Οι εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν, στρατός και οι παραστρατιωτικοί, συμφώνησαν σε μια νέα εκεχειρία 72 ωρών που αρχίζει την Κυριακή, ανακοίνωσε η σαουδαραβική διπλωματία.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν τη συμφωνία των εκπροσώπων των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) για κατάπαυση του πυρός σε όλο το Σουδάν για μια περίοδο 72 ωρών που αρχίζει την Κυριακή, στις 6 το πρωί», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι πλευρές συμφώνησαν ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας θα απέχουν από απαγορευμένες μετακινήσεις, επιθέσεις, χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επιθέσεις πυροβολικού, ενίσχυση θέσεων και ανεφοδιασμό των δυνάμεων και θα απέχουν από την προσπάθεια να αποκτήσουν στρατιωτικά κέρδη κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συμφώνησαν επίσης να επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία και την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο το Σουδάν.

«Υπό το φως της ανθρωπιστικής διάσκεψης των δωρητών της 19ης Ιουνίου, οι διαμεσολαβητές κάλεσαν τις δύο πλευρές να λάβουν υπόψη τα μεγάλα δεινά του λαού του Σουδάν και την ανάγκη να τηρηθεί πλήρως η κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει η βία».

Σε περίπτωση που οι πλευρές δεν τηρήσουν την 72ωρη κατάπαυση του πυρός, οι διαμεσολαβητές θα αναγκαστούν να εξετάσουν την αναβολή των συνομιλιών της Τζέντας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα υπουργός Υγείας της χώρας Χαϊτάμ Ιμπραχίμ δήλωσε το Σάββατο ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 6.000 έχουν τραυματιστεί από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στο Σουδάν στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Hadath.

Ο Ιμπραχίμ δήλωσε επίσης ότι μόνο τα μισά από τα 130 νοσοκομεία του Χαρτούμ συνεχίζουν να λειτουργούν και όλα τα νοσοκομεία στο κρατίδιο του Δυτικού Νταρφούρ είναι εκτός λειτουργίας.