Το ποτό και τα φιλμ πάνε πακέτο. Τόσο πακέτο που πρόσφατη κινηματογραφική έρευνα σε 600 ταινίες βρήκε αλκοόλ στο 92% των φιλμ! Αν δεν ξέρει λοιπόν το σινεμά από καλά κοκτέιλ, τότε ποιος ξέρει;

Και από όλη αυτή τη φιέστα του αλκοόλ, υπάρχουν ταινίες που ξεχωρίζουν για τις ευφάνταστες δημιουργίες ή τους πειραματισμούς στα κοκτέιλ. Δίνουμε λοιπόν βάση στους mixologists του σελιλόιντ και απολαμβάνουμε ό,τι καλύτερο έχει να μας δώσει η αλκοολική κινηματογραφική ιστορία…

«Η Μέρα της Μαρμότας» – Γλυκόξινο βερμούτ on the rocks

Κατά τη διάρκεια αυτής της ατέλειωτης μέρας που ο Bill Murray είναι υποχρεωμένος να ζει ξανά και ξανά, πηγαίνει την Andie MacDowell σε ένα μπαρ. Αυτός παραγγέλνει ένα ουίσκι με πάγο, ενώ αυτή απολαμβάνει το κοκτέιλ που την κάνει να θυμάται τη Ρώμη…

Πώς φτιάχνεται

  • γλυκό βερμούτ
  • λεμόνια

Γεμίζουμε ένα χαμηλό ποτήρι με πάγο και ρίχνουμε το βερμούτ. Κόβουμε το λεμόνι στα δυο, «βρέχουμε» το στόμιο του ποτηριού και στύβουμε τον χυμό του μισού λεμονιού εντός (αυξομειώνουμε κατά βούληση τη δοσολογία, αν το θέλουμε περισσότερο ή λιγότερο ξινό). Σερβίρουμε με μια φέτα λεμονιού.

«Cocktail» – Red Eye

Μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές στιγμές-αφιερώματα στο κοκτέιλ, η ομώνυμη ταινία του ’80 περιέχει μια συνταγή-έκπληξη. Όταν ο Brian Flanagan (Tom Cruise) μπαίνει στο μπαρ για να ζητήσει δουλειά βρίσκει τον Doug να ετοιμάζει ένα Red Eye. Και βέβαια αργότερα το ίδιο κοκτέιλ θα χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για το hangover! Γεγονός που φαίνεται να ισχύει, αν βέβαια τα πάει καλά κάποιος με το ωμό αυγό…

Πώς φτιάχνεται

  • 1 μέρος βότκα6 μέρη χυμός ντομάτας
  • 1 κουτάκι μπίρας
  • 1 ωμό αβγό

Βάζουμε σε ένα ψηλό (και παγωμένο) ποτήρι τη βότκα και τον ντοματοχυμό. Γεμίζουμε το υπόλοιπο με μπίρα και σπάμε από πάνω το αυγό. Δεν ανακατεύουμε.

«Εφτά Χρόνια Φαγούρα» – Whisky Sours

Αν εξαιρέσει κάποιος την απόλυτη κυριαρχία της Marilyn Monroe στο φιλμ και μείνει χώρος για να διακρίνει και τίποτα ακόμα, η θρυλική ταινία περιέχει και μια καταπληκτική συνταγή για κοκτέιλ: το Whisky Sours. Η πρώτη γραπτή αναφορά μάλιστα στο ιδιαίτερο αυτό κοκτέιλ βρίσκεται σε μια εφημερίδα του Wisconsin του 1870! Ο μύθος λέει ότι το κοκτέιλ το εμπνεύστηκε ένας βρετανός οικονόμος που άνοιξε ένα μπαρ στο Περού την ίδια περίπου εποχή, από τα άφθονα λεμόνια του γειτονικού κήπου…

Πώς φτιάχνεται

  • 1,5 μέρος bourbon (ή ιρλανδέζικο ουίσκι)
  • 1,5 μέρος χυμός λεμονιού (φρεσκοστυμμένος)
  • 0,5 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 φέτα πορτοκαλιού
  • 1 κερασάκι maraschino

Ανακατεύουμε το bourbon, τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη σε ένα σέικερ με πάγο. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε χαμηλό ποτήρι (προσθέτουμε κι άλλο πάγο, αν χρειαστεί) και γαρνίρουμε με τη φέτα λεμονιού και το κερασάκι.

