Σήμα κινδύνου εκπέμπει η έκτη έκθεση της WWF Ελλάς για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας, προκειμένου να μη χαθούν – όπως υποστηρίζει – με συνοπτικές διαδικασίες οι ήδη πενιχρές κατακτήσεις στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με την έκθεση «Δεσμεύσεις για εφαρμογή: Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα» που δημοσιεύει σήμερα η οργάνωση, η οικονομική κρίση έρχεται να επικαθήσει απειλητικά πάνω σε χρόνια προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στη χώρα μας.

Καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών, χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις σε διοικητικό επίπεδο, αλλά υπεραπλούστευση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης για συγκεκριμένους επενδυτικούς κλάδους είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που καταγράφονται στην έκθεση για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας.

Ειδική ωστόσο μνεία, γίνεται και σε πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να κλείσουν πολλές «ανοιχτές πληγές» και να βελτιωθεί το περιεχόμενο και το επίπεδο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

Όπως ξεκαθαρίζει πάντως η συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της οργάνωσης, κ. Θεοδότα Νάντσου, «η μεγάλη αλλαγή που σημειώθηκε με την ίδρυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν αρκεί για να φέρει την περιβαλλοντική άνοιξη».

«Για τη σωστή αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων», συνεχίζει, «απαιτείται κεντρικός συντονισμός και συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών. Απαιτείται επίσης, ισχυρός ρόλος για το κράτος, ως ρυθμιστή και περιβαλλοντικού εγγυητή».

Όπως προκύπτει από την έκθεση «πρωταθλητές» όσον αφορά στην προβληματική εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, αναδεικνύονται η προστασία δασών και των υδάτινων πόρων, καθώς και η διαχείριση των αποβλήτων.

Ελλείψεις παρατηρούνται επίσης και στους τομείς της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του περιβαλλοντικού θορύβου.

Αντιθέτως, αξιοσημείωτη ώθηση, αν και με επιφυλάξεις ως προς την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, έχει δοθεί στον τομέα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως επίσης και στην ενεργειακή εξοικονόμηση.

Τέλος, ικανοποιητικές αλλά σίγουρα όχι επαρκείς, είναι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που δείχνουν θετική αλλαγή πολιτικής πλεύσης στα ζητήματα προστασίας της βιοποικιλότητας και σημαντικών βιοτόπων.

«Η τρέχουσα οικονομική κρίση αποτελεί απειλή για επιδείνωση και της περιβαλλοντικής κρίσης, ειδικά αν το περιβάλλον αντιμετωπιστεί ως πόρος προς εύκολη εκμετάλλευση και η σχετική νομοθεσία ως εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί. Αντιθέτως, οφείλει να αποτελέσει ευκαιρία για συνολική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και του διοικητικού συστήματος περιβαλλοντικής προστασίας, ως βάσης για μια ουσιαστικά βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», καταλήγει η κ. Νάντσου.
Από τη Ναυτεμπορική