Η Ολλανδία ήταν η μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2019, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά που την ήθελαν νικήτρια στον 64ο διαγωνισμό τραγουδιού που φέτος έγινε στο Τελ Αβίβ.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έμοιαζε με σκωτσέζικο ντους για την Ολλανδία και την Σουηδία.

Η μεγάλη έκπληξη στον φετινό τελικό ήρθε από τα Σκόπια, καθώς ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ και κατάφερε όχι μόνο να μπει στην δεκάδα, αλλά να διεκδικεί στα ίσια την πρώτη θέση, αφού ήταν δεύτερη στη βαθμολογία των επιτροπών.

Αλλά στην ψήφο του κοινού η Tamara Todevska πήρε μόλις 58 βαθμούς, με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 8η θέση, τη υψηλότερη της χώρας στην παρουσία της στο θεσμό. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η Γερμανία με το συγκρότημα Sisters δεν πήρε ούτε έναν βαθμό από το κοινό!

Μεγάλη νικήτρια η Ολλανδία μετά από 44 χρόνια

Χρειάστηκαν 44 ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει η Ολλανδία στην κορυφή της Eurovision. Τότε το 1975, ήταν το συγκρότημα Teach-In με το τραγούδι Ding-A-Dong και τώρα ο Duncan Laurence με το Arcade, ο οποίος αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής της Eurovision 2019, κατακτώντας την πρώτη θέση με  492 βαθμούς.

Ο 25χρονος τραγουδιστής από την αρχή του διαγωνισμού είχε τον τίτλο του μεγάλου φαβορί, τον οποίο και επιβεβαίωσε πανηγυρικά. Αν και η πρώτη θέση κρίθηκε στην κυριολεξία στο τέλος, σε μία βαθμολογία που εξελίχθηκε σε θρίλερ, μιας και τη νίκη του την έδωσε η ψήφος του κοινού. (Την πρώτη θέση στο televoting πήρε η Νορβηγία, προς έκπληξη όλων).

Δείτε την ανακοίνωση του αποτελέσματος:

Στη 2η θέση βρέθηκε η Ιταλία με τον Μαχμούντ με 465 βαθμούς. Και την τριάδα συμπληρώνει η Ρωσία με 369 βαθμούς.

Δυστυχώς, Ελλάδα και Κύπρος δεν κατάφεραν να περάσουν στην τελική δεκάδα. Η Ελλάδα με την Κατερίνα Ντούσκα τερμάτισε πολύ χαμηλά στην 21η θέση και η Κύπρος με την Τάμτα στην 15η θέση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πήρε 47 βαθμούς από τις επιτροπές και μόνο 24 από το κοινό και η Κύπρος 69 βαθμούς από τις επιτροπές και 32 από το κοινό.

Εντύπωση, για μια ακόμη φορά, προκάλεσε το γεγονός πως όταν ανακοινώθηκε (στη βαθμολογία των επιτροπών) πως η Ελλάδα πήρε το 12αρι από την Κύπρο, κάποιοι γιούχαραν. Δεν έκαναν βέβαια το ίδιο όταν η Δανία έδωσε τους 12 βαθμούς της στη γειτονική Σουηδία.

Δείτε την εμφάνιση της Κατερίνας Ντούσκα:

Δείτε την εμφάνιση της Τάμτα:

Ένας μουσικός διαγωνισμός υπερπαραγωγή

Ο 64ος διαγωνισμός της Eurovision ήταν αναμφίβολα μια από τις καλύτερες διοργανώσεις στην ιστορία. Η έναρξη ήταν φαντασμαγορική με τη νικήτρια του περασμένου διαγωνισμού, Νέτα, σε ρόλο πιλότου να οδηγεί ένα αεροσκάφος «μέσα» στο εκθεσιακό κέντρο του Τελ Αβίβ.

Δείτε το το βίντεο από την έναρξη:

Επιβάτες του αεροπλάνου οι τραγουδιστές που εκπροσώπησαν τις 26 χώρες που συμμετείχαν στη φετινή Eurovision. Ένας ένας βγήκαν και εμφανίστηκαν στη σκηνή, με τον εκφωνητή να τους καλωσορίζει τον καθένα στη γλώσσα του. Μετά την… πιλότο Νέτα, στη σκηνή εμφανίστηκε η Dana International, νικήτρια της Eurovision του 1998 με το τραγούδι Diva.

Πέρα από την Wonder Woman, Γκαλ Γκαντότ, που πρωταγωνίστησε ένα μικρό video για να πει σε τρία λεπτά τι μπορεί να κάνει κανείς στο Τελ Αβίβ, άκρως εντυπωσιακό ήταν το κομμάτι με τους guest νικητές προηγούμενων διοργανώσεων ή καλλιτέχνες που ξεχώρισαν, όπως η Ελένη Φουρέιρα, δεύτερη πέρυσι με την Κύπρο, που ερμήνευσαν ο ένας τραγούδια του άλλου.

Η Ελένη Φουρέιρα έβαλε φωτιά με την εμφάνισή της, όπως και η Κονσίτα Βουρστ.

Η Κοντσίτα τραγούδησε το «Heroes», με το οποίο ο Μονς κέρδισε τον διαγωνισμό το 2015, τη σκυτάλη πήρε ο Μονς που τραγούδησε το «Fuego», η Φουρέιρα με τη σειρά της τραγούδησε «Dancing Lasha Tumbai», με το οποίο ο Βέρκα εκπροσώπησε το 2007 την Ουκρανία και τέλος ο Βέρκα είπε το «Toy», με το οποίο η Νέτα κατάφερε πέρσι να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Η εμφάνιση της Μαντόνα

Και η Μαντόνα ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision 2019. Αν και το προηγούμενο διάστημα πολλοί πίστευαν ότι δεν θα εμφανισθεί στον τελικό, ενώ άλλοι της άσκησαν αυστηρή κριτική για την απόφασή της να αποδεχθεί την πρόταση του Ισραήλ.

Η Μαντόνα, λοιπόν, όχι μόνο ανέβηκε στη σκηνή, αλλά τραγούδησε ζωντανά, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό υπερθέαμα. Αν και στα social media πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν ειρωνικά την εμφάνισή της, κάνοντας λόγο για πολλά φάλτσα της τραγουδίστριας στο live. Λίγο πριν, η «βασίλισσα της ποπ» τόνισε πως σκοπός της μουσικής είναι να ενώνει τους λαούς.

ΔεΆλλωστε, πρόσφατα είχε εξηγήσει το λόγο που αποδέχθηκε την πρόταση. «Δεν θα σταματήσω να παίζω μουσική για να εξυπηρετήσω την πολιτική ατζέντα κάποιου, ούτε θα σταματήσω να μιλάω κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου και αν αυτές σημειώνονται στον κόσμο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Μαντόνα ερμήνευσε το «Like a Prayer», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν 30 χρόνια, αλλά και το νέο της single «Future», που συμπεριλαμβάνεται στο νέο της άλμπουμ.

Δείτε όλα τα τραγούδια της Eurovision 2019:

Δείτε εδώ ποιες χώρες ψήφισαν την Ελλάδα