Πληθαίνουν οι «ευρωπαϊκές» φωνές που αντιτίθενται στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και, αντιθέτως, θεωρούν ότι η λύση για το ελληνικό πρόβλημα είναι να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί.

Συγκεκριμένα, το στέλεχος της ΕΚΤ, Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ότι «η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

«Το πρόβλημα είναι ότι εάν υπάρξει μόνο μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, δεν θα έχει μεγάλο όφελος στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε την Δευτέρα ο Μπίνι Σμάγκι στην εφημερίδα Wall Street Journal.

«Κατά πάσα πιθανότητα θα πυροδοτήσει κάποιο πιστωτικό γεγονός, το οποίο στη συνέχεια θα οδηγήσει αυτόματα όλες αυτές τις τράπεζες που διατηρούν αυτό το χρέος να μειώσουν τις αξίες στα τραπεζικά τους βιβλία», ανέφερε ο κ Σμάγκι και προσέθεσε ότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα τις ελληνικές τράπεζες και σε κίνδυνο μετάστασης σε άλλες χώρες.

Ο κ. Σμάγκι προσέθεσε ωστόσο, ότι εάν οι αγορές συνεχίζουν να είναι αρνητικές σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναζητήσει χρηματοδότηση από άλλες πηγές, κατά πάσα πιθανότητα από ένα σχέδιο στο οποίο θα συμμετέχει η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για μια νέα βοήθεια στην Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Σμάγκι, είναι η ύπαρξη ενός αξιόπιστου ελληνικού προγράμματος.

Τις ίδιες απόψεις με τον κ. Σμάγκι εξέφρασε και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κυρήξει στάση πληρωμών και ότι μπορεί να λάβει μια μακροχρόνια ενίσχυση από το Δ.Ν.Τ και τις χώρες της ευρωζώνης.

«Είναι εφικτό να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα και αν υπάρξει νέο πρόγραμμα είναι εφικτό να βοηθήσουμε την Ελλάδα με μηχανισμούς από την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ, αλλά σε μεγαλύτερη διάρκεια. Πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Τις ίδιες απόψεις εξέφρασε νωρίτερα και ο Νοβοτνί της ΕΚΤ.