Μια από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές σταδιοδρομίας είναι να «εργάζεστε σκληρά». Αυτή η συμβουλή είναι κοινή γιατί είναι καλή: Σπάνια συναντάς επιτυχημένους ανθρώπους που δεν έχουν εργαστεί σκληρά ή – τουλάχιστον – δεν έχουν δουλέψει ποτέ σκληρά.

Αλλά, δυστυχώς, δεν αρκεί η σκληρή δουλειά. Εάν είστε παγιδευμένοι σε μια δουλειά στην οποία η σκληρή δουλειά και οι πολλές ώρες δεν θα σας ξεχωρίσουν ή δεν παρακινείστε από την πορεία της εργασίας ή της καριέρας σας ή δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτό που κάνετε ή δεν έχετε στόχους ή σχέδιο για το πού πηγαίνετε, τότε απλά η σκληρή εργασία δεν θα σας πάει μακριά.

Για αυτό πρέπει εκτός από σκληρά να εργάζεστε έξυπνα. Το εργαστείτε «έξυπνα» σημαίνει πολλά πράγματα:

  • Κάντε έξυπνα την τρέχουσα δουλειά σας — εστιάστε στο τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τον εργοδότη σας
  • Χαρτογραφήστε τους μακροπρόθεσμους στόχους καριέρας και σχεδιάστε το επόμενο βήμα σας

Προχωρήστε σε μια δουλειά και σε μια καριέρα που σας παρακινεί να κάνετε πράγματα και στην οποία έχουν ζήτηση οι υπηρεσίες που προσφέρετε. Είναι πολύ πιο εύκολο να πετύχεις όταν έχεις πραγματικά κίνητρο να κάνεις κάτι.

Και πριν συνεχίσω θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως μόνο εσείς μπορείτε να ορίσετε ποια είναι «επιτυχία» για εσάς. Εάν είστε ευχαριστημένοι με την τρέχουσα δουλειά σας και θέλετε απλώς να συνεχίσετε να την κάνετε, τότε είστε ήδη επιτυχημένος.

Πώς να εργαστείτε πιο έξυπνα, όχι μόνο πιο σκληρά

Ας πούμε ότι πιστεύεις πως θέλεις να κάνεις καριέρα στον χώρο της εστίασης και η μόνη δουλειά που μπορείς να βρεις είναι στη λάντζα. Λοιπόν, πρώτα, είναι έξυπνο να ασχοληθείς με τη λάντζα και να το κάνεις καλά. Είναι πολύ πιο εύκολο να μάθεις και να αποκτήσεις τεχνογνωσία και επαφές ενώ είσαι μέσα σε έναν κλάδο παρά όταν είσαι εκτός.

Αλλά μπορεί να εργάζεσαι εξαιρετικά σκληρά και για μεγάλο χρονικό διάστημα στη λάντζα και τελικά να μην έχεις την καριέρα που επιθυμείς. Άρα θα πρέπει να αναπτύξετε ένα σχέδιο για το επόμενο βήμα σας.

Αυτό το βήμα μπορεί να είναι μια άλλη δουλειά στο ίδιο ή σε ένα διαφορετικό εστιατόριο. Ή μια σχολή μαγειρικής. Ή, αν έχετε αποφασίσει ότι ο χώρος της εστίασης δεν είναι τελικά για εσάς, μπορείτε να μετακινηθείτε σε άλλο κλάδο ή επάγγελμα.

Ανεξάρτητα από αυτά, δεν είναι έξυπνο να περιμένεις και να ελπίζεις ότι ο σεφ θα ανταμείψει την τελειότητά σου στο πλύσιμο των πιάτων, κάνοντάς σε, ας πούμε, τον νέο σεφ ζαχαροπλαστικής. Ο σεφ έχει πιο πιεστικές ανησυχίες από την καριέρα σου.

Αντίθετα, η έξυπνη κίνηση είναι να κάνετε εξαιρετική δουλειά στη λάντζα – κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση των συναδέλφων σας και παρέχοντας πραγματική αξία στην ομάδα σας – και στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή να πείτε στον σεφ ότι στόχος σας είναι να γίνετε και εσείς ένας σεφ και ότι θα ήσασταν ευγνώμονες για οποιαδήποτε συμβουλή σχετικά με το πώς να κάνετε το επόμενο βήμα προς αυτό.

Η απάντηση του σεφ θα είναι ενδεικτική των προθέσεών του. Αν ο σεφ πει, «ποτέ δεν έδωσα σε κάποιον που πλένει πιάτα να μαγειρέψει και δεν θα το κάνω ποτέ», τότε η έξυπνη κίνηση θα είναι να ευχαριστήσετε τον σεφ για την ειλικρίνειά του, να συνεχίσετε να κάνετε εξαιρετική δουλειά στη λάντζα και να χρησιμοποιήσετε τις ώρες εκτός δουλειάς για να βρείτε έναν προορισμό για το επόμενο βήμα στην καριέρα σας. Ίσως μια δουλειά σε άλλο εστιατόριο με έναν πιο ανοιχτόμυαλο και ευέλικτο σεφ.

