Ο Φεβρουάριος είναι εδώ και θεατρικές παραστάσεις παίρνουν σειρά για να κάνουν πρεμιέρα. Ο νέος μήνας έχει αρκετά έργα που ανεβαίνουν στις σκηνές της Αθήνας, ωστόσο, κάποια από αυτά ξεχωρίζουν περισσότερο.

Δείτε παρακάτω ποιες θεατρικές παραστάσεις που δεν χάνονται, κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Φεβρουάριο.

«Αγρυπνία» – Θέατρο «Συγγρού 33»

Ο Αντώνης Καλογρίδης επιστρέφει και ανεβάζει την τολμηρή «Αγρυπνία» για πρώτη φορά στη σκηνή

Ο Αντώνης Καλογρίδης σκηνοθετεί την «Αγρυπνία» του Δημήτρη Δημητριάδη στο νέο θέατρο «Συγγρού 33». Σε ένα μηδενικό χωροχρόνο όλα μπορούν να συμβούν. Εκεί όπου η φαντασία συναντά την πραγματικότητα και η ζωή δεν τελειώνει με το θάνατο… Μια νέα θρησκεία, ο ανεκπλήρωτος έρωτας δυο νέων, μια οικογένεια σε άρνηση. Ένα παιχνίδι σχέσεων, αντιθέσεων και εξουσίας.

Ένας κεραυνοβόλος έρωτας μπορεί να σε στιγματίσει για μια ολόκληρη ζωή; Η κοινωνία, η θρησκεία και η οικογένεια είναι έτοιμοι να τον αποδεχτούν; Ακόμα κι αν πρόκειται για άτομα του ίδιου φύλου; Αν μπορούσαμε έστω για μια φορά να κοιτάξουμε στα μάτια τον άλλο και να δούμε ποιος πραγματικά είναι, αν μπορούσαμε να μιλήσουμε ειλικρινά και να παραδεχτούμε την αλήθεια μας, ίσως το μέλλον να μην προβλεπόταν τόσο ζοφερό…

Ο Αντώνης Καλογρίδης επιστρέφει και ανεβάζει την τολμηρή «Αγρυπνία» για πρώτη φορά στη σκηνή

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καλογρίδης
Φωτογράφος: Γιώργος Καπλανίδης
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι:
Ευσέβιος: Τάκης Σακελλαρίου
Δροσούλα: Ιωάννα Ασημακοπούλου
Ντέα: Νικολέτα Κοτσαηλίδου
Λίνος: Σταύρος Τσουμάνης
Ρόδης: Ντένης Μακρής
Πέτρος: Δημήτρης Δρόσος
Φειδίας: Νικόλας Χαλκιαδάκης

Θέατρο «Συγγρού 33»
Πρεμιέρα τον Φεβρουαρίου του 2024

Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα – Εθνική Λυρική Σκηνή

Βασισμένη στην εμβληματική ομώνυμη ταινία του σπουδαίου ιταλού σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι, η παράσταση έρχεται μέσα από την ανατρεπτική ματιά του σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Η παράσταση «Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα» θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη από τις 10 Φεβρουαρίου και για 22 παραστάσεις έως και τις 10 Μαρτίου 2024.

Απαγορευμένη μέχρι και σήμερα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, η ταινία που σόκαρε το κοινό και τους κριτικούς την εποχή της κυκλοφορίας της (αμέσως μετά τη δολοφονία του δημιουργού της) βασίζεται στο ημιτελές μυθιστόρημα «Οι 120 μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ. Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στη Δημοκρατία του Σαλό, ένα κρατίδιο-μαριονέτα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ιταλία όπου, μεταξύ άλλων, οι φασίστες αναλαμβάνουν τη διαπαιδαγώγηση εννέα κοριτσιών και εννέα αγοριών και, αφού τα παραλαμβάνουν με τη συγκατάθεση των οικογενειών τους, τα μετατρέπουν σε δούλους και τα υποβάλλουν σε ακραία σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση, δραματουργία, θεατρική διασκευή: Άρης Μπινιάρης, Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Ερμηνεύουν: Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιάννης Κότσιφας, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Εβίτα Αγαΐτση, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Γιώργος Ζιάκας, Απόστολος Καμιτσάκης, Νάντια Κατσούρα, Μάριος Κρητικόπουλος, Λένα Μποζάκη, Εύη Οικονόμου, Ειρήνη Τσέλλου, Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κώστας Phoenix

Πρεμιέρα 10 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30)

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Λεωφ. Συγγρού 364, Σταυρος Νιαρχος

Ο Κροκόδειλος – Θέατρο Πόρτα

Το λιγότερο γνωστό έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, πρόκειται να ανέβει στη θεατρική σκηνή από μία νεανική ομάδα συντελεστών, που προσεγγίζει τον «Κροκόδειλο» με φρέσκο βλέμμα, αναδεικνύοντας το κωμικό του στοιχείο, χωρίς όμως να μένουν μόνο σε αυτό.

