Στο δίκτυο Natura ο Κορινθιακός για να προστατευτεί από μέδουσες και τσούχτρες

Θα ψηφιστεί τροπολογία ώστε σε πολυσύχναστες ακτές της περιοχής να είναι δυνατή η εγκατάσταση πλωτών μέσων


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
14:52
31/07/2017
Στο δίκτυο Natura ο Κορινθιακός για να προστατευτεί από μέδουσες και τσούχτρες
5
loading

Την ένταξη της περιοχής από Ψαθόπυργο έως Ναύπακτο και Ισθμό Κορίνθου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Η ένταξη θα πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης ενώ, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, θα ψηφιστεί τροπολογία ώστε σε πολυσύχναστες ακτές της περιοχής να είναι δυνατή η εγκατάσταση πλωτών μέσων για την προστασία των λουομένων από το φαινόμενο το μεδουσών.

Ο κ. Φάμελλος είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάση Παπαπχριστόπουλου για τις σοβαρές διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο των μεδουσών σε Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το ζήτημα της εμφάνισης των μεδουσών, χωρικά για τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο, έχει εντοπιστεί από τον Μάιο, ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που αφορά συνολικά τη Μεσόγειο και τον πλανήτη, είναι ένα θέμα που επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους.

Το φαινόμενο επηρεάζεται από τους επικρατούντες ανέμους, αλλά οι πληθυσμιακές εξάρσεις οφείλονται σε βαθύτερα αίτια που είναι βιολογικά και οικολογικά και έχουν να κάνουν με τον τρόπο ανάπτυξης και την αλληλεπίδραση με το βιοτικό περιβάλλον. Σε περιοχές του πλανήτη έχει συνδεθεί το φαινόμενο με την υπεραλίευση, αλλά και η κλιματική αλλαγή παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο, καθώς οι μέδουσες αναπαράγονται σε θερμές περιόδους. Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συσχέτιση της ρύπανσης με τους υπερπληθυσμούς, αλλά, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Φάμελλος, στο 99% των ελληνικών ακτών, με επίσημες μετρήσεις, δεν υπάρχει θέμα ρύπανσης και «έχουμε την υψηλότερη ποιότητα θαλασσών και αυτό είναι πλεονέκτημα και αναπτυξιακός πόρος για την Ελλάδα».

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση κινείται με βάση τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση της χώρας στο μέτωπο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, καθώς είναι ζήτημα επιβίωσης του πλανήτη. Παράλληλα, εξελίσσονται και άλλες παρεμβάσεις με άμεσα μέτρα προστασίας και δράσεις για τα υγρά απόβλητα.

Ειδικότερα, για την προστασία του οικολογικού αποθέματος του Κορινθιακού Κόλπου, από τη νοητή ευθεία που συνδέει τον Ψαθόπυργο με τη Ναύπακτο έως το Ισθμό της Κορίνθου, επίκειται εντός του Αυγούστου η ένταξη της περιοχής στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Αυτή η πράξη, πέρα από κάλυψη ευρωπαϊκής υποχρέωσης της χώρας -είναι και τυπική υποχρέωση- αποσκοπεί να αποκαταστήσει και να βελτιώσει τις οικολογικές λειτουργίες της θαλάσσιας περιοχής, μέσα από τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα αναπτύσσονται με συγκεκριμένους κανόνες, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα για την καλύτερη παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, με τη δημιουργία φορέα διαχείρισης αυτής της περιοχής.

Η ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τον Κορινθιακό δεν είναι, όμως, μόνο η ένταξή του στο Natura. Επίκειται και τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις Προστατευόμενες Περιοχές, που προγραμματίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος τον Οκτώβριο. Με τις επικείμενες τροποποιήσεις, η χώρα θα αποκτήσει, επιτέλους, Φορείς Προστασίας Περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, εξελίσσεται πρόγραμμα για 200 βιολογικούς (καθαρισμούς) και αποχετεύσεις σε μικρούς οικισμούς την επόμενη τριετία για όλη την Ελλάδα, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, αλλιώς το 2020 η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα.

Επίσης, προωθείται άμεση νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να είναι δυνατό να τοποθετηθούν πλωτά μέσα προστασίας των λουόμενων και να μπορούν τουριστικές εγκαταστάσεις να τοποθετήσουν δίχτυα στις ακτές που είναι πολυσύχναστες, ως ένα άμεσο μέτρο. Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προωθήσει αυτήν τη δυνατότητα με τροπολογία που θα ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας από τη Βουλή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ

  ΑΠΟΓΟΡΕΥΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΓΡΙ-ΓΡΙ ΣΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ.ΠΕΡΙΣΗ ΣΗΚΩΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΠΑΛΑΜΙΔΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ..ΕΣΤΩ ΤΑ ΓΡΙ-ΓΡΙ..ΠΝΙΓΗΚΑΜΕ ΣΤΙΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ..ΕΛΕΟΣ!!

 2. avatar Αγα

  Οι επαγγελματίες ψαράδες με τα δίχτυα χιλιομέτρων καθώς και τα γρί γρι και οι μηχανότρατες είναι οι δολοφόνοι του Κορινθιακού.Το λιμενικό πουθενά κανέναν έλεγχο με τα πλωτά χαλασμένα στα λιμάνια.

 3. avatar ο κάθε ψαράς με το ψαροντούφεκο του

  έπρεπε να φτάσει στο απροχώρητο όταν αλίευαν εδώ και χρονια τα ψάρια και σκότωναν δελφίνια για πλάκα τώρα τους ένοιαξαν για τις μέδουσες κ τις τσούχτρες αυτοί που το παίζουν ψαράδες έχουν κάνει το μεγαλύτερο κακό όλων των εποχών καλά να πάθουν τώρα που έχουν γεμίσει τσούχτρες οι θάλασσες και εύχομαι να μην μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα ο βιότοπος προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι!!!!

 4. avatar Δημήτριος neo

  Ενημερωθείτε καλλίτερα για το τί σημαίνει ζώνες \"natura\" και για το αν το κάνουν για να προστατεύσουν τους λουόμενους (γραμμένους τους έχουν) ή αν εντάσουν τα μέρη αυτά, όπως και πολλά ορεινά \"φιλέτα\" σε ζώνες μελλοντικής οικονομικής εκμετάλλευσης, όπου κανείς κοινός θνητός δε θα μπορεί ελεύθερα να χαίρεται.

 5. avatar ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ

  Το λιμενικό κάνει τα στραβά μάτια στούς ψαράδες που σκοτώνουν τα δελφίνια,κύριος θηρευτής των μεδουσών, επειδή ισχυρίζονται ότι τους καταστρέφουν τα δίχτυα.
  Οι νυχτερινοί ψαροτουφεκάδες οργιάζουν πέριξ του Κορινθιακού.
  Η φύση εκδικείται και πολύ καλά κάνει!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει