Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της πόλης Νόιμπράντενμπουργκ στη Γερμανία, 130 χιλιόμετρα από το Βερολίνο, γι’ αυτό που χαρακτηρίζουν έξαρση της ναζιστικής ιδεολογίας μετά την κλοπή μιας σημαίας στα χρώματα του ουράνιου τόξου και την αντικατάστασή της από μια με τη σβάστικα.

Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό συνέβη το Σάββατο 29 Ιουλίου και οι δράστες καταζητούνται με το δήμο να καταδικάζει έντονα τη χειρονομία «δοξολογίας» του ναζισμού και παράλληλα αυτή την ομοφοβική επίθεση. Έκτοτε, η αστυνομία κατέβασε και κατάσχεσε τη σημαία που είχε υψωθεί στον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Η σημαία του ουράνιου τόξου, που συμβολίζει την ειρήνη και τη διαφορετικότητα των φύλων, έχει κλαπεί πολλές φορές από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης των περίπου 60.000 κατοίκων στην πρώην Ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ZDF.

Η αντικατάστασή του, αυτή τη φορά, με μια σημαία με σβάστικα αντιπροσωπεύει μια «κλιμάκωση», προειδοποίησαν οι αρχές.

«Με το να τοποθετούν στη δημόσια σκηνή τα σύμβολα και τα διακριτικά της ακροδεξιάς, αποκτάται μια νέα διάσταση στην εξύμνηση της απάνθρωπης ιδεολογίας του εθνικοσοσιαλισμού», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο δήμος, εκτιμώντας ότι «δεν είναι αστείο ορισμένων παιδιών» και ότι οι δράστες πρέπει να τιμωρηθούν «με όλη τη αυστηρότητα που απαιτεί ο νόμος».

Ξεκίνησε έρευνα για χρήση συμβόλων αντίθετων στο Σύνταγμα, αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών.

Η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει επισήμως τη χρήση συνθημάτων της ναζιστικής εποχής ή τη δημόσια εμφάνιση αγκυλωτών σταυρών ή άλλων συμβόλων του Τρίτου Ράιχ.