Αν, από την άλλη πλευρά, η απάντηση του σεφ είναι, «η μετάβαση από το πλύσιμο πιάτων στο μαγείρεμα είναι δύσκολη και δεν μπορούν να το κάνουν πολλοί άνθρωποι». η έξυπνη κίνηση μπορεί να είναι να πείτε πως είστε σίγουροι ότι είστε ένας από τους ανθρώπους που μπορούν να το κάνουν και ζητήστε από τον σεφ να σας δοκιμάσει όταν προκύψει μια ευκαιρία.

Στη συνέχεια, όταν ανοίξει μια θέση, θα είναι έξυπνο να υπενθυμίσετε στον σεφ τα ενδιαφέροντα και τους στόχους σας και μπορείτε να ελπίζετε πως ο σεφ θα σας εμπιστευτεί έχοντας εκτιμήσει την αφοσίωσή σας και τις ικανότητές σας, και θα σας αναβαθμίσει επαγγελματικά.

Εάν αυτό συμβεί τότε αρπάξτε την ευκαιρία και προσπαθήστε ξανά να γίνεται οι καλύτεροι σε αυτήν την δουλειά, ενώ παράλληλα ξεκινήστε να αναπτύσσετε ένα σχέδιο για την επόμενη δουλειά που επιθυμείτε. Εάν πάλι δεν συμβεί, προσπαθήστε να μάθετε ποιες είναι οι αντιρρήσεις του σεφ — γιατί δεν σας δίνει τη δουλειά — και σκεφτείτε με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε αυτές τις ανησυχίες.

Τι να κάνετε αν αλλάξει η άποψή σας για μια «ονειρεμένη δουλειά»

Φυσικά, αφού μπείτε στο χώρο της εστίασης μπορεί τελικά να διαπιστώσετε πως τα εστιατόρια δεν είναι αυτό που επιθυμείτε για την καριέρα σας.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως: Δεν σας αρέσει η επιχείρηση, δεν σας αρέσει να κάνετε καμία δουλειά στο εστιατόριο, δεν είστε ικανοποιημένοι με τα ωράρια στην επιχείρηση του εστιατορίου (για παράδειγμα, η ανάγκη να εργάζεστε νύχτες και Σαββατοκύριακα), δεν είστε ικανοποιημένη με τον μισθό ή έχετε μάθει για άλλους κλάδους και επαγγέλματα που τελικά πιστεύετε πως θα σας αρέσουν περισσότερο από μια οποιαδήποτε εργασία σε εστιατόριο.

Εάν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να αλλάξετε κλάδο κάντε ένα «έξυπνο βήμα» προς αυτό που επιθυμείτε. Η αλλαγή κλάδου θα είναι πιθανότατα πιο δύσκολη από το να βρεις την επόμενη δουλειά σε επιχείρηση εστιατορίου, επειδή δεν θα έχεις το πλεονέκτημα να έχεις συναδέλφους που γνωρίζουν ότι είστε αξιόπιστοι, ικανοί και τους αρέσει να συνεργάζονται μαζί σας. Όμως, με την εξάσκηση, θα μάθετε πώς να παρουσιάζετε την εμπειρία και τις δεξιότητές σας και τον εαυτό σας με τρόπο που θα πρέπει να σας βοηθήσει να κάνετε τη μετάβαση.

Το κόστος της αλλαγής κλάδου ή επαγγέλματος μπορεί επίσης, φυσικά, να σημαίνει ότι ξεκινάτε ξανά από το χαμηλότερο επίπεδο — την αντίστοιχη λάντζα στο νέο χώρο. Αλλά αν ο νέος κλάδος είναι καλύτερος για εσάς, τότε μπορεί να αξίζει τον κόπο. Το να παλεύεις σε μια καριέρα που μισείς δεν είναι το καλύτερο για την ικανοποίηση και την επιτυχία σας.

Λοιπόν, αυτό είναι ένα παράδειγμα «έξυπνης» εργασίας. Σημαίνει λοιπόν όχι απλώς να κάνετε εξαιρετική δουλειά στην εργασία που έχετε, αλλά και να παρακολουθείτε πάντα —και να αναπτύσσετε και να εφαρμόζετε ένα σχέδιο — για την επόμενη δουλειά που θέλετε.

  • Το άρθρο του Χένρι Μπλότζετ δημοσιεύθηκε στο Business Ιnsider