Είναι ίσως το καλύτερα προστατευμένο μυστικό της κυβέρνησης. Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση έχει ήδη προχωρήσει σε βάθος, παρά τις πεισματικές διαψεύσεις που διατυπώνονται δημοσίως. Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στις 25 Ιουνίου θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις, ενώ η τελική έκβαση της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης θα επηρεαστεί καταλυτικά από τη δυνατότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου να πείσει τους ξένους συνομιλητές της ότι θα εφαρμόσει θεραπεία «σοκ», προκειμένου να βγει η ελληνική οικονομία από το σπιράλ του θανάτου.

Οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ανήκουν στον πολύ στενό κύκλο των προσώπων που γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στην αθέατη πλευρά, ενώ, πολύτιμες υπηρεσίες προσφέρουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζαννιάς και η εμπειρογνώμων του ΥΠΕΞ Ναταλία Κοκκώνη.

Ταυτόχρονα όπως αποκαλύπτει σήμερα η Real news, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τέσσερις μεγάλες ξένες τράπεζες, ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συζητήσεις που είχε το περασμένο Σάββατοκύριακο στα Τρίκαλα, εκτίμησε, μιλώντας για την αναδιάρθρωση του χρέους, πως «όσο νωρίτερα γίνει, τόσο το καλύτερο». Παράλληλα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ, με συνέντευξή του στην Real news, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε για να διαπραγματευτεί με τους επενδυτές μια αναδιάρθρωση του χρέους της.

Η κυβέρνηση επιθυμεί έναν συναινετικό διακανονισμό με τις εξής επιδιώξεις:

-Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, με ανταλλαγή των ομολόγων που διαθέτουν οι ιδιώτες πιστωτές με νέα μεγαλύτερης διάρκειας (άνω των δέκα ετών), τα οποία θα εκδώσει η Ελλάδα.
-Μείωση του επιτοκίου δανεισμού κάτω των 4%, δηλαδή στα όρια του μειωμένου επιτοκίου των δανείων 110 δις ευρώ από την Ε.Ε και το ΔΝΤ/
-Επαναγορά χρέους από τα ελληνικά ομόλογα που έχει σήμερα στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο 70% της αξίας τους, πιθανότατα με ανταλλαγή με νέα ελληνικά ομόλογα μεγαλύτερης διαρκείας.