Άκρως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σχετικά με τους αργυροπελεκάνους του Αμβρακικού. Ο πληθυσμός τους στην περιοχή μειώθηκε στο μισό μόλις σε έναν  χρόνο.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό της η Ορνιθολογική Εταιρεία ζητεί από τον Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τους τοπικούς φορείς να πάρουν μέτρα ώστε να μην μειωθεί και άλλο η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στα Καμάκια της λιμνοθάλασσας Λογαρούς, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν απομείνει μόνο 75 ζευγάρια από 150 που καταμετρήθηκαν πέρσι.
SOS για τους αργυροπελεκάνους

«Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο πληθυσμός των κορμοράνων που τρώνε τα ψάρια, έτσι οι ψαράδες χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους για να τους διώξουν. Αυτό, όμως, δημιουργεί γενικότερη όχληση και μαζί με τους κορμοράνους φεύγουν και οι αργυροπελεκάνοι. Ως μέσο για την εξασφάλιση της ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης του αργυροπελεκάνου και των άλλων προστατευόμενων ειδών της περιοχής, διατίθεται και η κοινοτική χρηματοδότηση την οποία λαμβάνει ο Φορέας Διαχείρισης του Αμβρακικού. Οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης, ως συνέπεια ελλιπούς διαχείρισης, συνιστά παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας», σημειώνεται στην επιστολή της Ορνιθολογικής.

Οι ψαράδες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τα πουλιά, ενώ κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως ο αφανισμός των αργυροπελεκάνων οφείλεται στην εμφάνιση του μυοκάστορα, ενός τρωκτικού που εκτρέφεται για τη γούνα του. Ο μυοκάστορας τρέφεται με τα αβγά των τους νεοσσούς, ενώ καταστρέφει τις φωλιές και οι αργυροπελεκάνοι δεν επιστρέφουν ξανά.