Με κάμερες τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία οι επιστήμονες συλλέγουν φωτογραφίες που τους δίνουν στοιχεία σχετικά με την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Από την ανάλυση 5.450 εικόνων από τίγρεις, ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα που βρίσκονται σε ένα εθνικό πάρκο στην Ινδονησία οι επιστήμονες παρατήρησαν μια μείωση της βιοποικιλότητας της τάξεως του 36% τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Αμερικανοί και βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα για τη μέτρηση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας, το οποίο βασίζεται στην εγκατάσταση φωτογραφικών μηχανών με αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν τις κινήσεις των περισσότερων ζώων στο οικοσύστημα.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Wildlife Picture Index και έχει ως στόχο τη δημιουργία φωτογραφικών άλμπουμ με χιλιάδες είδη. Οι κάμερες καταγράφουν τις κινήσεις των ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ. Οι επιστήμονες εξετάζουν προσεκτικά όλες τις φωτογραφίες και τις ταξινομούν ανάλογα με τα είδη.

Τα άλμπουμ περνούν από στατιστική ανάλυση και οι επιστήμονες καταλήγουν σε συμπεράσματα για τον ρυθμό απώλειας της βιοποικιλότητας στην άγρια φύση.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν τοποθετηθεί με επιτυχία φωτογραφικές μηχανές στο εθνικό πάρκο Bukit Barisan Selatan στη Σουμάτρα. Το πάρκο, 1.300 τετραγωνικών μιλίων φιλοξενεί πάρα πολλά είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Επιπλέον από τα στοιχεία προέκυψε ότι ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας ήταν υψηλότερος από τον ρυθμό αποψίλωσης της Ινδονησίας και ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα μεγάλα θηλαστικά.

Πηγή: ouramazingplanet.com