Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, εγκαινιάζεται στα φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και στις προθήκες των καταστημάτων γύρω από το θέατρο, το εικαστικό πολυθέαμα με τίτλο «Θρύλε, Θεέ μου…» που περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, φωτογραφίες, βίντεο εγκαταστάσεις και θεατρικά περιβάλλοντα με κεντρικό το κόκκινο χρώμα και την ταύτισή του τόσο με τον ΟΣΦΠ, όσο και με τη γενικότερη ιδεολογία και την αισθητική του Πειραιά.

Στην έκθεση που επιμελείται ο Μάνος Στεφανίδη, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ, θα παρουσιαστούν έργα τριάντα περίπου καλλιτεχνών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ιστορικά ονόματα της ελληνικής τέχνης, από τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Γιάννη Γαΐτη, τον Θεόδωρο Στάμο, τον Βλάση Κανιάρη και τον Γιάννη Κουνέλλη έως τους πιο νέους και πιο ρηξικέλευθους όπως είναι ο street artist Μανώλης Αναστασάκος και ο εικαστικός και σκηνοθέτης του σινεμά Άγγελος Σπάρταλης.

Η ενότητα αυτή, αποτελεί την πρώτη φάση της μεγαλύτερης έκθεσης «Κόκκινο» που θα ακολουθήσει και θα περιλαμβάνει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά και τη Δημοτική Πινακοθήκη αξιοποιώντας πολύ περισσότερα έργα κι ένα αντιπροσωπευτικότερο αριθμό καλλιτεχνών.

«Η έκθεση “Κόκκινο” αποτελεί ένα αφιέρωμα στο χρώμα του Πειραιά, το χρώμα του πάθους και της επανάστασης και μοιραία αναφέρεται σε συγκεκριμένα σύμβολα της πόλης με κεντρικό άξονα την ιστορική ομάδα τον Ολυμπιακού», αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης, σημειώνοντας ότι η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά που αναπτύσσονται στα φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου αλλά και εγκαταστάσεις που στήνονται στα δωμάτια περιμετρικά του κτιρίου. «Στα δωμάτια, διακεκριμένοι καλλιτέχνες όπως είναι ο Γιώργος Γυπαράκης, ο Poka-Yio , ο Τάσος Βρεττός, ο Χρήστος Αντωναρόπουλος, ο Πάρις Χαβιάρας, ο Ντίνος Πετράτος, ο Μανώλης Αναστασάκος κ.ά. αναπτύσσουν θέματα όπως “τα παιδιά του Πειραιά”, ο κόκκινος Τζόκεϊ του Αρτεμισίου, η Τρούμπα, το λιμάνι, οι μετανάστες κ.τ.λ.» συμπληρώνει.

Με άξονα το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, η έκθεση έχει ως βασικό στόχο να προσφέρει ένα πολυθέαμα, που με αφορμή τον Ολυμπιακό -ένα αθλητικό σωματείο αλλά και μια ιδέα που είναι ταυτισμένη με το πρώτο λιμάνι της χώρας- θα φέρει το ευρύτερο κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη ελληνική εικαστική πραγματικότητα. Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, περισσότερο από μια τυπική έκθεση, στοχεύουν σε μια διαδραστική, αμφίδρομη διαδικασία, σε ένα «πανηγύρι» στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι θεατές.

Η έκθεση συνδυάζει συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία, όπως π.χ. την ταινία «Στέλλα» του Κακογιάννη σε σκηνικά του Τσαρούχη (ο οποίος με βοηθό τον Βλάση Κανιάρη, διακοσμεί το δωμάτιο της Στέλλας με τις μυθικές πια ελαιογραφίες του, π.χ. το μπούστο του Μίμη Στεφανάκου), με την παρουσίαση πορτρέτων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού π.χ. του Ελληνογάλλου Υβ Τριαντάφυλλου, που φιλοτέχνησε αρκετά χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Τσαρούχης, μετά από παραγγελία του τότε προέδρου του ΟΣΦΠ Νίκου Γουλανδρή κ.ο.κ.

Ανάμεσα στους εκθέτες υπάρχουν οι πλέον διακεκριμένοι εκπρόσωποι του τελάρου στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, όπως είναι ο εγκατεστημένος στο Βερολίνο ζωγράφος Θράφια (Παναγιώτης Δανιηλόπουλος), ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο Παναγιώτης Τανιμανίδης, ο Γιάννης Τζερμιάς, ο Θανάσης Μακρής, η Έλλη Χρυσίδου, ο Στάθης Ανδρουτσάκης, οι Kalos & Klio, ο Γιάννης Φωκάς, η Ελένη Παυλοπούλου, ο Χρυσόστομος, η Μαρία Αναστασίου, ο Γιάννης Αδαμάκης, ο Στάθης Βατανίδης, ο Γιάννης Ασημακόπουλος, ο γλύπτης και ζωγράφος Κωστής Γεωργίου, ο γλύπτης Σταύρος Διακουμής, ο Άγγελος Παναγιωτίδης, οι Πειραιώτες καλλιτέχνες Ηρακλής Παρχαρίδης και Γκάγκικ Αλτουνιάν, ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός που έχει συνθέσει εμπνευσμένα τις προπονήσεις των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού με το εννοιολογικό στοιχείο της τέχνης, ο αυτοδίδακτος εικαστικός δημιουργός Γιώργος Βορρές, οι καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γιώργος Λάππας κ.ά.

Το χώρο της περφόρμανς θα εκπροσωπήσουν ο Γιάννης Μπουτέας, ο Δημήτρης Αληθεινός, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, ο Άγγελος Σπάρταλης κ.ά.

Στην έκθεση «Κόκκινο» ιστορικά έργα και σύγχρονοι πειραματισμοί φιλοδοξούν να ενεργοποιήσουν το κέντρο της πόλης του Πειραιά, απ’ την Ακτή Τζελέπη έως το λιμάνι της Ζέας και από την πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου έως τον Προφήτη Ηλία. Συγκεκριμένα, σε ένα από τα σόκορα των κτιρίων της Ακτής Τζελέπη, ο γκραφιτάς Μανώλης Αναστασάκος προτίθεται να ζωγραφίσει σε μια χιουμοριστική παραλλαγή το σώμα του έφηβου νέου που δεσπόζει στο σήμα του Ολυμπιακού – ύψους 20 μέτρων.

Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο με ιστορικά στοιχεία, φωτογραφικό υλικό, βιογραφικά των καλλιτεχνών κ.τ.λ. Θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου 2016 και θα είναι επισκέψιμη μία ώρα πριν από την έναρξη των παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο.