Αγορές ακινήτων με μετρητά, αφορολόγητες γονικές παροχές, «φρέσκες» φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας 5ετίας, χρήσεις για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά και υποθέσεις φορολογούμενων με χαμηλά εισοδήματα και μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες μπαίνουν στο μικροσκόπιο του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού το 2024.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή στους υπαλλήλους ελεγκτικών υπηρεσιών και Δ.Ο.Υ. να διενεργήσουν 72.885 φορολογικούς ελέγχους εντός του 2024.

Σύμφωνα με τις οδηγίες θα πραγματοποιηθούν:

  • 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), πλην των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων αυτών θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων που θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ.
  • 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
  • 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι που θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)
  • 885 έλεγχοι – έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων.

Ψηλά στη λίστα του ελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται:

  • Αγορές ακινήτων με μετρητά με στόχο να διερευνηθεί εάν τα χρήματα δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές. Σε διαφορετική περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη προέλευση τους θα χρεωθούν με έξτρα φόρο 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
  • Αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές.
  • Βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς όσοι αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει πλέον να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να καταβάλλουν ΦΠΑ. Με εξπρές διασταυρώσεις θα εντοπίζονται περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία τους και τη διάρκεια της εκμίσθωσης.
  • Επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες. Εντός του Ιανουαρίου περίπου 20.000 επαγγελματίες αναμένεται να λάβουν κλήσεις για έλεγχο από την ΑΑΔΕ καθώς από τους ελέγχους προέκυψε ότι ενώ δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ οι καταναλωτικές τους δαπάνες κυμαίνονται από 30.000 έως 200.000.
  • Υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελματιών μεταξύ των οποίων ταξιτζήδες, λαϊκές αγορές, μεσίτες οι οποίοι παράλληλα θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες και με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία I.R.I.S.