Αγία Πετρούπολη, 1865. Ο Ιβάν Ματβιέιτς μαζί με τη σύζυγό του Γιελιένα Ιβάνοβνα και τον φίλο του Σεμιόν Σεμιόνιτς, αποφασίζουν να επισκεφτούν τη στοά. Εκεί εκτίθεται ένας κροκόδειλος που τους έχει κινήσει το ενδιαφέρον. Το θηρίο βρίσκεται σε λήθαργο, δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες τους κι έτσι, ο Ιβάν Ματβιέιτς αποφασίζει να το προκαλέσει. Από τη μια στιγμή στην άλλη, βρίσκεται στα δόντια του κροκόδειλου και από εκεί στην κοιλιά του! Επικρατεί πανικός.

Ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, βιομήχανοι, διανοούμενοι, πρέσβεις και ένα πλήθος ξεπεσμένων μικροαστών παρελαύνουν μπροστά από τον κροκόδειλο. Μεταξύ γέλωτα, εξωφρενικών διαλόγων, παράλογων προτάσεων και αγωνιωδών προσπαθειών του Σεμιόν να σώσει τον φίλο του, που δεν θέλει όμως να σωθεί, το έργο κάνει μία γλαφυρή περιγραφή της τσαρικής Ρωσίας και των παθογενειών της, που δε μοιάζουν και τόσο ξένες στη δική μας πραγματικότητα.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ορέστης Σταυρόπουλος
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Λάμπρος Γραμματικός, Ερατώ Μανδαλενάκη, Μαρία Μοσχούρη, Αντώνης Χρήστου

Πρεμιέρα: 26 Φεβρουαρίου/ παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 90 λεπτά

Θέατρο Πόρτα
Μεσογείων 59, Αθήνα

«Burn this» – Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ένα από τα γνωστότερα έργα του Μπρόντγουεϊ ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, με τη Νάντια Κοντογεώργη να παρουσιάζει την πρώτη σκηνοθεσία της στο θέατρο. Το «Burn this» είναι ένα έργο για τη σαρωτική δύναμη του έρωτα, τη φιλία, την ομοφοβία, το πένθος και την προσωπική εξέλιξη, με πρωταγωνιστές τέσσερις ανθρώπους που προσπαθούν να κατακτήσουν όσα ονειρεύονται. Πόσο μπορεί να μας μετακινήσει η δύναμη του έρωτα και πόσο ορμητικά μας διαμορφώνει η καλλιτεχνική δημιουργία; Και τελικά, πώς αξίζει να ζει κανείς;

Η Άννα και ο Λάρρυ θρηνούν τον απροσδόκητο χαμό του φίλου και συγκατοίκου τους Ρόμπι, που σκοτώθηκε σε ναυτικό δυστύχημα με τον σύντροφό του. Η Άννα ανακαλύπτει στην κηδεία του πως η οικογένειά του δεν έχει ιδέα πως ο Ρόμπι ήταν ομοφυλόφιλος, ούτε βέβαια πως εργαζόταν σαν χορευτής…

Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Σκηνοθεσία: Νάντια Κοντογεώργη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν (αλφαβητικά):
Κίμωνας Κουρής – Πέιλ
Μάριος Σαραντίδης – Λάρρυ
Ιβάν Σβιτάιλο – Μπάρτον
Ιωάννα Τριανταφυλλίδου – Άννα

Πρεμιέρα: 14 Φεβρουαρίου, κάθε Τετάρτη 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:15 και Κυριακή στις 18:30.
Διάρκεια: 100 λεπτά

Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 και, Θαρύπου, Αθήνα

Οιδίπους – Η άλλη αναπαράσταση – Θέατρο Βαφείο

Η μουσική, λαϊκή και βιωματική παράσταση έκανε πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου και πρόκειται για ένα σημερινό αστυνομικό δράμα με φόντο μια αθηναϊκή γειτονιά.