«Casablanca» – French 75

Αναρίθμητα κοκτέιλ περνούν από την οθόνη μιας εκ των ρομαντικότερων ταινιών του κινηματογράφου, κανένα ωστόσο δεν είναι τόσο ιδιαίτερο όσο το French 75 που παραγγέλνει η Yvonne και ο ναζί μνηστήρας της. Το κοκτέιλ-δυναμίτης πήρε το όνομά του από το 75άρι M1897, το ελαφρύ αλλά δυνατό όπλο του γαλλικού πυροβολικού κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Φαίνεται πως κάποιος ήθελε τη σαμπάνια του λίγο πιο εκρηκική…

Πώς φτιάχνεται

  • 2 μέρη τζιν (ή κονιάκ)
  • 1,5 μέρος χυμός λεμονιού (φρεσκοστυμμένος)
  • 5 μέρη παγωμένη σαμπάνια
  • 1 κουτάλι της σούπας μαύρη ζάχαρη

Βάζουμε τα υλικά, εκτός της σαμπάνιας, σε ένα σέικερ και ανακατεύουμε με πάγο. Ρίχνουμε το περιεχόμενο σε ψηλό και λεπτό ποτήρι, μισογεμάτο με πάγο, και συμπληρώνουμε με τη σαμπάνια.

«Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας» – Singapore Sling

Αυτή η γλυκιά γεύση του κεραυνού είναι που ώθησε τον Hunter S. Thompson στην αναζήτηση της παράνοιας του Las Vegas. Το κοκτέιλ πρωτοεμφανίστηκε πράγματι στη Σιγκαπούρη περί τα 1910 κι ενώ η αρχική συνταγή περιέπεσε σε αχρηστία, μερικές δεκαετίες αργότερα συνέβη μια ξαφνική αναβίωσή του…

Πώς φτιάχνεται

  • 1,5 μέρος τζιν
  • 0,5 μέρος λικέρ κερασιού
  • 1/4 του μέρους Cointreau
  • 1/4 του μέρους βενεδικτίνη
  • 1/3 του μέρους γρεναδίνη
  • 0,5 μέρος χυμός λεμονιού
  • 4 μέρη χυμός ανανά

Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα σέικερ και τα ρίχνουμε σε ψηλό ποτήρι μισογεμάτο με πάγο. Γαρνίρουμε με μια φέτα πορτοκάλι, ένα κερασάκι maraschino και μια φέτα ανανά (προαιρετικά).

«Ο Μεγάλος Lebowski» – White Russian

Ταινία-σταθμός στα αλκοολικά χρονικά του κινηματογράφου, είναι μάλιστα υπεύθυνη για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το κλασικό αυτό κοκτέιλ! Ο απόλυτος «Dude» κατεβάζει White Russian σε όλη τη διάρκεια του φιλμ, γεγονός που ώθησε τους φαν του να κάνουν ακριβώς το ίδιο στον πραγματικό κόσμο. Αν εξαιρέσουμε το martini του James Bond, είναι αναμφίβολα το γνωστότερο κινηματογραφικό κοκτέιλ. Πήρε το όνομά του από τη γνωστή αντι-μπολσεβικική ομάδα του ρωσικού εμφυλίου και έζησε τη μεγάλη του δόξα στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το κοκτέιλ αναβίωσε στις μέρες μας από τον Μεγάλο Lebowski…

Πώς φτιάχνεται

  • 2 μέρη βότκα
  • 1 μέρος Kahlua (ή άλλο λικέρ με βάση τον καφέ)
  • 1 μέρος κρέμα

Ανάλογα με τις προτιμήσεις κάποιου, κάθε γάλα ή κρέμα κάνει. Σερβίρεται σε χαμηλό ποτήρι με μπόλικο πάγο.

«Casino Royale» – Vesper

Και ποιος δεν ξέρει την περίφημη ατάκα του Bond «shaken, not stirred»; Παρά τη φράση βέβαια και το περίφημο «βότκα-μαρτίνι» που πίνει μανιωδώς ο υπερκατάσκοπος, το Vesper παραμένει ακόμα σχετικά άγνωστο. Ο συγγραφέας του James Bond, ο φοβερός και τρομερός Ian Fleming, ανακάλυψε το κοκτέιλ αυτό ή τουλάχιστον του έδωσε το όνομά του. Κι αυτό βέβαια πέρασε στην ιστορία με πάσα επισημότητα! Από τα χρόνια του Fleming έχει περάσει βέβαια καιρός και δυστυχώς το Kina Lillet, το γνωστό γαλλικό κρασί-απεριτίφ που έδινε στο κοκτέιλ την ιδιαίτερη γεύση του, δεν είναι πλέον διαθέσιμο στην αυθεντική του μορφή. Το Lillet Blanc είναι ό,τι πλησιέστερο υπάρχει…

Πώς φτιάχνεται

  • 3 μέρη τζιν (London dry)
  • 1 μέρος βότκα
  • 0,5 μέρος Lillet Blanc

Ανακατεύουμε σε ένα σέικερ με πάγο τα υλικά μέχρι να κρυώσει το μείγμα και σερβίρουμε με μια φέτα λεμονιού σε ψηλό κολονάτο ποτήρι.