Έλληνες οδηγοί: Παίρνουν βραβείο στις βρισιές, ένας στους δυο δεν φορά ζώνη

Η απροσεξία στο τιμόνι κύρια αιτία θανάτου


AUTO
14:32
19/04/2019
Έλληνες οδηγοί: Παίρνουν βραβείο στις βρισιές, ένας στους δυο δεν φορά ζώνη
10
loading

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση και η αυταρέσκεια είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των ευρωπαίων οδηγών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Οι οδηγοί ένδεκα ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία, Ελλάδα, Πολωνία, Ολλανδία, Σλοβακία) απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την οδηγική τους συμπεριφορά στο πλαίσιο του 6ου ευρωπαϊκού βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση που πραγματοποιήθηκε από το Ipsos και το ίδρυμα Vinci Autoroutes.

Για πρώτη φορά η απροσεξία στο τιμόνι αναγνωρίζεται από τους ευρωπαίους οδηγούς ως υπ' αριθμόν 1 αιτία για την θνησιμότητα στους δρόμους (54%), πριν από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και την ταχύτητα.

Smartphone, GPS, hands free, Bluetooth: τα τελευταία χρόνια, όλα αυτά τα γκάτζετ αλλοίωσαν την οδηγική συμπεριφορά.

Αν και η συνειδητοποίηση του κινδύνου έχει προχωρήσει, η κακή συμπεριφορά παραμένει. Έτσι το 97% συμφωνεί με μια φωνή ότι είναι επικίνδυνο να γράφει κανείς SMS στο τιμόνι. Αλλά ένας στους τέσσερις, το 24%, το κάνει.

«Όταν ερωτώνται για τη παραδοξότητα αυτή, οι οδηγοί απαντούν ότι ελέγχουν την οδήγησή τους και γνωρίζουν τα όρια ή ότι δεν έχουν σκεφτεί τον κίνδυνο», σημειώνει η Μπερναντέτ Μορό του ιδρύματος Vinci Autoroutes.

Το 11% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι παραλίγο να είχαν ατύχημα χρησιμοποιώντας το κινητό τους στο τιμόνι.

«Η "υπερκαλωδίωση" έχει μπει στο αυτοκίνητο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι συνεχίζεται, παρά της εκστρατείες ευαισθητοποίησης», τονίζει η Μπερναντέτ Μορό. «Οι οδηγοί δυσκολεύονται να παραδεχθούν ότι στο εσωτερικό του αυτοκινήτου πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην οδήγηση».

Οπαδοί του Bluetooth, οι Έλληνες και οι Ιταλοί (60%), αλλά και οι Πολωνοί, οι μισοί από τους οποίους είναι κολλημένοι στο GPS στο βολάν (57%), είναι οι πιο απείθαρχοι, ενώ οι Βρετανοί και οι Ισπανοί είναι οι πιο συνετοί.

Κλάξον και βρισιές

Το βαρόμετρο υπενθυμίζει «ένα οικουμενικό στοιχείο»: «οι άλλοι οδηγούν άσχημα, ενώ εμείς είμαστε καλοί οδηγοί». Έτσι, κρίνοντας τον τρόπο που οδηγούν, οι Ευρωπαίοι θεωρούν εαυτούς «προσεκτικούς» (74%), «ήρεμους» (57%) και «ευγενείς» (28%).

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που παραδέχονται ότι είναι «στρεσαρισμένοι» (10%), «επιθετικοί» (3%), «ανεύθυνοι» (1%). Όμως είναι έτοιμοι να προσάψουν τις συμπεριφορές αυτές στους άλλους οδηγούς: το 46% των ερωτηθέντων απαντούν ότι οι άλλοι οδηγοί είναι «ανεύθυνοι», «στρεσαρισμένοι» (36%), «επιθετικοί» (30%) και «επικίνδυνοι» (28%).