Το σπίτι, το καφενείο, την Εκκλησία του Δήμου. Σαν ο Σοφοκλής να το έγραψε σήμερα. Γύρω από την παλιά φθαρμένη καρέκλα καφενείου του Οιδίποδα σύμβολο εξουσίας και θανάτου, έρωτα και ζωής, ο τυφλός ντετέκτιβ Οιδίπους Τύραννος ψάχνει το φονιά του Λάιου και του εαυτού του για να βρει πως ο φονιάς είναι αυτός. Είμαστε εμείς, που σκοτώνουμε τον άλλον δικό γνωστό ή ξένο πρόσφυγα, σκοτώνοντας τον καλύτερο εαυτό μας. Αθώοι γιατί δεν ξέρουμε, ένοχοι που δεν θέλουμε να ξέρουμε πως εμείς είμαστε κι ο άλλος και πως το αίνιγμα της σφίγγας παραμένει πάντα άλυτο.

Η άλλη αναπαράσταση είναι το βαθύ ταξίδι του ατόμου στο χάος της συνειδητότητας του ανθρώπινου χαρακτήρα. Μια επικίνδυνη πλεύση μέσα στο ανταριασμένο πλήθος, συχνά τον όχλο και πυξίδα την κοινωνία αλληλεγγύης και έναν τρόπο να διαχειριστούμε το αμετάκλητο για τον καθένα, το βιολογικό τέλος. Το λιμάνι του τέλους που χρειάζεται κάθε ανθρώπινη οντότητα.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση, μετάπλαση, διδασκαλία: Κώστας Μεσσάρης
Μουσική: Γιώργος Κομπογιάννης
Παίζουν
Οιδίπους: Λουκάς Κούτρας
Κρέων και Άγγελος: Γιάννης Παπαθύμνιος
Τειρεσίας: Νίκος Τουλιάτος
Ιοκάστη: Έμμυ Στυλιανίδου
Εξάγγελος: Κώστας Μεσσάρης
Βοσκός: Στέλιος Κεχριώτης

Χορός
Κορυφαίες
Γιώτα Βέη
Χρυσηίδα
Κατερίνα Παπαδημητρίου
Στέλιος Κεχριώτης
Γεωργία Τρίτση

Από Πέμπτη 1/2/2024, κάθε Πέμπτη στις 21:00 για 8 παραστάσεις
Διάρκεια παράστασης: 90’

Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής
Αγ. Όρους 16 & Κων/πόλεως 115, Βοτανικός

Terror – Θέατρο Βασιλάκου_Μαριάννα Τόλη

Το συγκλονιστικό δικαστικό θρίλερ, Terror που αποτελεί θεατρικό φαινόμενο, παρουσιάζεται για τρίτη φορά στην ελληνική σκηνή. Το έργο του Γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ έχει την εξής πρωτοτυπία: το κοινό είναι αυτό που ζωντανά αποφασίζει με ψηφοφορία για την τελική έκβαση της δίκης.

Στις 26 Μαΐου και λίγο μετά τις οχτώ το απόγευμα, ένα αεροπλάνο της Lufthansa ταξιδεύει από το Βερολίνο προς στο Μόναχο με 164 επιβάτες, υπό καθεστώς ομηρίας. Η διαταγή του τρομοκράτη προς τον πιλότο είναι να το ρίξει στο γήπεδο Allianz Arena του Μονάχου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας – Αγγλίας, τον οποίο παρακολουθούν 70.000 φίλαθλοι.

Η Γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται άμεσα και δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώνονται. Παρακολουθούν την κατάσταση από απόσταση αναπνοής περιμένοντας οδηγίες. Ο νόμος απαγορεύει ρητά στους πιλότους των μαχητικών να καταρρίψουν το πολίτικό αεροσκάφος. Δεν σκοτώνεις αθώους για να προστατέψεις άλλους αθώους. Παραβαίνοντας τις διαταγές όμως ο σμηναγός Λαρς Κοχ το καταρρίπτει για να προστατέψει τους φιλάθλους του γηπέδου. Επικαλείται την αριθμητική διαφορά.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ευαγγελία A.Νάνου
Διασκευή: Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Φωτογραφίες: Νεκτάριος Κουρής
Παίζουν:
Πρόεδρος: Νίκος Ορφανός
Εισαγγελέας: Μαριάννα Πολυχρονίδη
Κατηγορούμενος: Γιώργος Σπάνιας
Συνήγορος: Γιάννης Στεφόπουλος
Μάρτυρας κατηγορίας: Φιόνα Γεωργιάδη
Μάρτυρας υπεράσπισης: Αντώνης Αντωνάκος

Πρεμιέρα: Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου
Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Θέατρο Βασιλάκου_Μαριάννα Τόλη
Προφ. Δανιήλ 3, Κεραμεικός