Το πιο «περίεργο» σύστημα προειδοποίησης στο ζωικό βασίλειο έχουν οι νυχτοπεταλούδες, οι οποίες τρίβουν τα γεννητικά τους όργανα για να παράγουν υπερήχους που απωθούν τις νυχτερίδες.

Οι νυχτοπεταλούδες πετούν κατά κύριο λόγω τη νύχτα, γεγονός που σημαίνει ότι συχνά μοιράζονται τον ουρανό με τις νυχτερίδες, οι οποίες είναι επίσης νυκτόβιες.

Τα δυο είδη βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και 65 εκατομμύρια χρόνια με τις νυχτερίδες να εξελίσσονται ώστε να κυνηγούν καλύτερα τις νυχτοπεταλούδες και τις νυχτοπεταλούδες να αναπτύσσουν δεξιότητες για να ξεφεύγουν από τους θηρευτές τους.

Για παράδειγμα οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν σύστημα ηχοεντοπισμού ψάχνοντας για νυχτοπεταλούδες και άλλα έντομα που εκπέμπουν υπερήχους, ενώ οι νυχτοπεταλούδες με τη σειρά τους εξελίχθηκαν 19 φορές στο παρελθόν για να βελτιώσουν την ακοή τους και να αντιλαμβάνονται τους υπερήχους των νυχτερίδων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο ταξίδεψαν στο νησί του Βόρνεο και συνέλεξαν τρία διαφορετικά είδη νυχτοπεταλούδων.

Οι επιστήμονες κουβαλούσαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό (υπεριώδη φωτισμό, μικρόφωνα και μεγάφωνα υπερήχων, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, υπερσύγχρονες κάμερες κλπ) για να καταγράψουν τη συμπεριφορά των εντόμων.

Όπως διαπίστωσαν, όταν αναπαρήγαγαν ηχογραφημένες κραυγές νυχτερίδων οι νυχτοπεταλούδες έτριβαν τα γεννητικά τους όργανα για να παράγουν υπερήχους, κάτι που κάνουν πιθανότατα και κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.

Ο ρόλος των υπερήχων παραμένει άγνωστος ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο οι νυχτοπεταλούδες τρομάζουν τις νυχτερίδες ή παρεμβαίνουν στο σύστημα ηχοεντοπισμού τους.

Πηγή: econews.gr