Τις δραματικές συνέπειες που θα επιφέρει το πλήρες λιώσιμο των πάγων, επιχειρεί να καταδείξει με τρόπο εύληπτο, το National Geographic.

Η ιστοσελίδα φιλοξενεί ένα διαδραστικό χάρτη που δείχνει την όψη που θα χει ο πλανήτης μετά από ένα πλήρες λιώσιμο των πάγων και τη συνακόλουθη αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 65 μέτρα! Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη μεταβολή των ακτογραμμών, καθώς βλέπουμε πού βρίσκονται σήμερα, και πού θα είναι μετά την καταστροφή.

«Υπάρχουν πάνω από 5 εκατ. τετραγωνικά μίλια πάγου στη Γη και μερικοί επιστήμονες λένε ότι θα χρειαστούν πάνω από 5.000 χρόνια για να λιώσουν όλοι», σημειώνει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα.

Όπως φαίνεται στους σχετικούς χάρτες, η Ευρώπη θα πληγεί ιδιαίτερα από μια πιθανή αύξηση της στάθμης του νερού. Οι Κάτω Χώρες καθώς και μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο και η Βενετία θα εξαφανιστούν. Όσο για τη χώρα μας, πλήθος νησιών θα αποτελεί παρελθόν, μοίρα που περιμένει και τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τμήμα της Αττικής.

Δείτε τους χάρτες που απεικονίζουν τη νέα ακτογραμμή κάθε ηπείρου και περιοχής (με λευκό χρώμα φαίνονται οι σημερινές ακτές).

Ευρώπη:

Β. Αμερική:

Ν. Αμερική:

Αφρική:

Ασία:

Αυστραλία:

Ανταρκτική: