Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηρεύσιμων ειδών στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού ύστερα από απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Σταύρος Καλαφάτης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την ίδια απόφαση και έπειτα από εισήγηση της ειδικής γραμματείας δασών, επιτρέπεται, στo πλαίσιo της ρυθμιστικής απόφασης θήρας του τρέχοντος έτους, το κυνήγι σε συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές του υγροβιότοπου που ανήκουν στις περιφερειακές ενότητες Πρεβέζης και Άρτας.

«Γνώμονας της προσπάθειας και των ρυθμίσεων που κάνει το ΥΠΕΚΑ είναι πάντα η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Ο υγροβιότοπος του Αμβρακικού είναι σημαντικός τόσο για την Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Καλαφάτης τόνισε: «Το να επιτρέπεται το κυνήγι σε ορισμένες προστατευόμενες περιοχές που αποδεικνύεται από τις μελέτες και τη μακρόχρονη εμπειρία ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα, φαίνεται και είναι λογικό. Αυτό κάνουμε. Δουλεύουμε με την πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση της πολιτείας αλλά δεν είναι μονοπώλιο κανενός».

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, κατόπιν εντολών του αναπληρωτή υπουργού, με την ανωτέρω απόφαση, οι δασικές υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με το φορέα διαχείρισης υγροτόπων Αμβρακικού, την κυνηγετική συνομοσπονδία Ελλάδος, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τους κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής, μεριμνούν άμεσα για τα εξής:

-Την άμεση αύξηση των διατιθέμενων στην περιοχή φυλάκων θήρας και την ενίσχυση του εξοπλισμού τους για τη διασφάλιση της ενισχυμένης και συστηματικής θηροφύλαξης του Αμβρακικού.

-Την ενημέρωση και το συντονισμό των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών (ΕΛΑΣ, Λιμενικό ΣΔΟΕ κ.λπ.) για την αποτελεσματικότερη θηροφύλαξη, ιδίως με την ενεργοποίηση μικτών εποχούμενων περιπόλων και συνεργείων ελέγχου.

-Την άμεση εγκατάσταση του απαραίτητου αριθμού ενημερωτικών πινακίδων για τη σήμανση των ορίων των προαναφερόμενων περιοχών.

-Τον καθορισμό ενιαίου τύπου ενημερωτικών πινακίδων για τη σήμανση και την πληροφόρηση των πολιτών.

-Την πύκνωση των σημείων παρατήρησης στον Αμβρακικό Κόλπο στο πλαίσιο των εκτελούμενων προγραμμάτων παρακολούθησης των θηραματικών πληθυσμών (π.χ. φαινολογία της μετανάστευσης και παρακολούθησης των πληθυσμών μέσω της κυνηγετικής κάρπωσης κ.λπ.).

-Την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για τις επιτρεπόμενες δράσεις, τις περιοχές και τους περιορισμούς στην άσκηση της δραστηριότητας σύμφωνα με τη ρυθμιστική απόφαση θήρας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μέχρι το 2008, πριν από την ίδρυση του εθνικού πάρκου, η ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα στην περιοχή εκδιδόταν από το αρμόδιο δασαρχείο. Από το 2008 απαγορεύτηκε προσωρινά για 3 χρόνια -και με δύο παρατάσεις μέχρι σήμερα- η θήρα σε όλη την περιοχή, προκειμένου να μελετηθούν όλα τα ζητήματα και να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις.