Για το φαινόμενο της «οπισθοδρομικής πυρκαγιάς» και τη συμπεριφορά της φωτιάς στην Πάρνηθα την οποία χαρακτήρισε «ακραία» μίλησε την Πέμπτη (24/8) ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος. «Είναι πολύ χαρακτηριστική η έντονη καύση λόγω της πυκνής βλάστησης. Αυτό οδηγεί σε στροβιλισμό όλης της ”κολόνας” του καπνού» επεσήμανε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ είπε: «Για όποιον διαχειρίζεται δασικές πυρκαγιές και έχει υπάρξει στο πεδίο, γνωρίζει ότι η φωτιά, κινείται και ανάποδα στη φορά του ανέμου. Είναι κάτι το οποίο αποτελεί βασική γνώση. Όλες οι φωτιές κινούνται ανάποδα στη φορά του ανέμου. Βέβαια κινούνται με πολύ χαμηλότερη ταχύτητα εξάπλωσης».

Τι συνέβη στην Πάρνηθα

«Στην περίπτωση της Πάρνηθας αυτό που συνέβη δυστυχώς είναι ότι λόγω της πολύ έντονης τοπογραφίας και των έντονων κλίσεων του εδάφους, επιταχύνθηκε αυτός ο ρυθμός εξάπλωσης.

Δηλαδή αν η ίδια φωτιά ήταν σε επίπεδο έδαφος, η ουρά της θα είχε με πολύ χαμηλότερη ταχύτητα εξάπλωσης. Αυτό που έπαιξε ρόλο σημαντικό στο πώς εξαπλώθηκε φωτιά είναι κυρίως η τοπογραφία, οι πολύ έντονες κλίσεις του εδάφους, η παρουσία πυκνής βλάστησης. Το είδαμε και αυτό και χθες το απόγευμα, όπου η φωτιά όταν πλέον μπήκε μέσα σε μια χαράδρα, εξερράγη ακριβώς επειδή βρήκε πυκνή βλάστηση, ανέβηκε πάρα πολύ το θερμικό φορτίο με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εκρηκτική εξάπλωση και το ίδιο, θα πρέπει να προσέξουμε και σήμερα» δήλωσε ο κ.Γιάνναρος.

«Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα ανέπτυξε και χθες ακραία συμπεριφορά. Είναι πολύ χαρακτηριστική η έντονη καύση λόγω της πυκνής βλάστησης. Αυτό οδηγεί σε στροβιλισμό όλης της “κολόνας” του καπνού, η οποία παράγεται από την καύση των δασικών καυσίμων και όλο αυτό οδηγεί σε μια δυσλειτουργία τοπικής κυκλοφορίας του αέρα, η οποία μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ από τον συνολικό άνεμο που επικρατεί, από το τι άνεμο δηλαδή καταλαβαίνουμε εμείς» σημείωσε.

Κλείνοντας ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος ανέφερε ότι ο Ιούλιος στη χώρα μας πράγματι ήταν ένας από τους πλέον θερμούς των τελευταίων 10 ετών.