Άντρας εκμεταλλευόμενος την πείνα ενός αδέσποτου ζώου το δελεάζει με φαγητό ώστε να τον προσεγγίσει. Μόλις το γατάκι προσεγγίζει τον άντρα, αυτός το κλωτσάει. Γέλια επιβράβευσης της κλοτσιάς από την υπόλοιπη παρέα. Ενθαρρυμένος ο άντρας από την «επιτυχία» του επιχειρεί να δελεάσει και το δεύτερο γατάκι πλην όμως η προσπάθεια του πέφτει στο κενό. Κάποιος από την παρέα βιντεοσκοπεί την κακοποίηση του ζώου. Σύντομα το υλικό αυτό αναρτάται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένδειξη περηφάνειας για το «κατόρθωμα».

Η κατακραυγή για τις κατάπτυστες αυτές εικόνες από χρήστες του διαδικτύου οδηγεί έναν εκ των παρευρισκόμενων που ανάρτησε και το υλικό αυτό να εκστομίζει με νεότερο βίντεο χυδαίους χαρακτηρισμούς σε βάρος όλων όσοι αντέδρασαν στην κακοποίηση του ζώου. Ακολούθησε δημόσια παρέμβαση ανωτάτων στελεχών, σύλληψη του δράστη της κακοποίησης του ζώου, άλλοι επιχείρησαν να προπαγανδίσουν ενόψει επικείμενων εκλογών την δήθεν φιλοζωική ευαισθησία ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών.

Η απάντηση στο ερώτημα ποια θα ήταν η εξέλιξη της υπόθεσης αν δεν είχε αναρτηθεί το επίμαχο βίντεο και αν δεν υπήρχαν όλες εκείνες οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτονόητη.

Γατάκι σε ταβέρνα στην Αιδηψό

Οι ντροπιαστικές αυτές εικόνες δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός. Καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια περιστατικά θανάτωσης, βασανισμού, κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων.
Όσοι είναι μέλη φιλοζωικών σωματείων καθημερινά έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που ενώ είναι αυτόπτες μάρτυρες των παραπάνω περιστατικών διστάζουν να τα καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα την ατιμωρησία των δραστών και την διαιώνιση των καταστάσεων αυτών.
Ο εντοπισμός των δραστών από τις αρμόδιες αρχές και η επιβολή ποινών αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών για περιπτώσεις κακοποίησης ζώων είναι αναγκαία συνθήκη όχι όμως επαρκής.

Η παιδεία, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου, θα συμβάλουν εμπράκτως ώστε τα περιστατικά κακοποίησης των ζώων να ελαχιστοποιηθούν.

Η προ ολίγων ημερών ίδρυση ειδικού τμήματος στην Ελληνική Αστυνομία που θα ασχολείται με την παρακολούθηση των υποθέσεων παραμέλησης, ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης και θανάτωσης ζώων αλλά και την εποπτεία και τον συντονισμό των υπηρεσιών για την ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την προστασία των ζώων είναι προς την σωστή κατεύθυνση και επικροτήθηκε από όλους.

Στον φορέα μας, την Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, προκαλεί ωστόσο πολλά ερωτηματικά η απόφαση να μην εμπίπτει στην αρμοδιότητα του συγκεκριμένου τμήματος της Ελληνικής Αστυνομίας η παρακολούθηση των υποθέσεων που αφορούν παράνομη διακίνηση ζώων και παράνομη εκτροφή και εμπορία ζώων.

Την στιγμή μάλιστα που το ψήφισμα 2814 της 12ης Φεβρουαρίου 2020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρει ότι ο αριθμός ζώων συντροφιάς που διακινούνται παράνομα στα κράτη μέλη αυξάνεται, συχνά μάλιστα από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, μέσω διαφυγής ελέγχων ή και παραποίησης εγγράφων.

Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής προηγουμένη απάντηση στην Βουλή του αρμοδίου Υπουργείου, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στα σημεία εισόδου/ εξόδου της χώρας (λιμένες, αεροδρόμια, τελωνεία κ.α.) παρουσιάζεται έντονη σχετικά με την παράνομη διακίνηση ζώων παραβατικότητα και ότι κατά το χρονικό διάστημα 2018 – 2019, διενεργήθηκαν 5.527 έλεγχοι, αποτέλεσμα των οποίων αποτελεί η βεβαίωση 72 παραβάσεων του άρθρου 10 του ν. 4039.

Οι περισσότεροι φιλοζωικοί φορείς άλλωστε έχουμε αναδείξει επισταμένως και με συνέπεια το ζήτημα της παράνομης εκτροφής και αναπαραγωγής των ζώων συντροφιάς, της αθρόας εισαγωγής στην χώρα μας για εμπορικούς λόγους, ζώων συντροφιάς από παράνομα εκτροφεία, στα οποία διαβιώνουν και αναπαράγονται υπό άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένα σε κλουβιά με ακαθαρσίες, εκτεθειμένα στη ζέστη και το κρύο, ή κλεισμένα σε σκοτεινά κλουβιά χωρίς να έχουν αντικρίσει ποτέ το φως της ημέρας και φυσικά χωρίς την ενδεδειγμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Παράλληλα οι πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η οποία και λαμβάνει χώρα σε όλη την Ελλάδα, συμπληρώνουν την μεγάλη εικόνα της εκμετάλλευσης των ζώων.

Συμπερασματικά η προστασία των ζώων δεν επιτυγχάνεται με εύηχα συνθήματα άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, ανάλογα τι εξυπηρετεί επικοινωνιακά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Αντιθέτως πρέπει να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα ζητήματα που θίγουν την προστασία των ζώων, έχοντας η πολιτεία στο επίκεντρο ότι τα ζώα είναι έμβια και συναισθανόμενα όντα τα οποία χρήζουν πραγματικής και ουσιαστικής προστασίας.

*Ο Ευάγγελος Παλαιοδήμος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας