Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται όλο και περισσότερα προγράμματα γεωμηχανικής για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πχ αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας στο διάστημα, ωστόσο αυτά δεν πρόκειται να προστατέψουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις αμέσως επόμενες δεκαετίες.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα κόσμο με ξηρασίες, πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Κάποιες από τις προτάσεις προσαρμογής που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα θυμίζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, άλλες αντανακλούν την παραδοσιακή και μακροχρόνια τάση της ανθρωπότητας να προσαρμόζεται με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση φουτουριστικών τεχνολογιών.

Έξι προτάσεις προσαρμογής

Υδάτινα σπίτια: όταν η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει απειλητικά, τα κτίρια του αύριο πρέπει να είναι πλωτά. Ο Koen Olthuis, επικεφαλής μιάς εταιρείας, έχει ήδη ξεκινήσει να δουλεύει τέτοια έργα, που ποικίλουν από πλωτά σπίτια και ξενοδοχεία στην Ολλανδία μέχρι πλωτό ναό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια άλλη ολλανδική εταιρεία προχώρησε ένα βήμα ακόμα πιο πέρα και κατασκεύασε ένα πλωτό χωριό με βασικό υλικό το πλαστικό.

Υπόγειες πόλεις: Η κατασκευή υπόγειων πόλεων θα μπορούσε να προστατέψει τους ανθρώπους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ήδη πολλές περιοχές διαθέτουν υπόγεια ηλεκτρικά καλώδια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση μετά από σφοδρές καταιγίδες. Εκτός από καλώδια το Χονγκ Κονγκ έχει κατασκευάσει μέχρι και υπόγειες δεξαμενές νερού. Για να πάρετε μια γεύση από τις υπόγειες πόλεις του μέλλοντος διαβάστε για την «πράσινη όαση» στα υπόγεια τούνελ της Νέας Υόρκης.

Πλωτές φάρμες: Το Μπαγκλαντές έχει μάθει εδώ και καιρό να ζει με τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Κάθε χρόνο το 1/4 της χώρας πλημμυρίζει, ενώ κάθε πέντε χρόνια το 60% καλύπτεται από νερό. Οι ακραίες αυτές συνθήκες ανάγκασαν τους αγρότες να προσαρμοστούν και πλέον καλλιεργούν τα προϊόντα τους πάνω σε πλωτές σχεδίες φτιαγμένες από άχυρο. Οι αγρότες μετακινούν τις σχεδίες τους όπου θέλουν και όπως επισημαίνουν είδαν την παραγωγή τους να αυξάνεται σημαντικά.

Έξυπνη ενέργεια: Η αύξηση της θερμοκρασίας συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις, οπότε και υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος. Τα ηλεκτρικά δίκτυα του αύριο δεν πρέπει να συνδέονται μόνο με καθαρές πηγές ενέργειας, αλλά πρέπει να χειρίζονται με αποτελεσματικότητα και ευελιξία το μείγμα παλιών και νέων ενεργειακών πηγών. Παράλληλα πρέπει να ανταποκρίνονται γρήγορα στις αλλαγές που σημειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για ενέργεια (αύξηση – μείωση).

Κατακόρυφες καλλιέργειες: οι κατακόρυφες καλλιέργειες προσφέρουν ένα ιδανικό, εσωτερικό, ελεγχόμενο κλίμα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα έχουν το πλεονέκτημα της εξοικονόμησης χώρου.

Ανθεκτικότερες καλλιέργειες: οι καλλιέργειες δεν χρειάζεται ούτε να είναι κατακόρυφες ούτε να μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους, αρκεί να είναι ανθεκτικές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πολλές εταιρείες βιοτεχνολογίας, μεταξύ των οποίων η Monsanto, έχουν αναπτύξει ποικιλίες καλαμποκιού, ανθεκτικές στην ξηρασία. Οι γίγαντες της αγροτικής βιομηχανίας έχουν ξεκινήσει να επενδύουν δισεκατομμύρια στις μεταλλαγμένες καλλιέργειες που επιβιώνουν των ακραίων καιρικών φαινομένων, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι τα προϊόντα τους έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, που στην πλειοψηφία τους τα θεωρούν επικίνδυνα.

Πηγή: econews.gr