Ο πλανήτης Γη είναι το εσωτερικό του. Η ψύξη της Γης είναι η ίδια η εξέλιξή της. Περίπου 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, επικρατούσαν ακραίες θερμοκρασίες αφού ένας ωκεανός μάγματος κάλυπτε την επιφάνειά της. Με την πάροδο εκατομμυρίων ετών, η επιφάνεια ψύχθηκε και σχημάτισε το φλοιό, ωστόσο η τεράστια θερμική ενέργεια που εκπέμπεται από το εσωτερικό της Γης δημιούργησε τις τεκτονικές πλάκες και τα ηφαίστεια που με τη σειρά τους διατηρούν τη ζωή σταθεροποιώντας τον κύκλο άνθρακα και τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Αυτή η διαρκής κίνηση λιωμένων υλικών στο εσωτερικό της Γης δημιουργεί το τεράστιο μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τη Γη και επιτρέπει στη ζωή να ανθίσει.

Τι γίνεται όμως με το καυτό εσωτερικό της; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να ψύχεται και στο πολύ μακρινό μέλλον με τελικό στάδιο την πλήρη στερεοποίησή της. Έτσι θα σταματήσει κάθε γεωλογική δραστηριότητα, και η Γη θα μετατραπεί σε έναν άγονο βράχο, όπως ο Ερμής ή ο Άρης.

Πολύ πιο γρήγορα η ψύξη από όσο υπολογίζαμε

Επιστήμονες του ETH Zurich της Ελβετίας, θεωρούν ότι η ψύξη του εσωτερικού της Γης θα γίνει πολύ πιο γρήγορα από αυτό που περιμέναμε. Με ισχυρά λέιζερ στόχευσαν έναν κρύσταλλο πυριτικού μπριντγκμανίτη, ένα πέτρωμα που βρίσκεται στα όρια του μανδύα και του πυρήνα, αυξάνοντας στιγμιαία τη θερμοκρασία του στους 2.440 Kelvin και την πίεση στα 80 gigapascals για να προσομοιώσουν τις συνθήκες του βαθύτερου σημείου του μανδύα.

Αξιολογώντας τη θερμική αγωγιμότητα του μπριντγκμανίτη, μπόρεσαν να εκτιμήσουν πως ήταν 1.5 φορά μεγαλύτερη από αυτή που υπολογίζανε μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει πως η θερμότητα που μεταφέρεται από τον πυρήνα στο μανδύα είναι μεγαλύτερη και έτσι ο ρυθμός με τον οποίο ψύχεται το εσωτερικό της Γης είναι ταχύτερος.

Τα αποτελέσματα μας δίνουν μία νέα οπτική για την εξέλιξη της Γης. Μας δείχνουν πως η Γη, όπως οι άλλοι βραχώδεις πλανήτες, ψύχονται και γίνονται αδρανείς, πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμέναμε. Χωρίς ωστόσο να είναι ευκρινές τι σημαίνει το «πολύ γρήγορα» ούτε ένα timeline αυτής της διαδικασίας.