνετε το εθνικό σας καθήκον.Εμείς όμως όταν το κάναμε μας λοιδορήσατε. Σας καταλαβαίνουμε και σας συμπονούμε. Ξέρουμε ότι ό,τι κάνετε κατ’ ανάγκη γίνεται. Μας αδικούσατε μ’ όλα αυτά τα επίθετα που μας κατηγορούσατε. Είμαστε μαζί σας σ’ αυτή την πορεία επειδή σεβόμαστε την αγωνία των πολιτών».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε από την διαπραγμάτευση του πρώην υπουργού Οικονομικών. «Ο χρόνος εξαντλείται την Κυριακή. Εκεί που νομίζατε ότι κερδίζετε χρόνο χάνατε. Σήμερα ξεκαθαρίζουμε τους λογαριασμούς μας με την ιστορία και σας λέω ότι με την ιστορία η ΝΔ έχει ήσυχη την συνείδησή της, φροντίστε κι εσείς να έχετε ήσυχη την συνείδησή σας και να κρατήσετε την Ελλάδα στην Ευρώπη».

 

Μιχαλολιάκος: Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εκχωρήσετε την Ελλάδα

«Το μνημόνιο πρέπει να καταργηθεί και με αυτή τη συμφωνία δεν καταργείται» τόνισε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Ο κ. Μιχαλολιάκος ανέφερε πως ζούμε παράξενες στιγμές και συμπλήρωσε ότι μέσα σε αυτό το κλίμα που επικρατεί στον ελληνικό λαό είναι πολύ εύκολο να περνάνε τα μνημόνια.

«Ποιες υπόγειες δυνάμεις κινούνται σε αυτό τον τόπο;» αναρωτήθηκε, ενώ χαρακτήρισε δολοφονική ενέργεια το «κόψιμο» της ρευστότητας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνοντας λόγο για εκβιασμό από μεριάς των δανειστών.

«Τα μέτρα θα εξοντώσουν τον ελληνικό λαό, αποτελούν αναμφίβολα ένα μνημόνιο» υπογράμμισε και υποστήριξε ότι έτσι όπως έχει πλέον η κατάσταση, η Ελλάδα αποτελεί «αποικία χρέους, όπου ο καθένας μπορεί να κατασχέσει ό,τι θέλει». «Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εκχωρήσετε την Ελλάδα» κατέληξε.

Θεοδωράκης: Απαιτούμε ο Πρωθυπουργός να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη

Την απαίτησή του κόμματός κι όχι απλή εξουσιοδότηση, για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη εξέφρασε με την σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

«Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί κι ο διχασμός. Ας μην καθυστερούμε λοιπόν άλλο. Η Ελλάς φρόντισε να ζήσει και θα ζήσει. Το ΠΟΤΑΜΙ δεν εξουσιοδοτεί. Απαιτεί από τον πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να κρατήσει τη χώρα στο φυσικό της χώρο, την Ευρώπη» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωράκης διευκρινίζοντας πως τα υπόλοιπα θα ειπωθούν από Δευτέρα.

Κουτσούμπας: Πάτε σε ένα μνημόνιο που θα είναι σκληρότερο από τα μέτρα του Γιούνγκερ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος την κατηγόρησε πως εμπορεύτηκε τις ελπίδες του λαού προκειμένου να φέρει το τρίτο μνημόνιο!

«Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση θα πω να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό. Σταματήστε να εμπαίζετε τον ελληνικό λαό. Είστε η κυβέρνηση που έχει αποδείξει πως μπορεί να γίνει καλύτερη από τους δασκάλους της» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Σε 5,5 μήνες έχετε κάνει μίνι πραξικοπήματα, μέχρι και στρατό μας απειλήσατε ότι θα κατεβάσετε για την προσωπική σας ασφάλεια. Ο κατήφορος δεν έχει σταματημό. Πάντα έτσι ήταν οπαδοί του οπορτουνισμού που στα απλά ελληνικά σημαίνει τυχοδιωκτισμός. Καλέσατε τον λαό να πάρει μέρος σε ένα δημοψήφισμα που οι διαφορές του ‘’Ναι’’ με το ‘’Όχι’’ ήταν επιφανειακές και μόνο. Και επιβεβαιωθήκαμε καθώς πάτε σε ένα μνημόνιο που θα είναι σκληρότερο από τα μέτρα του Γιούνκερ. Εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό και τώρα ζητάτε με το μαχαίρι στο λαιμό να αποφασίσει η βουλή. Χοντρός εκβιασμός το δημοψήφισμα. Μετατρέψατε το ‘’Όχι’’ του λαού σε ένα τεράστιο ‘’Ναι’’. Τώρα βάζετε νέο εκβιαστικό δίλημμα. Μνημόνιο νούμερο 3 ή Grexit. Μόνο που και με το μνημόνιο νούμερο 3 ο λαός θα χρεοκοπήσει».

Παράλληλα ο γγ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι: «Για να υπάρξει έξοδος από την κρίση χρειάζεται προετοιμασία από τον ίδιο τον λαό ώστε να μπορέσει να οργανώσει την οικονομία στο πλαίσιο της τάξης του μακριά από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Το κείμενο που έφερε η κυβέρνηση είναι έτοιμο. Δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση και θα γίνει και χειρότερο γιατί οι δανειστές θα προσθέσουν κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Και θα είναι η συνέχεια των μνημονίων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας» και κατέληξε: «Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί άφησε τον λαό απροετοίμαστο στους εκβιασμούς και τις απειλές της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τους πόθους του λαού και εμπορεύθηκε τις ελπίδες των αριστερών. Απέσπασε έτσι την ψήφο τους και την αλλοίωσε».

Γεννηματά: Αναλάβετε ευθύνες γιατί η τύχη της χώρας είναι στα χέρια σας

Η δική μας εξουσιοδότηση δίνεται για να υπάρξει μια λύση που θα ακυρώνει ολοκληρωτικά το Grexit αλλά δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ούτε συγχωροχάρτι, ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

«Τα τελευταία πέντε χρόνια οι ελληνίδες και οι έλληνες χωρίζονται διαρκώς μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί . Όταν το δίλλημα αυτό κατέρρευσε επινοήθηκε το καινούργιο, ευρωπαϊστές και αντιευρωπαϊστές. Κι είναι ακριβώς αυτοί που τράβηξαν τις διαχωριστικές γραμμές που σήμερα καταγγέλλουν που έφεραν αυτό το διχασμό» ανέφερε στη αρχή της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας πως είναι ώρα να βάλουμε τέλος στο διχασμό που έχουμε προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία. Τόνισε μάλιστα πως «τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και των μεγάλων υπερβάσεων και απαιτούνται αποφάσεις επώδυνες αλλά αναγκαίες και σωτήριες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, απομένουν λίγες ώρες και πλέον είμαστε αντιμέτωποι με την καταστροφή και φτωχοποίηση του ελληνικού λαού».

Αναφορικά με το δημοψήφισμα η κ. Γεννηματά το χαρακτήρισε διχαστικό και σουρεαλιστικό δημοψήφισμα και ανέφερε πως ήταν «ένα υπερόπλο που στράφηκε εναντίων του ελληνικού λαού κι όχι εναντίων των δανειστών, το οποίο κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε ακόμα δυσκολότερη διαπραγματευτική θέση. Είμαστε εδώ όλες οι δυνάμεις για να συμφωνήσουμε στην συντριπτική μας πλειοψηφία ότι ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο Ευρώ. Η παραμονή μας στην Ευρώπη δεν αφορά μόνο την οικονομία αλλά την ασφάλεια της χώρας και την δημοκρατία. Η θέση στην Ευρώπη για το ΠΑΣΟΚ είναι η θωράκιση του έθνους, η ασπίδα προστασίας του ελληνικού λαού που οφείλουμε να την προασπίσουμε κι όχι να την παραδώσουμε».