Αυτή η αυταρέσκεια «έρχεται σε αντίθεση με το επίπεδο αναγνώρισης των επικίνδυνων συμπεριφορών», λέει η Μπερναντέτ Μορό. Όταν όμως οι ερωτήσεις προχωρούν σε λεπτομέρειες, οι οδηγοί γίνονται περισσότερο ειλικρινείς.

Έτσι, το 92% των Σουηδών, που αγαπούν την ταχύτητα, παραδέχονται ότι υπερβαίνουν τα όρια, οι Γάλλοι είναι οι πρωταθλητές στη παράλειψη του φλας (61%) και ένας στους δύο Έλληνες (45%) δεν δένει την ζώνη ασφαλείας.

Αυτή η χρόνια απειθαρχία τροφοδοτεί την αγένεια ανάμεσα στους οδηγούς, που αυξάνεται σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με το βαρόμετρο.

Έτσι, το 53% των Ευρωπαίων χρησιμοποιούν το κλάξον κατά των οδηγών που τους εκνευρίζουν, αύξηση κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017, μία συνήθεια δύο φορές περισσότερο προσφιλής στους Ισπανούς (66%) από ό,τι στους Γερμανούς (33%).

Έχουν επίσης αυξηθεί οι οδηγοί που βρίζουν τους άλλους οδηγούς (56%, +2 μονάδες). Και εδώ το βραβείο παίρνουν οι Έλληνες (71%), ακολουθούν ένα βήμα πίσω οι Γάλλοι (69%), ενώ οι Σουηδοί είναι οι πιο φλεγματικοί (32%).

Οι Ευρωπαίοι διστάζουν όλο και λιγότερο να κατεβούν από το αυτοκίνητό τους για να εξηγηθούν με άλλους οδηγούς (19%, +4 μονάδες), μία στάση που υιοθετεί ένας στους τρεις Πολωνούς (36%), που είναι και οι πρωταθλητές στον τομέα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Ipsos ανάμεσα στις 25 Φεβρουαρίου και τις 13 Μαρτίου 2019 μέσω του Ιντερνετ με δείγμα 12.418 ατόμων ηλικίας από 15 ετών και άνω.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Αιςχοςκοι

  Απατεωνίσκοι, φτωχομπινεδες, ανάγωγοι και παλιάνθρωποι Ελληνες οδηγοί. Οι χειρότεροι της Ευρώπης.

 2. avatar 2019

  Από παιδία και μόρφωση τα σπάμε!!!!

 3. avatar Ο Έλληνας έχει ένα προβληματάκι

  και μάλλον δεν έχει σχέση με τους δρόμους αλλά με το Τι επικρατεί στην διυλεια του, στο σπίτι του κλπ, πχ αν η γυναικα του, του τα πρήζει.
  Και αυτό γιατί είτε περνάει με κόκκινο, είτε περνάει με στοπ ή οποιοδήποτε άλλη [...] κάνει βρίζει, νομίζει οτι εχει μπροστά του το αφεντικό του ή την πεθερά του ή την γυναίκα του. Δεν εξηγείται αλλιώς

 4. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Αυτόν τον πολιτισμό θέλουν να καταστρέψουν οι λαθρο και τα κομουνια

  1. avatar ΓΙΑΓΚΟΣ-Μ

   Αυτόν τον πολιτισμό της ασυδοσίας έφερε το Πασόκ με τις ευλογίες τις αριστεράς.

 5. avatar Μη λέτε τίποτα για τους Έλληνες…

  Όταν οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια, οι Έλληνες έκτιζαν τον Παρθενώνα!

  1. avatar jasmine

   Τωρα οι αλλοι χτιζουν κι εμεις παταμε στην δημοκρατια

  2. avatar Ανο

   Ναι αλλά ζώνη δεν φοράνε...και μάλλον το 50% είναι πολύ καλό νούμερο για να είναι αληθινό...εγώ θα έλεγα 15%..

 6. avatar Μτκ

  Ευτυχως που ερχονται οι ξενοι και μας αλλοιωνουν τον πολιτισμο...

 7. avatar Demian 74

  Ξεχάσατε το ότι οι μισοι παίρνουν το δίπλωμα ταχυδρομικώς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει