Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πιέσουν την Παρασκευή τις Βρυξέλλες να πατάξουν τις πρακτικές από πολυεθνικές εταιρείες που αναγκάζουν τους λιανοπωλητές να πληρώνουν εντελώς διαφορετικές τιμές για το ίδιο επώνυμο προϊόν, όπως η σοκολάτα ή τα μπισκότα, γεγονός που εκτιμάται ότι κοστίζει στους καταναλωτές 14 δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times» οκτώ κυβερνήσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κροατία και η Δανία θα υποβάλουν έγγραφο στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, ζητώντας να σκληρύνει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, ώστε να προχωρήσει η αποτελεσματική απαγόρευση του λεγόμενου παράλληλου εμπορίου, κατά το οποίο οι λιανοπωλητές αγοράζουν προϊόντα φθηνότερα από άλλο κράτος μέλος.

Η Επιτροπή επέβαλε την Πέμπτη πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelez, την κατασκευάστρια εταιρεία του Toblerone, επειδή ανάγκαζε τους χονδρέμπορους να αγοράζουν μπισκότα, σοκολάτες και καφέ σε ένα κράτος μέλος, όπου οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλές, για να τα πουλήσουν σε ένα άλλο. «Είναι παράνομο», δήλωσε η Margrethe Vestager, επίτροπος ανταγωνισμού, σημειώνουν οι FT.

Αλλά ορισμένες κυβερνήσεις και επιχειρήσεις λιανικής λένε ότι οι πρακτικές αυτές είναι κοινές στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, η οποία υποτίθεται ότι εξαλείφει τέτοιους φραγμούς στο εμπόριο εντός της Ένωσης.

Έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι οι «γεωγραφικοί περιορισμοί» (TSCs) εφαρμόζονται σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες από ό,τι στις φθηνότερες αγορές. Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 16 κράτη μέλη το 2020 διαπίστωσε ότι τα TSCs κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι έρευνες για τον ανταγωνισμό, όπως αυτή για τη Mondelez, είναι χρονοβόρες και βασίζονται σε στοιχεία από τους χονδρέμπορους και τους λιανοπωλητές, οι οποίοι είναι απρόθυμοι να τα δώσουν αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η υπόθεση (της Mondelez) θα λειτουργήσει αποτρεπτικά… έχουμε κι άλλες παρόμοιες στα σκαριά», δήλωσε η Vestager