Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας να συμφωνήσουν στην ίδρυση ενός νέου ναυτικού κέντρου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την ασφάλεια των κρίσιμης σημασίας υποθαλάσσιων υποδομών όταν θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη.

«Το κέντρο θα αυξήσει τη συναίσθησή μας για την κατάσταση και θα ενισχύσει τη θαλάσσια παρουσία για την αποτροπή και την άμυνα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παραμονή της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θα επανεξετάσουν ένα νέο σχέδιο δράσης αμυντικής παραγωγής, με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των πυρομαχικών και του εξοπλισμού των μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η διατλαντική συμμαχία πρέπει να κάνει περισσότερα για την τυποποίηση των πυρομαχικών και του εξοπλισμού. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην τυποποίηση των πυρομαχικών», τόνισε.

«Από το περασμένο φθινόπωρο, επεξεργαζόμαστε πώς θα αυξήσουμε την αμυντική παραγωγή. Η τυποποίηση είναι βασική ευθύνη του ΝΑΤΟ. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην τυποποίηση των πυρομαχικών» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η αμυντική βιομηχανία χρειάζεται συμβόλαια.
Σε σχέση με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος κατά τις συνομιλίες στην Τουρκία.