Τη διατήρηση, ενίσχυση και κυρίως, εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φύση, επιδιώκει η πρωτοβουλία «Συναγερμός για τη φύση στην Ευρώπη», που οργανώνουν και προωθούν οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις BirdLife, Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, Φίλοι της Γης– Ευρώπη και WWF.

Αυτή την περίοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί μια σε βάθος αξιολόγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φύση. Αν στο τέλος της διαδικασίας αυτής τον Ιούνιο του 2016, η Επιτροπή καταλήξει ότι οι οδηγίες δεν πετυχαίνουν τους σκοπούς τους, ενδέχεται να κινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης. «Έχουμε στη διάθεσή μας πλούσια επιστημονική τεκμηρίωση, σύμφωνα με την οποία αυτές οι οδηγίες δουλεύουν όταν εφαρμόζονται – και πολλά παραδείγματα ότι οι οδηγίες αυτές δεν αποτελούν εμπόδιο στη σωστή οικονομική ανάπτυξη. Άρα η δική μου ερώτηση στον πρόεδρο Γιούνκερ και στον αντιπρόεδρο Τίμερμανς είναι απλή: με όλα όσα έχουμε να κάνουμε για την Ευρώπη, γιατί να αναιρέσουμε αυτές τις οδηγίες;» διερωτάται ο διευθυντής της BirdLife Ευρώπης, Άνγκελο Κασέρτα.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δελτίο Τύπου της WWF Ελλάς. χάρις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη φύση, η Ευρώπη έχει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το δίκτυο Natura 2000 που καλύπτει περίπου το 20% της χερσαίας και το 4% της θαλάσσιας έκτασής της. Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, αν δεν υπήρχε το δίκτυο Natura 2000 – το οποίο προστατεύει περισσότερο από το 27% της ελληνικής επικράτειας – δεν θα προστατεύονταν κομμάτια της φύσης που συναποτελούν την ταυτότητα της χώρας, όπως σπήλαια, ρεματιές και παράκτιοι υγρότοποι, αλλά και μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας.