Το Έβερεστ, στα σύνορα του Νεπάλ και του Θιβέτ, θεωρείται η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων, καθώς και το ψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Αυτός ο τίτλος, ωστόσο, δεν κατάφερε να «τρομοκρατήσει» τους εξερευνητές από όλες τις γωνιές του κόσμου από το να προσπαθήσουν να αναρριχηθούν σε αυτό.

Σκηνές στο Έβερεστ

Ο Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay, σύμφωνα με το History, ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στην κορυφή του Έβερεστ το 1953. Αυτό έγινε μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες άλλων ορειβατών, συμπεριλαμβανομένης μιας αποστολής του 1924 που είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των εξερευνητών George Mallory και Andrew Irvine. Από τότε, ο Άλαν Αρνέτ γράφει ότι το Έβερεστ έχει αναρριχηθεί πάνω από 10.000 φορές. Επιπλέον, περίπου 800 άτομα κάθε χρόνο δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην αναρρίχηση, σύμφωνα με το grunge.com.

Πόσο κοστίζει μια αποστολή στο Έβερεστ

Αυτό, φυσικά, δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Υπάρχει μόνο ένα μικρό παράθυρο για την ανάβαση στο Έβερεστ, με τον Μάιο να θεωρείται ο «ιδανικός» μήνας. Σύμφωνα με τα China Highlights, το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες (οι περισσότεροι από τους οποίους δαπανώνται στο να προσαρμοστεί κανείς στις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό). Επιπλέον, μια αποστολή στο Έβερεστ μπορεί να κοστίσει μεταξύ 40.000 και 160.000 δολάρια. Ωστόσο, η οικονομική ζημιά είναι η μικρότερη.

Το μονοπάτι για την κορυφή του Έβερεστ


Με την επίσκεψή του στο Έβερεστ μπορεί κανείς να περιμένει υποθερμία, κρυοπαγήματα και μια πληθώρα άλλων σωματικών και ψυχολογικών παθήσεων. Αν δηλαδή δεν πεθάνει πρώτα ο ορειβάτης. Σύμφωνα, λοιπόν, με το grunge.com, το ABC News αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στο Έβερεστ λόγω «πτώσεων, καταιγίδων, χιονοστιβάδων, έλλειψης οξυγόνου, παγετού ή υποκείμενων προβλημάτων υγείας». Ως αποτέλεσμα, 305 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους μεταξύ 1924 και 2021.

«Ζώνη του Θανάτου», το ψηλότερο σημείο του Έβερεστ

Σύμφωνα με το Business Insider, το ψηλότερο μέρος του Έβερεστ ονομάζεται «Ζώνη του Θανάτου». Στα 8.000 μέτρα, το σώμα αρχίζει να πεθαίνει λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Καθώς ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες του ορειβάτη «στερούνται» από οξυγόνο, αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής και «ελαττωμένης» κρίσης. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας, υπάρχει, επίσης, ασθένεια του υψομέτρου. Ενώ μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ναυτία, μπορεί να οδηγήσει σε «ψύχωση» και τελικά θάνατο. Κάποιοι έχουν παραισθήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ορειβάτη που νόμιζε ότι βρισκόταν σε ιστιοφόρο.

Οερειβάτης στο Έβερεστ


Επιπλέον, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος τύφλωσης, γάγγραινας και έλλειψης όρεξης και ύπνου. Αυτός είναι ο λόγος που το All That’s Interesting δήλωσε ότι οι ορειβάτες αναμένεται να ζήσουν μόνο για 48 ώρες στη ζώνη του θανάτου. Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι το 59% των θανάτων στο Έβερεστ οφειλόταν σε τραύμα, ενώ το 14% ήταν άγνωστο, καθώς τα πτώματα δεν βρέθηκαν ποτέ, αναφέρει το grunge.com. Τα υπόλοιπα ήταν μη τραυματικά και λόγω υψομετρικής ασθένειας και άλλων παραγόντων.

Τι συμβαίνει στο σώμα ενός ορειβάτη ενώ πεθαίνει στο Έβερεστ

Το grunge.com, αναφέρει ότι θα εμφανιστεί υπερβολική εξάντληση και τα χέρια και τα πόδια θα παγώσουν. Τελικά, το άτομο θα αποκοιμηθεί ή θα χάσει τις αισθήσεις του και θα πεθάνει. Το σώμα τους πιθανότατα θα παραμείνει για πάντα στο Έβερεστ ως δείκτης και ίσως ως προειδοποίηση.

Η βάση στο Έβερεστ

Πόσα νεκρά σώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι σήμερα από το Έβερεστ

Η ανάκτηση πτωμάτων από το Έβερεστ είναι «σχεδόν αδύνατη», αναφέρει το The Sky Above Us. Παρόλα αυτά κάποιες φορές έχει πραγματοποιηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά το Έβερεστ αναφέρεται ως «το υψηλότερο νεκροταφείο του κόσμου». Το grunge.com, μάλιστα, αναφέρει ότι όπου κι αν πέσει ένας ορειβάτης εκεί θα μείνει, καθώς είναι «πολύ ριψοκίνδυνο» να πραγματοποιήσει κανείς όλη την διαδρομή για να τον σώσει. Όσοι πεθαίνουν στο βουνό είναι εντυπωσιακά καλοδιατηρημένοι, καθώς είναι παγωμένοι όλο το χρόνο.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι Σέρπα, οι ιθαγενείς από τα Ιμαλάια είναι αυτοί που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φέρουν πτώματα πίσω από το Έβερεστ. Συνήθως, μια ομάδα έως και 10 Σέρπα κατευθύνεται στη ζώνη του θανάτου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα πτώματα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν ένα έλκηθρο για να μεταφέρουν το πτώμα σε μια περιοχή αρκετά χαμηλά όπου μπορεί να τους παραλάβει ένα ελικόπτερο, ενώ κινδυνεύουν με μια πιθανή χιονοστιβάδα.

Έβερεστ

Για αυτόν τον λόγο η South China Morning Post έγραψε ότι από τον Αύγουστο του 2020 υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί 150 άνθρωποι που πέθαναν στο Έβερεστ. Τα υπόλοιπα πτώματα παραμένουν στο βουνό, καθώς μπορεί να κοστίσει έως και 100.000 δολάρια η επιχείρηση για να τα φέρει κανείς πίσω.