ΤΟ νέο του συγγραφικό έργο θα παρουσιάσει το απόγευμα (19:00) της προσεχούς Δευτέρας 5 Απριλίου 2021, ο Ερευνητής, Συγγραφέας και Δάσκαλος Φιλοσοφίας, κ. Δημήτρης Ντούσας.

όπως αναφέρει και «ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας», το νέο του βιβλίο φέρει τον τίτλο: «Η πολιτική οικονομία του παγκόσμιου αντιτσιγγάνικου απαρτχάιντ», αποτελείται από 416 σελίδες και περιλαμβάνει, εκτός από τον Πρόλογο, το Εισαγωγικό μέρος, τα Παραρτήματα, τον Επίλογο και την Βιβλιογραφία, δεκαέξι (16) ακόμη Κεφάλαια, τα ακόλουθα:

  • Κεφάλαιο 1ο: Η φιλοσοφική και μεθοδολογική προσέγγιση του ζητήματος.
  • Κεφάλαιο 2ο: Οι απόκληρες κάστες των Τσιγγάνων της αρχαίας Ινδίας. Οι ιστορικές ρίζες της υπανάπτυξής τους.
  • Κεφάλαιο 3ο: Οι Rom στην ιστορία της Βορειοδυτικής και Κεντρικής Ινδίας.
  • Κεφάλαιο 4ο: Οι τσιγγάνοι στην οικονομική και κοινωνική ζωή της αρχαίας Ινδίας.
  • Κεφάλαιο 5ο: Οι παραγωγικές δυνάμεις των Ντομ στην κοινωνία της αρχαίας Ινδίας. Η απαρχή του εργασιακού απαρτχάιντ των Τσιγγάνων.
  • Κεφάλαιο 6ο: Οι Τσιγγάνοι κάτω από τον ασιατικό τρόπο παραγωγής. Το εργασιακό απαρτχάιντ συνεχίζεται…
  • Κεφάλαιο 7ο: Η διείσδυση και η εργασιακή ένταξη των Rom στο φεουδαρχικό Βυζάντιο.
  • Κεφάλαιο 8ο: Οι παραγωγικές δυνάμεις των Τσιγγάνων στη Γηραιά Ήπειρο την περίοδο μετάβασης από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό. Οι παράγοντες που συντέλεσαν στην υπανάπτυξή τους.
  • Κεφάλαιο 9ο: Οι Rom περνούν τις πύλες της Ευρώπης και εξαπλώνονται στο σύνολο των κρατών της.
  • Κεφάλαιο 10ο: Το ανερχόμενο κεφάλαιο και η μεγάλη γαιοκτησία κατασπαράζουν τους Τσιγγάνους της Ευρώπης.
  • Κεφάλαιο 11ο: Οι παράγοντες που συντέλεσαν στην υπανάπτυξη των κοινοτήτων και των παραγωγικών δυνάμεων των Τσιγγάνων.
  • Κεφάλαιο 12ο: Οι Ευρωπαίοι Τσιγγάνοι την περίοδο της πολιτικής εγκαθίδρυσης του καπιταλισμού ως τη σημερινή παγκοσμιοποίηση. Ο στενός καταμερισμός εργασίας τους ως αιτία και αποτέλεσμα των ταξικών και φυλετικών διακρίσεων.
  • Κεφάλαιο 13ο: Η φιλοσοφία του αντιτσιγγάνικου εργασιακού απαρτχάιντ στις κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΕΠΑ και της Μέσης Ανατολής στην εποχή μας.
  • Κεφάλαιο 14ο: Η πολιτική της χώρας του Οκτώβρη και των άλλων παραμορφωμένων εργατικών κρατών απέναντι στον εργασιακό αποκλεισμό των Rom. Η καταστροφική πορεία των Rom κατά την καπιταλιστική παλινόρθωση.
  • Κεφάλαιο 15ο: Η σημερινή φτώχια των τσιγγάνων του κόσμου. Τα οικονομικά, κοινωνικά, νομικά και πολιτικά αδιέξοδά τους μπροστά σε ένα διλημματικό και αβέβαιο μέλλον.
  • Κεφάλαιο 16ο: Οι προοπτικές των υπανάπτυκτων παραγωγικών δυνάμεων των τσιγγάνων του κόσμου στον 21ο αιώνα: Κεφαλαιοκρατική ή σοσιαλιστική παγκοσμιοποίηση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο συγγραφέας ξεκινά με την περιγραφή της φιλοσοφικής και μεθοδολογικής προσέγγισης του ζητήματος της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας και της πολιτικής οικονομίας του παγκόσμιου αντιτσιγγάνικου απαρτχαϊντ.

Στη συνέχεια, διερευνά τα βαθύτερα αίτια και τις ρίζες της υπανάπτυξης των κοινοτήτων των απόκληρων Τσιγγάνων της αρχαίας Ινδίας, της Μ. Ανατολής, των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Αμερικής και του κόσμου, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους ως σήμερα. Εξετάζει το εργασιακό τους απαρτχάιντ στον ασιατικό, φεουδαρχικό και κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, καθώς και τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής των εκφυλισμένων εργατικών κρατών του 20ού αιώνα. Αναζητεί το κλειδί για την κατανόηση και την ερμηνεία της υπανάπτυξης των τσιγγάνικων κοινοτήτων στις παραγωγικές τους δυνάμεις και στις κυρίαρχες παραγωγικές σχέσεις των κοινωνιών.

Το βιβλίο κλείνει με ένα γλωσσάρι οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών όρων σχετικά με τους Τσιγγάνους, καθώς και με μια ομιλία του συγγραφέα για τις γλώσσες των Τσιγγάνων της Ελλάδας και του κόσμου.

Το έργο, θα μπορούσε να πει κανείς, αποτελεί το μαρξιστικό μανιφέστο των ξεκληρισμένων Τσιγγάνων, καθώς, αναλύοντας τις αιτίες του αντιτσιγγάνικου απαρτχάϊντ στις ταξικές κοινωνίες, διαβλέπει και διατυπώνει τις παγκόσμιες προοπτικές τους, καταθέτοντας παράλληλα ένα άμεσο, μεταβατικό πρόγραμμα για την ανατροπή του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ, ενώ ήδη αποτελεί πανεπιστημιακό σύγγραμμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης.

Το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του κ. Δημήτρη Ντούσα.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον κ. Ιωάννη Νικολάου  – Μπράζιο, φοιτητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ η διαδικτυακή αυτή παρουσίαση θα γίνει με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των Roma, στις 8 Απριλίου.

Για όσους και όσες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την βιβλιοπαρουσίαση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα του βιβλίου κ. Δημήτρη Ντούσα στο τηλέφωνο 6976026625, για να σας δοθεί το σχετικό link.

Λίγα λόγια για τον κ. Δημήτρη Ντούσα

Ο κ. Δημήτρης Βασ. Ντούσας είναι ιδρυτής και δάσκαλος φιλοσοφίας  του «Θερινού Φιλοσοφικού Σχολείου Φαναρίου Καρδίτσας» από το 1995, του «Ανοιχτού Φιλοσοφικού Σχολείου» από το 2002 και του «Φιλοσοφικού Εργαστηρίου για Παιδιά» του Δήμου Καλλιθέας Αττικής από το 2016.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει παραδώσει δωρεάν πάνω από 900 μαθήματα φιλοσοφίας, μεταφυσικής, αισθητικής, λογικής, ηθικής, βιολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, γλωσσολογίας, γνωσιολογίας, κοσμολογίας, πολιτικής οικονομίας και οικονομικής θεωρίας, τσιγγανολογίας και ιστορίας των πολιτικών επιστημών.

Είναι συγγραφέας έργων κοινωνικής επιστήμης, αισθητικής και φιλοσοφίας, όπως:

  1. «Rom και Φυλετικές Διακρίσεις», εκδόσεις “Guttenberg” (1997).
  2. «Rom και Μουσικοχορευτικός Κόσμος», εκδόσεις «Τυπωθήτω»   (2001).
  3. «Η Τέχνη των Τσιγγάνων της Ελλάδας και του Κόσμου», εκδόσεις «Βιβλιοτεχνία» (2007).
  4. «Μαρξισμός και Σύγχρονη Μετανάστευση», εκδότης «Ντούσας»  (2009).
  5. «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον και η Αποκάλυψη του Ιωάννη», εκδότης «Ντούσας» (2013).
  6. «Απλά Μαθήματα Φιλοσοφίας για Παιδιά», εκδόσεις «Μένανδρος»   (2016).
  7. «Η Πολιτική Οικονομία του Παγκόσμιου Αντιτσιγγάνικου Απαρτχάιντ»,  εκδόσεις «ΚΨΜ» (2020).
  8. «Φιλοσοφία και κοινωνιολογία της γλώσσας», εκδόσεις «Χατζηλάκος» (2020).
  9. «Δημήτρης Τούμπανης: Ο ανυπότακτος εργάτης, ηγέτης και διαλεκτικός υλιστής», εκδότης «Ντούσας» (2020).
  10. «Γνωσιοθεωρία και Φιλοσοφία του Νου», εκδόσεις «Χατζηλάκος»  (2021).
  11. «Μεταφυσική», εκδόσεις «Χατζηλάκος (2021, υπό έκδοση).