Μια ομάδα φοιτητών από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία κατάφερε να πραγματοποιήσει 4.100 χιλιόμετρα, καταναλώνοντας ενέργεια που αντιστοιχεί σε λιγότερα από 30 ευρώ (για την ακρίβεια 45 δολάρια Αυστραλίας δηλαδή 28,5 ευρώ με βάση την ισοτιμία της Παρασκευής 14/12)!

Η ομάδα Sunswift με το τετραθέσιο αυτοκίνητο VIolet που κινείται με ηλιακή ενέργεια έχει εδώ και λίγα 24ωρα μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, καθώς το εγχείρημα της να ταξιδέψει από το Περθ ως το Σίδνεϊ καταναλώνοντας την ελάχιστη δυνατή ενέργεια στέφθηκε με επιτυχία.

Η δοκιμασία ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 7 του μηνός, δύο μέρες νωρίτερα απ’ ότι υπολόγιζαν τα μέλη της ομάδας. Κάλυψαν συνολικά 4.100 χιλιόμετρα, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο 3,25 kWh ανά 100 χιλιόμετρα. Για να καταρρίψουν το ρεκόρ θα έπρεπε να καταναλώσουν κατά μέσο όρο 5,5 kWh ανά 100 χιλιόμετρα. Δεν το κατέρριψαν απλά, αλλά το διέλυσαν…

Για να φτάσουν στο στόχο τους τους κάλυπταν 600 χιλιόμετρα τη μέρα με μέση ταχύτητα 85 χλμ/ώρα.

Το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν καθώς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αντιμετώπισαν δυσκολίες κυρίως με την συμπεριφορά του οχήματος. «Το Violet είναι πολύ “ζωντανό” στο δρόμο, δεν είναι αυτοκίνητο παραγωγής και πρέπει να το χειριστείς σαν να είναι άλογο ώστε να το κουμαντάρεις στους δημόσιους δρόμους. Τα καταφέραμε όμως», τόνισε ο 25χρονος Hayden Smith, που είναι μέλος της 14μελούς ομάδας και σπουδάζει επιστήμη των υπολογιστών.

«Αυτοί οι φοιτητές ωθούν τα όρια της σύγχρονης μηχανικής και απέδειξαν ότι τα αυτοκίνητα που κινούνται από την ηλιακή ενέργεια πιθανόν να αποτελέσουν στο μέλλον μεγάλο μέρος της αυτοκινητοβιομηχανίας της Αυστραλίας», δήλωσε πανευτυχής και γεμάτος υπερηφάνεια ο Κοσμήτορας καθηγητής μηχανολογίας του πανεπιστημίου, Mark Hoffman. «Η ενέργεια που καταναλώθηκε είναι σχεδόν 17 φορές λιγότερη από αυτή που χρειάζεται ένα συμβατικό επιβατικό όχημα για να καλύψει την ίδια διαδρομή. Το VIolet είναι ένα αυτοκίνητο που μπορεί να μεταφέρει τρεις επιβάτες και τον οδηγό του και δεν είναι καθόλου άβολο στο ταξίδι…», πρόσθεσε.

Το Violet είναι το έκτο ηλιακό αυτοκίνητο που σχεδίασε και κατασκεύασε η ομάδα Sunswift – το πρώτο της τετραθέσιο που προορίζεται για οικογενειακή χρήση.

Το μήκος του είναι 5 μέτρα, το ύψος του ανέρχεται στα 2,2 μέτρα, ενώ η απόστασή του από το έδαφος είναι στα 1,2 μέτρα. Το βάρος του είναι μόλις 360 κιλά χάρη στο πανάλαφρο μόνοκοκ σασί του που είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Τα ηλιακά πάνελ που διαθέτει απαρτίζονται από 318 κυψέλες μονοκρυσταλλικού πυριτίου που μετατρέπουν έως και το 22% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρισμό. Η ενέργεια αποθηκεύεται σε μια μπαταρία ιόντων-λιθίου που τροφοδοτεί δύο σύγχρονους ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι βρίσκονται ενσωματωμένοι στους πίσω τροχούς. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το Violet είναι 140 χλμ/ώρα. Το όχημα διαθέτει χώρο αποσκευών τόσο μπροστά όσο και πίσω, εφοδιάζεται με κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες παρκαρίσματος, διαδραστική οθόνη αφής με GPS, κλιματιστικό και άλλα συστήματα που διευκολύνουν τη ζωή οδηγού και επιβατών.