Μια παίκτρια της γυναικείας ομάδας του κολεγίου LSU λιποθύμησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν και η Τζιλ Μπάιντεν υποδέχθηκαν τη γυναικεία ομάδα του LSU που κατέκτησε το εθνικό πρωτάθλημα σε κολεγιακό επίπεδο (NCAA) τον περασμένο Απρίλιο νικώντας με 102-85 την ομάδα του κολεγίου Iowa στον τελικό.

Όπως είθισται, το προεδρικό ζεύγος φιλοξένησε τις πρωταθλήτριες στον Λευκό Οίκο, αλλά κατά την τελετή προκλήθηκε ανησυχία όταν η Σα’ Μάιγια Σμιθ κατέρρευσε ενώ μιλούσε ο Τζο Μπάιντεν κι εκείνη βρισκόταν μαζί με τις συμπαίκτριες της σε ειδικά διαμορφωμένο βάθρο. Μάλιστα, χρειάστηκε να μεταφερθεί με καροτσάκι. Αργότερα, η ομάδα του LSU έκανε γνωστό πως είναι καλά στην υγεία της και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ο Μπάιντεν, πάντως, από τη μεριά του, προσπάθησε να δώσει έναν διαφορετικό τόνο λέγοντας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει».

Μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη

Η επίσκεψη της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του LSU στον Λευκό Οίκο ήταν πολυαναμενόμενη. Η ηγέτιδα του συγκροτήματος, Έιντζελ Ριζ, είχε πει πως δεν θα πήγαιναν και πως ούτε ήθελε να αγκαλιάσει την Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν.

Ο λόγος; Το ματς με το Iowa προκάλεσε έντονες αντιδράσεις προς την ίδια και μετατράπηκε σε μια πολιτική συζήτηση με ρατσιστικό υπόβαθρο. Η Ριζ πανηγύρισε στο… πρόσωπο της κορυφαίας παίκτριας της αντιπάλου της Κέιτλιν Κλαρκ και πολλά μέλη των ΜΜΕ και πολιτικοί στις ΗΠΑ την καταδίκασαν.

Πολλοί αθλητές υπερασπίστηκαν την Ριζ λέγοντας πως όταν η Κλαρκ πανηγύριζε στο πρόσωπο αντιπάλων της δεν υπήρχαν αντιδράσεις και υπογράμμισαν πως είναι το χρώμα του δέρματος της Ριζ αυτό που τους ωθεί σε τέτοια σχόλια.

Επίσης ο τρόπος που οι δύο ομάδες πανηγύριζαν τις νίκες τους και οι χοροί τους προκάλεσαν συζητήσεις για το πως εκπροσωπούν διαφορετικές κουλτούρες – η LSU εκείνη των μαύρων και το Iowa εκείνη των λευκών.

Η Τζιλ Μπάιντεν μετά από όλα αυτά ήθελε να καλέσει και την ομάδα του Iowa στον Λευκό Οίκο για να πανηγυρίσουν και τα δύο συγκροτήματα μαζί. Κι αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ριζ. Η οποία, τελικά, αγκαλιασε την FLOTUS.