Δεν χρειάζεται να είσαι βιολόγος για να καταλάβεις πώς πήρε ο βάτραχος-γυαλί το όνομά του.

Το ιδιαίτερο αυτό αμφίβιο που ζει στα δάση της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής έχει διαφανές υπογάστριο που λειτουργεί ως παράθυρο στο μικροσκοπικό του σώμα, αποκαλύπτοντας πώς ακριβώς δουλεύουν τα όργανά του.

Σε κάποια είδη της οικογένειας μάλιστα, σαν αυτό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον Ισημερινό, το διαφανές δέρμα του επεκτείνεται και στο στέρνο του, παρέχοντας χορταστικές ματιές στη μικρή σκουρόχρωμη καρδιά του.

shutterstock81704866

Κι αν το διαφανές δέρμα όλων τους είναι όσο να πεις παράξενο, το είδος του Εκουαδόρ που μας δείχνει ακόμα και την καρδιά του είναι ακόμα πιο περίεργο, μας λένε οι ζωολόγοι. Τα είδη της οικογένειας Hyalinobatrachium δεν διακρίνονται εύκολα μεταξύ τους, καθώς οι ανατομικές διαφορές τους είναι απειροελάχιστες.

Ο μικροσκοπικός βάτραχος ζει αποκλειστικά στα δέντρα, κι έτσι δεν είναι καθόλου εύκολο το συναπάντημα μαζί του. Πηδάει από φύλλο σε φύλλο επιδεικνύοντας το διαφανές δέρμα της κοιλιάς του και τα εσωτερικά του όργανα, ακόμα και την καρδιά του, αν και έχει πολλά ακόμα υπέροχα μυστικά.

shutterstock658501243

Όπως ότι δραστηριοποιείται αποκλειστικά τη νύχτα στα δάση της Κόστα Ρίκα, του Παναμά, της Κολομβίας, του Περού και του Ισημερινού, και το αρσενικό είναι μάλιστα ιδιαιτέρως επιθετικό με τους ανταγωνιστές του, κάνοντας τα πάντα για να τους κρατήσει έξω από την περιοχή του. Ακόμα και μάχες δίχως έλεος!

shutterstock106867019

Τον ίδιο ζήλο δείχνει το αρσενικό και για την προστασία των αυγών της συντρόφου του, τα οποία προσκολλούνται συνήθως κάτω από μεγάλα φύλλα. Το αρσενικό μένει άγρυπνος φρουρός για τα μικρά του και δεν τα χάνει ούτε στιγμή από τα μάτια του, καθώς οι σφήκες καραδοκούν. Και όταν πλησιάσουν αρκετά, τις κλοτσά με μανία.

Αν πρέπει να το πούμε, οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για τον λόγο του διαφανούς δέρματός του και οι υποθέσεις τους δεν έχουν γίνει ευρύτερα αποδεκτές…