Τέλος στο «μαγείρεμα» των εσόδων και δαπανών που εμφανίζουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις στις δηλώσεις βάζουν τα myDATA τα οποία θα «κλειδώσουν» τις δηλώσεις ΦΠΑ απαγορεύοντας στους φορολογούμενους να δηλώνουν μικρότερα έσοδα ή περισσότερες δαπάνες από όσα εμφανίζονται στην πλατφόρμα του myDATA.

Σε επόμενη φάση με βάση τα στοιχεία για τις συναλλαγές που αποστέλλονται στη πλατφόρμα myDΑΤΑ η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην αυτόματη συμπλήρωση των κωδικών για τα έσοδα και τις δαπάνες στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από το 2025 και μετά.

Με το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να δηλώνουν λιγότερα έσοδα ή περισσότερες δαπάνες. Οι κωδικοί θα είναι κλειδωμένοι με τα στοιχεία που εμφανίζονται στα myDATA με τους φορολογούμενους να έχουν δυνατότητα παρέμβασης μόνο για να προσθέσουν περισσότερα έσοδα ή να μειώσουν τις δαπάνες.

Με νέα απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA όλα τα δεδομένα των λογιστικών βιβλίων, των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί. Παράλληλα δίνεται νέα παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για την αντικατάσταση των παλαιών τύπου ταμειακών μηχανών με σύγχρονες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με τα POS και με την πλατφόρμα myData ενώ αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2024 η υποχρεωτική χρήση του QR code σε όλες τις αποδείξεις.

Με την πλήρη ανάπτυξη της πλατφόρμας myData σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα δελτία αποστολής και παραστατικά διακίνησης και την σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για τη δραστηριότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και έτσι θα κλείσουν τα παράθυρα για φοροδιαφυγή.

Παράλληλα ενισχύεται το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ αναφορικά με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Οι έμμεσες τεχνικές θα χρησιμοποιούνται και:

  • Όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.
  • Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.
  • Όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.
  • Όταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.

Σημειώνεται ότι με τις έμμεσες τεχνικές, προσδιορίζονται τα κέρδη και το εκκαθαριστικό βγαίνει με κατ’ εκτίμηση φόρο.