Μπορεί να αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες των επτά ισχυρότερων κρατών του κόσμου, αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα δημοσίου χρέους. Το αντίθετο μάλιστα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι οίκοι αξιολόγησης πιέζουν τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να αντιμετωπίσουν άμεσα τα διευρυμένα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, προτού οι αγορές χάσουν την υπομονή τους και «βυθίσουν» τα ομόλογα τους.

Σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δεσμεύθηκε να προωθήσει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την περιστολή του χρέους της χώρας, αλλά οι πιθανότητες να επιτύχει είναι περιορισμένες εξαιτίας της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης και των διαιρέσεων μέσα στο ίδιο το κόμμα.

Η Standard & Poor’s μείωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους της Ιαπωνίας για πρώτη φορά από το 2002, κατατάσσοντας την χώρα σε ΑΑ μείον, και λίγες ώρες αργότερα η υπηρεσία επενδυτών της Moody’s προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι υπάρχει μικρό ενδεχόμενο να διακινδυνεύουν να χάσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Οι αγορές χρεογράφων αντέδρασαν ήρεμα, αλλά οι τελευταίες προειδοποιήσεις για τις κολοσσιαίες υποχρεώσεις που έχουν οι δύο χώρες, αύξησε την ανησυχία για το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος δανεισμού, γεγονός που θα εμποδίσει τις προσπάθειες για δημοσιονομική πειθαρχία.

Στις ΗΠΑ, το δημόσιο χρέος έφτασε το 60% του συνολικού προϊόντος από την οικονομική κρίση με έλλειμμα ρεκόρ στον προϋπολογισμό, ύψους 1,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο.

Η Ιαπωνία είναι σε χειρότερη θέση καθώς το χρέος της αυξάνεται εδώ και χρόνια καθώς προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία της από τη φούσκα που έσκασε τη δεκαετία του 1990. Τώρα το δημόσιο χρέος της είναι στο 180% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

Πάντως η αντίδραση των αγορών δείχνει ότι δεν υπάρχει άμεση κρίση στον ορίζοντα, ούτε για τις ΗΠΑ, ούτε για την Ιαπωνία.