Οι χελώνες δεν έχουν φωνητικές χορδές και τα αυτιά τους είναι εσωτερικά, κάνοντας τους επιστήμονες να πιστεύουν για τόσο και τόσο καιρό πως ήταν ουσιαστικά κουφές και δεν επικοινωνούσαν καθόλου μέσω ήχων.

Κι όμως, τα σχετικά νέα δεδομένα στον τομέα υποδεικνύουν πως όχι μόνο οι χελώνες επικοινωνούν με ήχους εξαιρετικά χαμηλών συχνοτήτων (εκτός ανθρώπινου ακουστικού φάσματος), αλλά αυτοί οι ήχοι βγαίνουν ακόμα και από τα αυγά πριν εκκολαφθούν, κάτι που εξηγεί ίσως γιατί όλα τα αυγά της χελώνας σπάνε σχεδόν ταυτοχρόνως.

Αυτά μας λέει ο διαπρεπής μελετητής της γιγάντιας χελώνας του γλυκού νερού της Λατινικής Αμερικής (Podocnemis expansa), Richard Vogt, ενός θηρίου 45 κιλών που ζει στο υδάτινο δίκτυο του Αμαζονίου.

Ο πολυβραβευμένος ερπετολόγος του National Institute for Amazonian Research της Βραζιλίας είναι ο άνθρωπος που έχει αποκαλύψει όσα ξέρουμε για το συγκεκριμένο είδος και τη γονεϊκή φροντίδα που δείχνει στα παιδιά του.

Ο Vogt και η ομάδα του ισχυρίζονται ότι αυτό «το πιο κοινωνικό είδος χελώνας του κόσμου» είναι καταπληκτικός γονέας. Η μαμά χελώνα επικοινωνεί με τα αυγά της πριν ακόμα εκκολαφθούν και μόλις τα μικρά βγουν από το κέλυφος, τα καλεί κοντά της.

«Όχι μόνο μιλάνε οι χελώνες», είχε δηλώσει στο National Geographic, «αλλά μιλούν πριν ακόμα εκκολαφθούν». Και υποπτεύεται λέει πως είναι αυτοί οι ήχοι που διεγείρουν τα μικρά να σπάσουν ταυτοχρόνως τα αυγά τους.

Μόλις οι νεογνοί εκκολαφθούν και μπουν για πρώτη φορά στο νερό, οι μητέρες τους καλούν τα μικρά κοντά τους. Κι εκείνα ξέρουν καλά τη φωνή των μαμάδων τους, καθώς συνομιλούσαν ήδη για τόσο καιρό.