Έμφαση στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, δίνει η πρόταση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής 2021, τους βασικούς πυλώνες του οποίου παρουσίασε την Τετάρτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μία από τις προτεραιότητες του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου, που θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 1η Νοεμβρίου, είναι η κατάργηση των παρεκκλίσεων αρτιότητας σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, καθώς και ο περιορισμός των παρεκκλίσεων στη δόμηση, σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως ισχύει ήδη σε μεγάλο μέρος της Αττικής.

Σημειώνεται ότι σήμερα, κατά περίπτωση, επιτρέπεται η δόμηση σε οικόπεδα έκτασης δύο ή ενός στρέμματος ή ακόμα και σε εκτάσεις μικρότερες του ενός στρέμματος.

Επιπλέον, προτείνεται να ενσωματωθεί στο κόστος της εκτός σχεδίου οικοδόμησης η επιβάρυνση που επιφέρει σε αστικές υποδομές και το περιβάλλον, μέσω της θέσπισης αντισταθμιστικών οφελών και της ενίσχυσης του Πράσινου Ταμείου.

Προωθούνται, ωστόσο, δυνατότητες εναλλακτικών χρήσεων στην εκτός σχεδίου γη, κυρίως στον γεωργικό τομέα.

Τονίζεται, παράλληλα, η ανάγκη αποφυγής της κατασκευής νέων αστικών και περιφερειακών αυτοκινητοδρόμων, που επιτείνουν το φαινόμενο της αστικής διάχυσης, ιδιαίτερα σε περιβαλλοντικά ή τοπιακά προστατευόμενες περιοχές, ή αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων πολιτικής για τον Παράκτιο Χώρο, προβλέπονται ειδικά μέτρα για την τήρηση της νομοθεσίας, όπως η κατεδάφιση αυθαιρέτων, αλλά και για την απόδοση μέρους των εσόδων, που προκύπτουν από αποδοτικές χρήσεις στο Πράσινο Ταμείο, ώστε να κατανεμηθούν σε έργα περιβαλλοντικής προστασίας και συντήρησης των φυσικών περιοχών.

Οι βασικοί πυλώνες του συνολικού πλέγματος των στρατηγικών και πολιτικών που προωθούνται είναι οι εξής:

– Περιβάλλον, ως σημαντικός πόρος για όλους, για το μέλλον της κοινωνίας και ως άξονας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

– Παραγωγή, ως προϋπόθεση και βασικός μοχλός οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

– Πολιτισμός, ως έννοια που διαπερνά και περιέχει όλες τις επιμέρους εκφράσεις και συνιστώσες της κοινωνίας.

– Κοινωνική συνοχή, ως κατεξοχήν ζητούμενο σε περιόδους μετάβασης/κρίσης.

– Αστική αναζωογόνηση, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και αστικές αναπλάσεις, ως μέσο για την εξασφάλιση συνεκτικής αστικής δομής, την αναβάθμιση της πόλης, τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος αλλά και την ενεργοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας, με στροφή προς περιβαλλοντικά φιλικές και ενεργειακά αποδοτικές κατευθύνσεις.