Οι υπερπλούσιοι του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν θα εγκατέλειπαν ποτέ τη χώρα για φορολογικούς λόγους» επειδή φοβούνται ότι θα «βαρεθούν μέχρι θανάτου σε πολιτισμικά άγονους φορολογικούς παραδείσους», σύμφωνα με νέα έρευνα εμπειρογνωμόνων του London School of Economics.

«Δεν θα πήγαινα ποτέ σε φορολογικό παράδεισο. Μπορείς να φανταστείς κάτι χειρότερο από αυτό;», δήλωσε μία εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα, η οποία απασχολείται στον τομέα της συμβουλευτικής. «Κάποιο μικροσκοπικό μέρος μόνο με άτομα με σκάφη και υπηρέτες. Επομένως όχι, δεν θα έφευγα για αυτό τον λόγο…Θέλω να ζήσω σε ένα ζωντανό οικονομικό περιβάλλον, όπου υπάρχει χώρος για καινοτομία και ο κόσμος εφευρίσκει και νομίζω πως το Λονδίνο είναι έτσι», τόνισε.

Παρόμοια άποψη, σύμφωνα με τον Guardian, έχουν και οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στην έρευνα, οι οποίοι σημειώνουν πως τέτοιου είδους μέρη είναι μεν ιδανικοί προορισμοί διακοπών, αλλά δεν προσφέρουν όσα απαιτούνται για μόνιμη διαμονή. Εστιάζουν ιδίως στο γεγονός ότι το Λονδίνο έχει πλούσια πολιτιστική σκηνή, με μουσεία και θέατρα μεταξύ άλλων, την οποία δεν μπορεί να βρει κανείς σε φορολογικούς παραδείσους.

«Εντάξει, είναι τέλειο για μερικές εβδομάδες να γεμίσεις μπαταρίες, αλλά μετά από λίγο σκέφτεσαι πόσο ωραίο θα ήταν να δεις μια περα αλλά… δεν υπάρχει θέατρο στις Μπαχάμες», σχολίασε ένας από τους συμμετέχοντες.

Φορολογική μετανάστευση

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Ανισοτήτων του LSE, οι βαθύπλουτοι ανησυχούν παράλληλα για το κοινωνικό στίγμα που προκύπτει από την φορολογική μετανάστευση. «Οι ερωτηθέντες μιλούσαν υποτιμητικά για όσους επιλέγουν να μετεγκατασταθούν για φορολογικούς λόγους», αναφέρει η έρευνα. «Ορισμένοι έκριναν τους φορολογικούς μετανάστες ως προς την ηθική τους βάση ως αδικαιολόγητα ιδιοτελείς για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ άλλοι “σνόμπαραν” τους φορολογικά ευνοϊκούς προορισμούς, λέγοντας πως είναι βαρετοί και πολιτιστικά άγονοι», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Παρότι κανένας δεν προγραμματίζει άμεσα να μετεγκατασταθεί για φορολογικούς λόγους, πολλοί εξέφρασαν ανησυχία για το υψηλό επίπεδο φορολογίας στη Βρετανία και για περαιτέρω αύξηση στο μέλλον. Μάλιστα, ένας μικρός αριθμός αυτών δήλωσε ότι εάν οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες άλλαζαν δραματικά, θα μετακόμιζε εκτός Βρετανίας.

Ο Sam Friedman, καθηγητής κοινωνιολογίας στο LSE και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Πρέπει να αμφισβητήσουμε την επικρατούσα υπόθεση ότι αν φορολογήσεις τους πλούσιους, θα φύγουν».