Δημιουργικό, συμμετοχικό, με στόχο τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για την εκπαίδευση και διεύρυνση του φιλόμουσου κοινού το πρόγραμμα της ερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου που παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις συνθήκες και τις οικονομικές δυνατότητες της εποχής.

Με πρόσημο τη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη («Να μην καταδεχόμαστε να ρωτάμε αν θα νικήσουμε ή θα νικηθούμε, απλώς να πολεμάμε…») ο σολίστας του πιάνου Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης που παραμένει για πέμπτη συνεχή χρονιά στα καλλιτεχνικά ηνία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2015 το οποίο περιλαμβάνει 57 συνολικά παραγωγές.

Παρόντες στη συνέντευξη -παρουσίαση του προγράμματος ήταν και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το έργο του οποίου ενισχύει ο ΟΜΜΘ για την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών αγοράς τροφίμων, που θα διατεθούν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Στη φετινή καλλιτεχνική περίοδο χορηγός του προγράμματος είναι η Alpha Bank ενώ εγκαινιάζεται και συνεργασία του με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που στόχο έχει τη δημιουργία Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων υπό την αιγίδα του Μεγάρου. Παράλληλα συνεχίζεται η συμμετοχή του Οργανισμού στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Creative Europe 2014-2020», με το έργο «Οδεύουμε προς το 2020 – Εκπαιδεύοντας μουσικούς και κοινό», μαζί με την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκδηλώσεις της περιόδου άρχισαν ήδη από τις 10 Ιανουαρίου, συνεχίζονται αυτές τις μέρες με την εν εξελίξει (από την περασμένη Πέμπτη 15 Ιανουαρίου) παράσταση του έργου του Γιώργου Βέλτσου «Η Αυτοκρατορία» (I Have your Data) σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και συνεχίζεται με σειρά συναυλιών και παραστάσεων χορού, μπαλέτου στον πάγο, φιλοξενούμενων μουσικοθεατρικών παραστάσεων μουσικών αφιερωμάτων και κοντσέρτων καθώς και την απευθείας «ζωντανή» αναμετάδοση παραστάσεων όπερας και μεγάλων συναυλιών από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης και το Royal Opera House.

-Η εκπληκτική και πολυαγαπημένη ιστορία του Πίτερ Παν, θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής στις 28, 29, 30 και 31 Ιανουαρίου και την 1 Φεβρουαρίου (Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής) από Διεθνούς φήμης Ρώσους χορευτές του Μπαλέτου στον Πάγο. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του σχήματος είναι ο Giuseppe Arena, ενώ η μουσική είναι του Silvio Amato. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου με την Backstage.

Ακολουθεί η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συναυλία της υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Βράνου (Πέμπτη 29 Ιανουαρίου).

– «Τα παραμύθια του Χόφμαν» του Jacques Offenbach: (σε απευθείας σύνδεση με την Metropolitan Opera), Σάββατο 31 Ιανουαρίου.

Μουσικές των κουδουνιών: Μουσικά Σύνολα του Τ.Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου Δράμας, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου.

Λυρισμός στον 20ό αιώνα: Νιόβη Κλαυδιανού (τραγούδι) και ο Αντώνης Ανισέγκος (πιάνο), Κυριακή 8 Φεβρουαρίου.

Concerto για δύο: Μιχάλης Χατζηγιάννης και Παναγιώτης Μάργαρης, Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου.

Duo Palermo – Carbonara: «Suono Italiano», Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.

Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος τη ζωή μου…: Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου (παραστάσεις: 12-16 Φεβρουαρίου).

Σχολείο για Κλόουν: πρεμιέρα Κυριακή 15 Φεβρουαρίου (1,8,15,22 Μαρτίου. Σχολικές παραστάσεις 16 Φεβρουαρίου-1 Απριλίου).

Θεσσαλονίκη-Μια πόλη λάφυρο, μια πόλη καταφύγιο: Σαβίνα Γιαννάτου και Primavera en Salonico, Σάββατο 7 Μαρτίου.

Λίμνη των Κύκνων: Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης, Τετάρτη 11 – Κυριακή 15 Μαρτίου.

Έλλη Πασπαλά και Vassilikos: Παρασκευή 20 Μαρτίου.

From Bach to Shostakovich: Κουαρτέτο Riviera, Παρασκευή 27 Μαρτίου.

Bird on a Wire – A Tribute To Leonard Cohen: Σάββατο 28 Μαρτίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία στη Θεσσαλονίκη της Αρμενικής παιδικής χορωδίας «Little singers of Armenian» (με ιστορία 23 ετών από την ίδρυσή της) και του διεθνούς φήμης καλλιτεχνικού διευθυντή της Tigran Hekekyan, στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών που είναι φέτος αφιερωμένο στην Αρμενία (1 – 4 Απριλίου). H διοργάνωση θα κλείσει με συναυλία τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) και Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MYSO- Megaron Youth Symphony Orchestra): 19 Απριλίου.

Έργα του Γιώργου Καζαντζή από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης με βασική αφηγήτρια την ακαδημαϊκό-ποιήτρια Κική Δημουλά την Τετάρτη 22 Απριλίου.

Κασσάνδρα – Έκστασις: έργο της Λόλας Τότσιου την Τετάρτη 29 Απριλίου.

Ιστορίες του Βεελζεβούλ: Συναντήσεις με τον μουσικό κόσμο του Γεωργίου Γκουρτζίεφ: Ο Ελληνοαρμένιος Γεώργιος Γκουρτζίεφ υπήρξε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες όσο και αινιγματικές φιλοσοφικές φιγούρες του 20ού αιώνα. Στη μουσική αυτή παράσταση, η προσωπικότητα του Γκουρτζίεφ ενσαρκώνεται από δύο περσόνες – αφηγητές (το λογοτέχνη Θωμά Κοροβίνη και τον μουσικό Σπύρο Σακκά) που αντιπροσωπεύουν δύο κομβικές παραπληρωματικές πτυχές της πνευματικής φυσιογνωμίας του: αυτήν του περιηγητή – «μουσικοδίφη» και εκείνη του πνευματικού αναζητητή (την Κυριακή 3 Μαΐου).

«Καπρίτσια… συνθετών»: Ευάγγελος Παπαδημήτρης (βιολί), Έργης Παπαδημήτρης (βιολί) και Ιγκόρ Πέτριν (πιάνο), Τετάρτη 13 Μαΐου.

«Plastic Flowers»: Παρασκευή 15 Μαΐου.

7ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής: Ensemble «Logos», Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαΐου.

100+ 1: δεύτερος αιώνας λειτουργίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 20 Μαΐου.

Alekos Vretos Quintet: αραβική, jazz και latin μουσική, Παρασκευή 22 Μαΐου.

Ότι θυμάσαι δεν πεθαίνει: Γιάννης Κότσιρας, Σάββατο 23 Μαΐου.

Αφιέρωμα στη μνήμη της Αικατερίνης Αστεριάδου: Τετάρτη 27 Μαΐου.

«2L8» («Too late»): Παρασκευή 29 Μαΐου.

Ο Βιολιστής στη Στέγη: Τετάρτη 3 – Κυριακή 7 Ιουνίου.

Η καλλιτεχνική περίοδος κλείνει όπως κάθε χρονιά με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής την Κυριακή 21 Ιουνίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΜΜ-Θ (www. tch.gr ).