Έπειτα από δεκαετίες παγκόσμιας υπερθέρμανσης και καταστροφής του περιβάλλοντος, φτάσαμε οι πάγοι της Γροιλανδίας να έχουν ξεπεράσει «το σημείο χωρίς επιστροφή».

Οι πάγοι της δεν θα σταματήσουν να λιώνουν και να συρρικνώνεται η επιφάνειά τους ακόμα και αν θεωρητικά σταματούσε σήμερα η κλιματική αλλαγή!

Αυτό μας λέει μια νέα και ανατριχιαστική για το μέλλον του πλανήτη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Communications Earth & Environment».

Οι ποσότητες του νερού που αναπληρώνονται από τις χιονοπτώσεις του χειμώνα δεν φτάνουν πια για να αντισταθμίσουν την ποσότητα του νερού που χάνεται από το λιώσιμο του καλοκαιριού. Το νερό που χύνεται στον ωκεανό δεν αναπληρώνεται πια και ο ρυθμός μάλιστα επιδεινώνεται.

Ήδη από τις αρχές του 2000 έγινε αισθητό αυτό το φαινόμενο και σήμερα είναι στη χειρότερη κατάστασή του. Οι παγετώνες της Γροιλανδίας χάνουν σταθερά κάθε χρόνο κάπου 500 δισ. τόνους νερού και η επιφάνειά τους συρρικνώνεται διαρκώς.

Και η συρρίκνωσή τους επιφέρει τρομακτικές επιπτώσεις στη συνολική επιφάνεια του πάγου παγκοσμίως, η οποία επίσης εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς. Ξέρουμε μάλιστα πως το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας ευθύνεται πολύ για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το 2019, για παράδειγμα, η απώλεια των παγετώνων της έκανε τους ωκεανούς να ανέβουν κατά 2,2 χιλιοστά σε μόλις 2 μήνες. Πλημμύρες και καταστροφές σε παραλιακές πόλεις προβλέπουν οι επιστήμονες μέχρι το 2100, όταν οι θάλασσες θα ανεβαίνουν πια κατά 70-130 χιλιοστά τον χρόνο