Αναφορά έκανε και στον εκλιπόντα Ανδρέα Παπανδρέου, αναφέροντας πως «σε μια συνεδρίαση για κύρωση της συνθήκης του Μάαστριχ προειδοποίησε για τις δυσκολίες αλλά τόνισε ότι στην ευρωπαϊκή πρόκληση δεν χωράει αρνητική απάντηση όσα κι αν είναι τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο μας. Αυτή η διορατική ομιλία αποτελεί οδηγό του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας αλλά δεν αρνούμαστε ποτέ το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που αποτελεί τη μόνη προοπτική για τη χώρα.

Η εθνική γραμμή προσδιορίζεται με πολύ σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όχι στη ρήξη και στο Grexit, ναι στην ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης φέρει ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησής του. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «εσείς φέρατε μια πρόταση βάση για συμφωνία υπό καθεστώς ασφυκτικών χρονικών περιορισμών ώστε να μην χωρά συζήτηση για τα μέτρα τα οποία είναι αντίθετα με τις κόκκινες γραμμές που έχουν διατυπωθεί». Συμπλήρωσε όμως πως δεν θα ασκηθεί περαιτέρω κριτική σε αυτό τώρα αλλά όταν η έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Άλλωστε μόνο εσείς γνωρίζετε αναλυτικά την συμφωνία και τα σημεία που μπορείτε να προχωρήσετε ή αν συμβιβαστείτε.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό τόνισε πως «η κυβέρνησή έχει λάβει σαφή εντολή για λύση και έχετε καθήκον να προχωρήσετε. Το Eurogroup δεν πρέπει να ολοκληρωθεί άδοξα για την χώρα μας. Τα πάντα θα κριθούν από το αίσιο τέλος . ΤΟ ΠΑΣΟΚ ήταν και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για να κατοχυρωθεί το ελληνικό κεκτημένο μέσα στις δομές της Ευρώπης και τη Ζώνη του Ευρώ».

Τέλος δεν παρέλειψε να επιρρίψει και ευθύνες στον πρωθυπουργό και στα μέλη της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα. «Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών σας εξουσιοδοτήσαμε για να φέρετε λύση που θα ακυρώνει ολοκληρωτικά το Grexit. Η ψήφος μας δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν ξεχνάμε ότι 6 μήνες τώρα η αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού του κ. Βαρουφάκη έφερε τη χώρα σε μια ασφυκτική κατάσταση, η χώρα οδηγήθηκε βήμα-βήμα σε μια μετέωρη κατάσταση σε μια απομόνωση. Δεν ξεχνάμε ότι ενώ το Δεκέμβριο οι εταίροι ζητούσαν 2 δις για να κλείσει το πρόγραμμα εσείς σήμερα προτείνετε μέτρα 12 δις ευρώ. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει για μισθούς συντάξεις καταθέσεις, οι επιχειρήσεις βρίσκονται στον αέρα. Δεν ξεχνάμε θα τα πούμε όλα αυτά από την Δευτέρα , δεν είναι η ώρα να αποτιμήσουμε την συμφωνία, είναι η ώρα να πετύχετε την συμφωνία.

Τέλος ανέφερε πως ο κ. Πρωθυπουργός είχε από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την εντολή για να διαπραγματευτεί παρόλα αυτά χρειάστηκε και η σημερινή συνεδρίαση για να πείσετε ότι μπορείτε να προχωρήσετε. Το δικό μας ναι δεν είναι συγχωροχάρτι ούτε λευκή επιταγή, είναι ψήφος εθνικής συνεννόησης με σαφή εντολή για οριστική λύση και παραμονή της χώρας στο ευρώ αλλά έχετε πλήρως την ευθύνη για το που έφτασαν τα πράγματα. Αναλάβετε ευθύνες γιατί η τύχη της χώρας είναι στα χέρια σας.