Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα στο Μπελίζ είναι ένα σημείο μαγείας, το οποίο παρέμενε για χρόνια ένας παράδεισος ανέγγιχτος από τον πολιτισμό, με τον βυθό της να παραμένει ανεξερεύνητος ακόμα και από τους πιο έμπειρους δύτες. Αυτό, όμως, άλλαξε, καθώς δύτες έφτασαν επιτέλους στον πυθμένα της εμβληματικής Μεγάλης Μπλε Τρύπας, αλλά ούτε και οι ίδιοι δεν πίστευαν σε αυτό που αντίκρισαν.

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι μια γιγαντιαία θαλάσσια τρύπα στην Καραϊβική, στα ανοικτά των ακτών του Μπελίζ, που αφήνει έκπληκτο όποιον την επισκέπτεται, είτε είναι τουρίστας είτε επιστήμονας. Εκτείνεται σε μήκος 318 μέτρων και σε βάθος 124 μέτρων και αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της χώρας.

Από τότε που ανακαλύφθηκε, η πανέμορφη, σχεδόν τέλεια κυκλική τρύπα έχει προβληματίσει τους ερευνητές, αλλά παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη λόγω έλλειψης εξοπλισμού. Μια αποστολή για την εξερεύνηση της Μεγάλης Γαλάζιας Τρύπας, που χρηματοδοτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ολοκληρώθηκε το 2018, αλλά έγινε viral αυτή την εβδομάδα ως «απόδειξη ότι οι άνθρωποι είναι απαίσιοι».

Ο θαυμάσιος βυθός με τα ανατριχιαστικά ευρήματα

Το 2018, πλήρωμα από τα υποβρύχια Aquatica ξεκίνησε την κάθοδό του στον πυθμένα της Μπλε Τρύπας. Η αποστολή τους ήταν να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χάρτη του εσωτερικού της τρύπας, αλλά στον πυθμένα ήρθαν αντιμέτωποι με ένα βρώμικο μυστικό.

Καθώς το πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου του Μπράνσον, κατέβαινε, θαύμαζε τον υπέροχο βυθό της θάλασσας: θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες και γιγαντιαία κοράλλια. Αλλά, καθώς έφτασαν στα 90 μέτρα, η ζωή άρχισε να εξαφανίζεται.

Η Έρικα Μπέργκμαν, που συμμετείχε στην αποστολή, εξήγησε ότι ένα παχύ στρώμα τοξικού υδρόθειου εκτεινόταν κατά μήκος της τρύπας, εμποδίζοντας το οξυγόνο να φτάσει βαθύτερα. «Βρήκαμε κοχύλια, όστρακα κοχυλιών και καβούρια που είχαν πέσει στην τρύπα και είχαν πάθει ασφυξία», δήλωσε τότε σε συνέντευξή της.

Η ομάδα του Branson βρήκε ένα μπουκάλι αναψυκτικού δύο λίτρων που είχε φτάσει σε βάθος 407 μέτρων, καθώς και μια χαμένη κάμερα GoPro γεμάτη με φωτογραφίες κάποιων διακοπών. Μαζί με τα σκουπίδια υπήρχαν και δύο ανθρώπινα σώματα, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε δύο από τους τρεις δύτες που χάθηκαν στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα κατά τη διάρκεια προηγούμενης αποστολής.

«Βρήκαμε τον μέρος όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και με πολύ σεβασμό ενημερώσαμε την κυβέρνηση του Μπελίζ για το πού τους βρήκαμε. Όλοι αποφάσισαν ότι δεν θα επιχειρούσαμε καμία ανάκτηση. Είναι πολύ σκοτεινά και ειρηνικά εκεί κάτω, απλώς τους αφήσαμε να μείνουν εκεί», δήλωσε η Μπέργκμαν, σύμφωνα με το nypost.com.

Η Μεγάλη Τρύπα κάποτε ήταν σπηλιά

Δεν ήταν όλες οι ανακαλύψεις της ομάδας τόσο ζοφερές. Βρήκαν επίσης σταλακτίτες, οι οποίοι απέδειξαν ότι η Μεγάλη Γαλάζια Τρύπα ήταν κάποτε ένα ξηρό σπήλαιο που φιλοξενούσε προϊστορική ζωή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σπήλαιο σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, η οποία έληξε πριν από περίπου 14.000 χρόνια. Το σπήλαιο πλημμύρισε και κατέρρευσε καθώς η Εποχή των Παγετώνων τελείωσε και η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει, αφήνοντας πίσω του την Μπλε Τρύπα που βλέπουμε σήμερα.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι η Μεγάλη Μπλε Τρύπα δεν θα υπάρχει για πάντα. Καταρράκτες άμμου πέφτουν στην τρύπα κάθε μέρα, γεμίζοντάς την σιγά-σιγά.

Αντιδρώντας στην είδηση στο διαδίκτυο, πολλοί εξέφρασαν σοκ για τις ανησυχητικές ανακαλύψεις. «Θέλει κανείς να εξερευνήσει την Μπλε Τρύπα μαζί μου; Ω, περιμένετε, οι άνθρωποι την έχουν ήδη καταστρέψει», έγραψε ένα άτομο. «Ακόμα και ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ, δεν είναι ασφαλές από τα σκουπίδια μας. Οι άνθρωποι είναι απαίσιοι», πρόσθεσε ένας άλλος.

Ο Μπράνσον περιέγραψε την αποστολή ως «μία από τις πιο έντονες υπενθυμίσεις του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής που έχει δει ποτέ». «Η Μπλε Τρύπα αποτελείται από ένα πολύπλοκο σύστημα σπηλαίων που κάποτε σχηματίστηκαν στην ξηρά. Είναι η απόδειξη του πώς οι ωκεανοί μπορούν να ανέβουν γρήγορα και καταστροφικά», έγραψε τότε. «Τα πραγματικά τέρατα που αντιμετωπίζει ο ωκεανός είναι η κλιματική αλλαγή – και τα πλαστικά. Δυστυχώς, είδαμε πλαστικά μπουκάλια στον πυθμένα της τρύπας, τα οποία είναι μια πραγματική μάστιγα του ωκεανού. Πρέπει όλοι μας να απαλλαγούμε από το πλαστικό μιας χρήσης».